Sve što niste znali o Drvenom Aktivnom Uglju – 3. Deo

prethodnom delu ovog serijala smo iznosili rezultate nekoliko svetski istraživanja koja su dokazala kako sprečiti trovanje, da li je bolji drveni ugalj ili sirup od Ipikaka, kako koristiti drveni ugalj u slučajevima predoziranja aspirinom, dijazepamom, trovanje tilenolom. U trećem delu ćemo govoriti kako se zaštiti od trovanja u kući, kako se daje drveni ugalj i koje su doze, dok ćemo se u četvrtom delu govoriti kako koristiti drveni ugalj u veterini i prirodnoj medicini i kako lečiti specijalne slučajeve drvenim ugljem.

DIJAGNOSTIKOVANJE TROVANJA

Od suštinske je važnosti da se u slučaju trovanja smesta reaguje. Deca ne obole “iznenada”, a ako se to desi, onda odmah treba posumnjati na trovanje. Dete koje postane letargično, bledo, slabo, nedostaje mu vazduh ili deluje kao da će pasti u nesvest ispoljava znake koji upućuju na opasnost. Simptomi kao što su konfuzija, napadi, nesposobnost da se normalno hoda, poplavele usne ili nokti, ubrzano disanje, povraćanje ili jaki stomačni bolovi takođe ukazuju na ozbiljnu opasnost.

Proverite da uzrok bolesti kod deteta nije možda groznica, zapaljenje grla, bol u uvu ili drugi simptomi neke zarazne bolesti, kao i da li je bilo koji drugi član porodice bolestan. Da li je dete možda palo ili mu se dogodila neka nesreća, dobilo udarac u glavu ili imalo epileptičan napad? Da li je dete ugruvano ili krvari? Da li su dete ili porodica nedavno doživeli neuobičajeni emotivni stres kao što je pokušaj samoubistva, smrt nekog člana porodice, razvod, itd? Starije dete je možda pokušalo samoubistvo.

Pošto ste uzeli u obzir pomenute moguće razloge za bolest ili povredu, proverite da dete nije istraživalo u kuhinji ispod sudopere ili u kupatilu. Da li je otvorena neka bočica sa lekovima ili nešto ne stoji gde se obično drži u kući ili garaži? Proverite da li bilo ko iz domaćinstva koriste lekove – sredstva za ublažavanje bolova, sredstva za umirenje, antidepresive, Lomotil, lekove za sprečavanje mokrenja u krevetu, tablete gvožđa u trudnoći. Da li je dete moglo doći do alkohola ili lekova koji se uzimaju prilikom treninga? Dali su bila ostavljena neispijena alkoholna pića nadomak detetu? Proveriti druge simptome trovanja, kao što su kašljanje, povraćanje, dijareja ili glavobolja. Da li dete uzima insulin ili bilo koju drugu vrstu leka u slučaju srčanog oboljenja ili bolesti pluća?

Ako se zna da dete uzima određene lekove, pokušajte da utvrdite maksimalnu količinu koju je dete moglo da uzme, i kada ih je progutalo. Koliko je tableta bolo u bočici, a koliko ih sada ima? Koliko je tečnosti ostalo u posudi, a koliko ju je bilo u početku? Kada je poslednji put dete viđeno pre nego što je ostalo samo?

Ponekad se simptomi polako javljaju ako je uzeto samo malo otrova. Ako je dete progutalo malu količinu kerozina i nije počelo da kašlje ili da se guši u roku od 20 do 30 minuta, najverovatnije je da neće imati nikakvih respiratornih problema.

Pošto ste pročitali prethodne pasuse, možda se pitate kako da sprovedete tako detaljnu istragu dok malo dete sedi i plače držeći se za stomak. Možda je sada pravi trenutak da ponovite veoma čestu maksimu: “Jedna unca prevencije vredna je funtu lečenja.” U ovom poglavlju ćemo kasnije govoriti o tome kako dom učiniti bezbednim od trovanja, što predstavlja najvažniji i trajan načina postupanja. Ali u slučaju da se desi najgore, morate da ostanete pribrani. Ispitivanje iz molitvu izoštriće vam mozak i upravljati vašim razumom. Takođe će i svaki vid lečenja koji preduzmete biti daleko efikasniji.

DOZIRANJE DRVENOG UGLJA

Iako nemamo saznanja o bilo kakvim problemima usled dugotrajne upotrebe drvenog uglja, kod svih “lečenja” preporučujemo da se uzima samo u količinama neophodnim u akutnim situacijama. Drveni ugalj ne treba redovno uzimati u dugom vremenskom periodu, osim u slučaju postojanja dugotrajnih ozbiljnih problema, kao što su gasovi i zagah kod kolostomije (hirusko pravljenje veštačkog čmara) i ileostomije (hiruško pravljenje otvora na ileumu – tankom crevu). Neko će povremeno uzimati redovno male doze drvenog uglja kao preventivu ili sprečavanje problema. Ukoliko je ikako moguće, daleko je bolje eliminisati toksična, infektivna ili sredstva koja mogu da izazovu povrede, nego redovno uzimati drveni ugalj radi protivdejstva. Razlozi su sledeći: 1) kada se uvodi program održavanja, obično se stvara zavisnost od leka; 2) mala mogućnost remećenja ravnoteže u pogledu hranljivih sastojaka; 3) manji troškovi i manje problema, promena u korišćenju novca i vremena, koje bi trebalo posvetiti nečem uzvišenijem.

Još uvek postoje merketinške barijere usled neznanja kako se koristi sama supstanca, kao i nedovoljnog poznavanja začuđujuće delotvornosti drvenog uglja u mnogim situacijama. Medicinska istraživanja koja se vrše od 1970-ih popraviće ovo stanje. Čak su i lekari bili donedavno nedovoljno upoznati sa vrednostima drvenog uglja.

Drveni ugalj se kupuje u obliku praha, vodenog rastvora, paste, tableta i kapsula. Kapsule sa aktivnim ugljem su otprilike dva puta delotvornije od tableta. U apotekama i prodavnicama zdrave hrane često se može naći drveni ugalj.

Oralne doze su: jedna supena kašika praha promešana u malo vode. Četri kapsule aktivnog uglja čine otprilike jednu supenu kašiku, ili osam tableta običnog drvenog uglja. Doze ne treba uzimati pred obrok jer hrana obično utiče na kvalitet adsorpcije drvenog uglja. Ako drveni ugalj treba unositi tokom celog dana, najbolje je uzimati ga kad se ustane, između doručka i ručka, između ručka i večere i pre odlaska na spavanje. Hrana ometa ostvarivanje najboljeg dejstva drvenog uglja.

Dosta se govorilo o tome da li hrana i delimično rastvoreni derivati hrane, enzimi za probavu i razni hormoni koji se obično nalaze u gastrointestinalnom traktu mogu da spreče adsorpciju lekova ili otrova prilikom uzimanja drvenog uglja. Utvrđeno je da je delotvornost umanjena za 50% kada se drveni ugalj uzima na pun želudac. Posle uzimanja teških masti, žuč smanjuje adsorptivnu sposobnost drvenog uglja za 30%, dok sokovi iz dvanaestopalačnog creva izazivaju znatno manje opadanje njegove delotvornosti. Kada se otrov unese na pun želudac, da bismo bili sigurni, preporučujemo uzimanje drvenog uglja čija je doza oko osam do deset puta veća od procenjene količine otrova. Sitan prah drvenog uglja bilje stiže do površine toksina od krupnozrnog praha drvenog uglja i zato ga valja koristiti kada se želi dobijanje boljih rezultata. Veoma osetljiva osoba može, prilikom korišćenja drvenog uglja, povremeno osetiti iritaciju želuca. Drugo često neželjeno dejstvo drvenog uglja je produženje vremena prolaska kroz digestivni trakt. Nijedno od tig dejstava ne predstavlja zaista kontraindikaciju za korišćenje drvenog uglja i obično se mogu izbeći ili tretirati uzimanjem nekoliko čaša vode. Drveni ugalj nije skup, nije šteta i lako se koristi. Lako se nalazi u prodaji, a može da se napravi i kod kuće.

KAKO SE DAJE DRVENI UGALJ

Prva najefikasnija pomoć pri lečenju jeste davanje drvenog uglja u prahu pomešanog sa jednim litrom vode. Na raspolaganju su tečni ili preparati u obliku paste. Najverovatnije je da će ovo lečenje biti i jedino koje je potrebno detetu. Količina drvenog uglja na prazan stomak treba da bude dvostruko veća od količine progutanog otrova. Poželjno je hitno reagovati. Uzmite dve pune supene kašike praha ili 24 tablete, izlomljene i smrvljene, ukoliko nikako ne možete da tvrdite količinu otrova. Udvostručite tu dozu ukoliko je dete jelo u toku poslednja dva sata. Preporučuje se uzimanje osam do deset puta više drvenog uglja od procenjene količine otrova ukoliko se hrana od poslednjeg obroka još uvek nalazi u želucu (obrok uzet pre manje od 3 sata). Velika je prednost ako se drveni ugalj proguta pre nego što dete postane letargično ili se nađe u opasnosti da ne može da guta.

Nemojte koristiti puno vode za rastvaranje drvenog uglja, stavite slamčicu u usta i dete treba to da usisa i brzo proguta. Malo dete će se snažno opirati te ga morate čvrsto držati. Kašika ili, idealno, malo okrugla brizgaljka mogu se koristiti za unos male količine rastvora drvenog uglja u usta. Dete treba da se postavi u položaj u kojem je gutanje jedina opcija; najbolje na leđa. Potom unositi preostalu količinu u usta dok se sav drveni ugalj ne potroši. (Pažnja: Nemojte ništa stavljati detetu u usta ako je pospano, u nesvesti ili zbog nečeg drugog nije u stanju da guta. U tim slučajevima izuzetno je važno da se odmah pruži stručna pomoć.) Davanje drvenog uglja može da se ponavlja koliko god je potrebno. Kasnije treba davati mnogo vode kako bi se osigurao lakši prolaz drvenog uglja.

Puna supena kašika drveno guglja u prahu sadrži oko pet grama drvenog uglja. Promešati je sa malo vode. Jedna doza je dovoljna za većinu probavnih smetnji. Ukoliko dete povrati odmah posle početne doze, treba odmah da se da druga i tako nastaviti sve dok ne prestane povraćanje. Davati jednu punu supenu kašiku na svaki sat u naredna četki sata i na svaka četri sata dok stolica ne postane crna. Ukoliko je progutana supstanca ciklični antidepresiv, barbiturat, teofilin ili salicilat, u principu treba nastaviti davanje doze na svaka četri sata sve dok se ne izgube simptomi trovanja, s obzirom da se ti lekovi kao i mnogi drugi mogu reciklirati u crevnom traktu posle njihove apsorpcije u krvotok, i biti adsorbovani pomoću drvenog uglja dok se nalaze u crevima.

ČULO MIRISA U IDENTIFIKACIJI OTROVA

OTROV

MIRIS

Cijanid Gorak badem
Alkohol ili izopropil alkohol Miris na voće
Organofosfati Miris na beli luk
Piriminil (otrov za pacove) Kikiriki
Nikotin Ustajali duvan
Terpenitin u urinu Ljubičice
Metilsalicilat Miris zimzelenog drveća
Etilenhlorvonol (Placidly) Oštar ili aromatičan miris

ZAŠTITA OD TROVANJA U KUĆI

  1. Premestite otrovne supstance sa donjih polica na više, i koristite zaštitne poklopce, zasune i zatvarače.
  2. Ne ostavljajte sredstva za čišćenje i alkoholna pića na pristupačnim mestima i vodite računa o njima.
  3. Uklonite sve otrovne biljke iz dvorišta ili kuće.
  4. Držite otrovne supstance samo u njihovim originalnim pakovanjima.
  5. Nemojte nikada detetu govoriti da su pilule slatkiši.
  6. Bacite neiskorišćene količine lekova.
  7. Budite primer i ne uzimajte pred decom lekove, alkoholna pića, vitamine ili biljne preparate, jer deca mogu pokušavati da vas imitiraju.
  8. Vodite računa da u kući uvek imate drveni ugalj.
  9. Držite na pristupačnom mestu telefonski broj najbližeg centra za kontrolu trovanja i prvo njih zovite, a ne svog lekara ili lokalni centar za kontrolu trovanja. Može se izgubiti dragoceno vreme, jer lica u hitnoj pomoći, u bolnicama, pa čak i u lokalnom centru za kontrolu trovanja ne moraju biti dovoljno stručna da mogu da reše konkretan problem vašeg deteta, kao što je to slučaj sa regionalnim centrom za kontrolu trovanja.

TABELA ZA DOZIRANJE DRVENOG UGLJA

Procenjena ukupna količina uzetog otrova ili leka Drveni ugalj u prahu koji treba da se da osobi koja nije ništa jela u poslednja 2 sata Drveni ugalj u prahu koji treba da se da osobi koja je nešto pojela u prethodna 2 sata
1 kašičica
1-2 tablete
1-2 kapsule
1-2 kašike aktivnog uglja u prahu razmućena u malo vode. Isprati čašu i popiti ono što je isprano. Posle toga popiti 2 čaše vode 4-10 kašika aktivnog uglja razmućenog sa malo vode. Popiti, isprati čašu i popiti ono što je isprano. Posle toga popiti 2 čaše vode.
1 kašika
3-5 tableta
2-5 kapsula
3-4 kašike aktivnog uglja u prahu koji se daje na isti način kako je prethodno opisano. 6-15 kašika aktivnog uglja u prahu koji se daje na isti način kako je prethodno opisano.
Ne zna se 1-5 kašika aktivnog uglja u prahu koji se daje na isti način kako je prethodno opisano. 5-15 kašika aktivnog uglja u prahu koji se daje na isti način kako je prethodno opisano.

Ponoviti sve doze posle 30 minuta ili ako se simptomi pogoršaju. Pročitati tekst gde se govori o argumentima zbog kojih treba davati pomenute doze.

PREDOZIRANJE I SLUČAJ TROVANJA (TROVANJE PEČURKAMA)

Iako se svakog dana pojedu tone pečuraka kuvanih u supama, pečenih na picama i isečenih u svetlo smeđe brežuljke u “boljim” restoranima za salate, postoje neke situacije koje mogu da izazovu strah i brigu veću od one kada se ide u svoje dvorište i beru sopstvene “jestive” pečurke. Sama pomisao da se pojede otrovna pečurka predstavlja pravo prokletstvo, i to s valjanim razlogom.

Nauka još nije pronašla pouzdan lek protiv uzimanja Amanita phalloides (zelena pupavka), da ne spominjemo on koji ih slučajno pojedu. Pokušalo se na bezbroj “lečenja” u sporadičan uspeh, koja uključuju prednizon, tioktovsku kiselinu, vitamin C, penicilin, citohrom C i hemodijalizu, kako samu tako i u kombinaciji sa prethodno navedenim. Međutim, dobro se zna, iako se to znanje ne prihvata baš rado, da drveni ugalj leči ili neutrališe otrov.
U jednom izveštaju govori se o sedmoro ljudi koji su pojeli više od tri pečurke (u principu se smatra da su tri pečurke smrtonosna doza) i potražili pomoć tek 16 sati kasnije. Jedna od četri žene lečena je, za razliku od ostalih pacijenata, u drugoj bolnici transfuzijom i peritonealnom dijalizom. Osam dana se nalazila u jetrenoj komi i ostala tri meseca u bolnici dok se nije toliko oporavila da je mogla da nastavi sa lečenjem kod kuće. Njen suprug, koji je pojeo istu količinu pečuraka, lečen je hemoperfuzijom (filtriranje krvi) pomoću drvenog uglja. Posle šest dana je izašao iz bolnice dobro se osećajući. Četvoro njih je izašlo posle tri dana. S obzirom da drveni ugalj vezuje otrovne supstance (alfra-aminitin) iz vodenih i proteinskih rastvora u veštačkoj sredini, može se pretpostaviti da to isto čini i u telu, kako ovaj slučaj to pokazuje. Sedam slučajeva, lečenih 16 sati posle unosa pečuraka, ukazuje da drveni ugalj može efikasno da ukloni otrove iz krvi čak 24 sata posle unošenja u organizam zelene pupavke.

U celom svetu drveni ugalj se sve češće koristi prilikom lečenja trovanja. Poznato je da drveni ugalj može da adsorbuje brojne otrove i da lekovi u “enterohepatičnoj cirkulaciji” (crevno-jetrena cirkulacija) mogu značajno da se očiste iz krvotoka. Zbog toga ponovljene doze drvenog uglja, čak i danima posle unosa supstanci koje se dugotrajno zadržavaju u krvi, predstavljaju još uvek dobar način lečenja.

Davanje drvenog uglja je indikovano kao odličan način lečenja kod skoro svih ozbiljnih oralnih unosa prevelikih doza. Čak i u slučajevima kada nije baš izvrstan lek, drveni ugalj može biti najbolje raspoloživo lekovito sredstvo kod trovanja alkoholom, sredstvima koja izjedaju, teškim metalima (gvožđe, živa, olovo i slično), alifatnim hidrokarbonatima (benzin, nafta, kerozin, tečnosti iz lake frakcije, itd.). Niko neće pogrešiti ako se koristi drveni ugalj kao protivotrov. Čak iako nema nikakvo dejstvo, sigurno je da neće izazvati nikakvu štetu. U dva slučaja drveni ugalj može da adsorbuje protiotrov u vidu leka – drveni ugalj je isto toliko delotvoran kao tradicionalni ptorivotrov i ništa se neće izgubiti njegovim davanjem.

Ti slučajevi su sirup od Ipikaka za izazivanje povraćanja i korišćenje mukomista kod predoziranja acetaminofenom (tilenol). Drveni ugalj veoma efikasno adsorbuje mukomist i acetaminofen i pacijent može potupno da se izleči pod uslovom da dobije dovoljne količine drvenog uglja koje će se pobrinuti da adsorbuje sve otrovne supstance – Ipikak i mikomist  kao i acetaminofen zbog kojeg su prethodne dve supstance i date kao ptotivotrov.

Herbicide koji se koriste u velikim količinama ili imaju dugotrajno dejstvo uspešno neutrališe drveni ugalj u spreju. Samo uzmite baštensku prskalicu, napunite je rastvorom drvenog uglja i poprskajte biljke koje su vam drage.

Drveni ugalj se koristi za uklanjanje otrova iz krvi kod bolesti bubrega i jetre, bilo gutanjem ili stavljanjem komprese ili kombinacijom oba metoda, a upotrebljava se i kao sredstvo za pročišćavanje krvi.

Drveni ugalj efikasno sprečava apsorpciju teofilina u krvi. Prema jednoj studiji, u prisustvu drvenog uglja u proseku se samo 40% date doze apsorbovalo u krvotok, čak i kada je drveni ugalj dat 30 minuta nakon uzimanja probne doze teofilina. Prema drugoj studiji, teofilin u serumu je uzimanjem aktivnog uglja smanjen na jednu trećinu. Ta studija pokazuje sposobnost drvenog uglja da ukloni otrovne supstance iz krvotoka putem mikrodijalize koja je opisana u nastavku.

Zbog toga, treba uvek imati u vidu da će brzina kojom se daje drveni ugalj određenom stepenu odrediti uspešnost borbe sa trovanjem, kao i da doze treba povremeno da se ponavljaju prvog ili dva dana posle trovanja da bi se odstranili svi nastali proizvodi iz intestinalnog trakta ili otrov koji može da se reciklira u krvnim sudovima creva.

PRŽENA HRANA NIJE DRVENI UGALJ

Sigurno je da ugljenisana hrana nastala u kuhinji od elemenata kao što su prepečen hleb ili pržena hrana nije drveni ugalj. Ustanovljeno je da pržena hrana izaziva kancer i zato se ne preporučuje. Drveni ugalj ne zadržava štetne hemikalije koje se ponekad nalaze u prženim mastima i proteinima (prilikom njihovih sagorevanja), niti sadrži ostatke minerala koji se mogu naći u drvenom uglju napravljenom od kostiju ili u preženoj hrani.

U drugom delu ovoga serijala pozabavili smo se sa nekoliko istraživanja koja su dokazala kako sprečiti trovanje, predoziranje lekovima. U narednom delu ćemo govoriti koja su dejstva drvenog uglja na jedinjenja koja izazivaju kancer, kako koristiti drveni ugalj u veterini i prirodnoj medicini i kako lečiti specijalne slučajeve drvenim ugljem. Ukoliko želite da se više informišeteistorijatu, svojstvima, dostupnosti drvenog uglja, pročitajte članak “Sve što niste znali o Drvenom Aktivnom Uglju – 1. Deo”.

Loading