Stevia

Stevia rebaudiana, poznata kao slatko lišće, šećerno lišće, slatka biljka iz Paragvaja, ili jednostavno stevia, ima izuzetno slatko lišće. U vreme kad su alternativni zaslađivači postali velika potreba, stevia se pojavila na sceni kao veliki igrač. Ova slatka zamena je prirodna (nije veštačka) i ima nula kalorija.

Zaista slatka

Osim toga, vodeni ekstrakt stevie je do 300 puta slađi od saharoze, a ukus stevie i traje duže od ukusa saharoze. Slatki ukus stevie potiče od dva slična glikozida, steviozida i rebaudiozida A, otkrivenih u njenom lišću. Ova jedinjenja su termostavilna i kiseolostabilna.

Korisna je za dijabetičare

Stanovnici Brazila i Paragvaja vekovima su koristili steviju kao zaslađivač u medicinskim čajevima za lečenje raznih oboljenja i za lečenje dijabetesa tipa 2. A sada, novije jednogodišnje kliničko ispitivanje otkrilo je da su hipersenzitivne osobe, koje su konzumirale 250 mg steviozida tri puta dnevno, doživele smanjenje krvnog pritiska za 10%.
Stevia ima neznatan uticaj na glukozu u krvi, tako da je ona privlačna kao prirodni zaslađivač u uspostavljanju kontrole nad dijebetesom i metaboličkim sindromom, i za upotrebu u dijetama sa kontrolisanim unosom ugljenih hidrata. Japanci, Kinezi i Koreanci već mnogo godina koriste steviju u hrani i bezalkoholnim pićima kao zamenu za veštačke zaslađivače, ciklamat i saharin, za koje se sumnja da su kancerogeni, Široka upotreba stevije do sad nije pokazala nikakva štetna dejstva.

Sigurno bezbedna

Godine 2006, Svetska zdravstvena organizacija je procenjivala steviju i otkrila da nema dokaza da njena slatka jedinjenja, steviozid i rebaudizid A, imaju bilo kakve kancerogene aktivnosti. Dalje, u izveštaju stoji da ima dokaza da steviozid pokazuje blagotvorno dejstvo kod pacijenata sa hipertenzijom i dijabetesom tipa 2.

Loading