5-dnevni program čišćenja jetre i žučne kese

 Dan 1

– Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– Nakon ispijanja vode sa limunom (15-30 min), popiti jutarnji tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese.

Jutarnji tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese se konzumira svih pet dana programa.
Način pripreme: U blender se promeša:
– 2 decilitra soka od citrusa (otprilike 2 pomorandže i 1 limun ili 2 grejpfruta i 1 limun, može i kombinacija pomorandže, grejpfruta i limuna)
– 2 decilitra vode
– 1 do 5 čena belog luka (početi sa jednim čenom i svakodnevno povećavati dozu za po 1 čen dok se ne stigne do 5)
– 1 do 5 supenih kašika maslinovog ulja (početi sa jednom kašikom ulja i svakodnevno povećavati dozu za po jednu kašiku dok se ne stigne do 5)
– parče đumbira veličine 2 cm (po želji se može povećavati doza kako se povećava doza maslinovog ulja)

15-20 minuta nakon ispijanja tonika za pročišćavanje Jetre/žučne kese popijte dve šolje čaja za „Detoksikaciju” i 70 kapi tinkture „Jetra/ žučna kesa”u svakoj šolji.

Priprema čaja za Detoksikaciju:
Uveče potopiti 6 kašika čaja u 1800 ml destilisane vode. Koristiti samo posude od nerđajućeg čelika ili stakla. Neka biljke budu u vodi preko noći. Ujutro zagrejati do ključanja, smanjiti toplotu i neka lagano vri 15 minuta. Ostavite da se čaj malo prohladi, pijte ga toplog. Proceđene  biljke, nemojte odbaciti. Stavite stare biljke nazad u lonac, dodajte 3 kašike svežeg čaja i 1800 ml destilisane vode. Ostavite da odstoji preko noći i ponovite ceo postupak. Ovo radite tri puta, a zatim odbacite sve iskorišćene biljke i počnite ispočetka. U svakoj šolji ( 250 ml ) čaja sipati 70 kapi tinkture za Jetru/žuč.
– Jedno objašnjenje, u tekstu stoji da se kod pripreme čaja koristi 1,8l destilisane vode a pije se samo 1,5l. To je zato što jedan deo ispari a jedan deo se zadrži u biljkama posle ceđenja.

Način primene: Konzumiranje čaja i tinkture za jetru i žučnu kesu u istim ovim količinama ponovlja se još 2 puta tokom dana, što je ukupno 3 puta na dan (trebalo bi biti ukupno 6 šolja čaja i 420 kapi tinkture Jetra/žuč).
Čaj za „Detoksikaciju” se konzumira svih pet dana programa.

Dejstvo čaja za Detoksikaciju”: Pročišćava i ispira krv, jetru, žučnu kesu i kompletan sistem za varenje (pre svega, želudac), eliminiše gasove i loše varenje, ispira i dezinfekuje bubrege i mokraćne kanale…

– Nakon ispijanja čaja (30-45 min) početi sa pripremom doručka.

Napomena:
Tinktura i čaj za jetru i žučnu kesu poželjni su i za osobe kojima je uklonjena žučna kesa.

 Tokom prvog i petog dana programa se konzumira samo voće.

Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Recepti sirove hrane, koji se mogu konzumirati tokom pripreme voćnog obroka:
Recept 1:
– 2 kivija 
– 200 g grožđa 
– sok od 1/2 limuna 
– 20 g suvih šljiva 
– 1 kruška 
– prstohvat cimeta 
Priprema: Šljive sitno izrezati, dodati cimet, kivi i izrezanu krušku. Pomešati sa šljivom, nakapati limunovim sokom, dodati grožđe. Po želji zasladiti medom.
Recept 2: 400 g breskvi, 300 g malina, 250 g borovnica, 2 pomorandže, 2 kivija.
Recept 3: 200 g jabuke, 200 g breskvi, po 150 g pomorandže, 1-2 kivija, 100 g zrna grožđa, 50 g zrna nara.
Recept 4: 150 g banana, 150 g narandži, 250 g dinja, 200 g jabuka, 250 g krušaka, 250 g šljiva, 150 g grožđa, 5 kašičica limunova soka, prstohvat cimeta, 2 kašičice bagremovog meda (po želji).

Napomene:
– Jela pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.

Tinktura „Detoks” se konzumira svih pet dana programa.
Način primene: 100 kapi 5 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.
Dejstvo tinkture „Detoks”: Pročišćava nagomilane toksine iz krvi, limfnog sistema, pod kožom i uopšte iz organizma.

Klistiranje organskom kafom (za najteže slučajeve)

Klistiranje organskom kafom se obavlja tokom svih 5 dana programa, jednom do dva puta dnevno.

Način primene: Klistiranje se obavlja unosom tečnosti u debelo crevo preko anusa (analnog otvora) uz pomoć opreme za klistiranje koja sadrži plastičnu ili gumenu posudu sa crevom.
Pre klistiranja organskom kafom, obavlja se klistiranje sa vodom i sokom od limuna.
U posudi za klistiranje unese se oko 1 litar vode u koju je prethodno isceđen 1 limun. Posuda sa tečnošću se najčešće okači na vrata ili na neki drugi deo u kupatilu. Osoba treba da prostre peškir ili ćebe na pod kupatila i legne bočno na desnu stranu, a vrh cevi koja izlazi iz posude lagano se ubaci u anus. Na kraju creva postoji slavina kojom se kontroliše protok tečnosti u debelo crevo. Slavina se otvori i propusti se sva tečnost u debelo crevo. Nakon toga crevo se izvadi iz anusa. Očekivano je da će osoba imati potrebu za brzim pražnjenjem. Postupak se može, po želji, ponoviti nekoliko puta.
Nakon toga obaviti klistiranje organskom kafom (isključivo organska kafa dolazi u obzir). Organska kafa se priprema tako što se u posudu sa litrom vode naspu 3 supene kašike samlevene organske kafe. Tečnost treba da ključa 3 minuta sa otvorenom posudom, a nakon toga zatvoriti posudu i ostaviti da se tečnost krčka između 15 i 20 minuta na najnižoj temperaturi. Kada se tečnost ohladi da bude mlaka procediti je i nasuti u opremi za klistiranje.
Nakon toga legnuti bočno na desnoj strani (na levoj strani se radi klistiranje rektuma i celog debelog creva), stim da noge budu blizu abdomena, i propustiti tečnost u debelo crevo.
Na istoj poziciji zadržati se 12 do 15 minuta i tokom tog perioda povremeno duboko disati. Nakon 12 do 15 minuta izbaciti tečnost u toalet šolju.

– Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Dani 2, 3, 4 (u ovim danima se posti na ceđenim sokovima)

 – Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– Nakon ispijanja vode sa limunom (15-30 min), popiti jutarnji tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese.
Napomena: Recept za tonik pogledati u prvom danu programa.

 15-20 minuta nakon ispijanja tonika za pročišćavanje Jetre/žučne kese popijte dve šolje čaja za „Detoksikaciju” i 70 kapi tinkture „Jetra/ žučna kesa”u svakoj šolji.

– Nakon ispijanja čaja (30-45 min) početi sa pravljenjem ceđenih sokova.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:
Recept 1: kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja:
– Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:
– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka
– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan.
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Recept 2: šljiva;
Recept 3: jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), cvekla (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene:
– Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.
– Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.
Više recepata pogledati na sajtu: https://www.centarzadetoksikaciju.com/sokovi-od-povrca-i-voca/ 

Dodatne metode za pročišćavanje jetre i žučne kese (po potrebi)

Pročišćavanje jetre i žučne kese gorkom solju konzumira se drugog dana programa.
Napomena: Tokom ovog tretmana potrebno je da se od 18h pa do sutradan u 10h bude celo vreme kod kuće (najbolje da to bude vikend).
Tretman se radi na sledeći način:
– U 18h ravnu supenu kašiku gorke soli (isključivo magnezijum sulfat) promešati sa čašom tople vode (prva doza) i popiti.
– U 20h ponoviti isto (druga doza).
– U 22h popiti pola šolje maslinovog ulja (najmanje 1,2 dl do 1,5 dl) promešanog sa pola šolje sveže isceđenog limunovog soka ili soka od pomorandže.
Napomena: Ovaj napitak može da izazove nelagodu. Nabaviti što kvalitetnije maslinovo ulje (čisto, prirodno, ekstra devičansko).
Odmah nakon što se napitak popije treba otići u krevet, legnuti na levi bok. Ostati potpuno miran, bez kretanja, barem 20 minuta. Po mogućnosti ne ustajati iz kreveta do ujutro, osim po potrebi u toalet.
– Ujutro, ne pre 6h, popiti treću dozu gorke soli i mlake vode. Vratiti se u krevet i legnuti na levi bok, po potrebi posetiti toalet.
– Dva sata kasnije popiti četvrtu dozu gorke soli i mlake vode.
– Nakon pola sata nastaviti sa programom onako kako je predviđeno za taj dan.
Napomena: Jutarnji tonik i 2 šolje čaja koje se piju ujutru preskočiti.

Jaki tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese konzumira se četvrtog dana programa.

Način primene: U blender se dobro promeša:
– 2,5 decilitra soka od pomorandže ili limuna (može i mešavina pomorandže i limuna)
– 2,5 decilitra maslinovog ulja

Piti po 1,25 decilitra ove smese na svakih sat vremena, tokom 4 sata, počevši od 18 sati do 21 sat, drugi način je oko 30 ml svakih 15 minuta.

Napomene:
– Uvek kod sebe imati komad svežeg đumbira pri ruci za slučaj da pripadne muka od jakog tonika.
– Osobe koje imaju savijenu žučnu kesu moraju biti oprezne ili izbegnuti ovaj tretman.
– Jutarnji tonik ne treba konzumirati u istom danu kada se konzumira jaki tonik.

– Tokom trećeg i četvrtog dana programa piti kalijumsku čorbu.
Recept za „kalijumsku čorbu”:
Kalijumska čorba je veoma ukusan dodatak programu za pročišćavanje tela. Ona će pročistiti telo od otrova i neželjenih soli i kiselina, u isto vreme obezbeđujući potrebnu koncentrisanu količinu vitamina i minerala. Popijte što više možete.
Napravite čorbu u velikom loncu.
Veliki lonac napunite sledećim sastojcima:
– 25% ljuski od krompira
– 25% ljuski od šargarepe i iseckane cele cvekle
– 25% iseckanog crnog luka
– 25% celera i tamnozelenog povrća
– ljute paprike radi ukusa
– dovoljno vode da prekrije svo povrće
Neka se kuva na što manjoj temperaturi dva-tri sata ili malo duže. Procedite, i popijte samo čorbu. Povrće možete baciti ili ostavite za kompost. Napravite da ima dovoljno za dva dana. Ono što se ne pojede, stavite u frižider.

 Tokom dana uraditi sledeće:
– Popiti tinkturu „Detoks” 100 kapi 5 puta dnevno.
– Popiti još četri šolje čaja za „Detoksikaciju” u toku dana i 70 kapi tinkture „Jetra/žuč”u svakoj šolji.
– Klistiranje organskom kafom se obavlja jednom do dva puta dnevno (po potrebi).
– Pročišćavanje jetre i žučne kese gorkom solju konzumira se drugog dana programa.
– Jaki tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese konzumira se četvrtog dana programa.
– Tokom trećeg i četvrtog dana programa piti kalijumsku čorbu.
– Pratiti uputstva u prvom danu programa.

– Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Dan 5

– Odmah nakon buđenja popiti jednu čašu vode sa ceđenim limunom.

– Nakon ispijanja vode sa limunom (15-30 min), popiti jutarnji tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese.
Napomena: Recept za tonik pogledati u prvom danu programa.

15-20 minuta nakon ispijanja tonika za pročišćavanje Jetre/žučne kese popijte dve šolje čaja za „Detoksikaciju” i 70 kapi tinkture „Jetra/ žučna kesa”u svakoj šolji.

– Nakon ispijanja čaja (30-45 min) početi sa pripremom doručka.

– Tokom petog dana programa se konzumira samo voće.
Recepti sirove hrane, koji se mogu konzumirati tokom pripreme voćnog obroka pogledati u prvom danu programa.

Tokom dana uraditi sledeće:
– Popiti tinkturu „Detoks” 100 kapi 5 puta dnevno.
– Popiti još četri šolje čaja za „Detoksikaciju” u toku dana i 70 kapi tinkture „Jetra/žuč”u svakoj šolji.
– Klistiranje organskom kafom se obavlja jednom do dva puta dnevno (po potrebi).
– Pratiti uputstva u prvom danu programa.

 – Preporučljivo je imati fizičku aktivnost od najmanje 60 minuta (to može biti šetnja, trčanje, vožnja sobnog bicikla, neki sport itd itd).

Zaključne napomene:
– Tokom programa ne koristiti ništa što nije predviđeno programom (bilo kakvu drugu hranu, beli hleb, cigarete, kafu, alkohol, žvakaće gume, niti bilo šta drugo), niti koristiti bilo kave grickalice između obroka.
– Tokom programa voda i ceđeni sokovi se mogu piti u neograničenim količinama, stim da ih ne treba piti 15 minuta pre jela i sat vremena nakon jela.

Napomena: Tabela je osmišljena sa ciljem da se dobije bolja preglednost terapije.Biljne formule potrebne za primenu ovog programa u trajanju od 5 dana:
Tinktura Jetra/Žuč (100 ml), 1 komad
Tinktura Detoks (100 ml), 1 komad
Čaj za Detoksikaciju (200 g), 1 komad
– Gorka so (50 g), 1 komad

 Kraj

5-dnevni program čišćenja jetre i žučne kese možete naručiti: OVDE

Napomena: U slučaju nekih nejasnoća ili pitanja možete nas kontaktirati putem telefona ili mejla.
Tel: +381640744328
E-mail: centarzadetoksikaciju@gmail.com

Loading