Šest saveta kako preći s vegetarijanske na vegansku ishranu

Ako ste vegetarijanac, a razmišljate o prelasku na vegansku prehranu, onda će vam ovih šest saveta pomoći da vam proces tranzicije prehrambenih navika bude lakši.
1. Uvedite dan posta na sokovima
Uvedite jedan dan posta na sokovima u sedmici, tokom kojeg nećete jesti ništa od hrane. Potrebno je popiti od 2-4 l soka dnevno i oko 3 litara vode.

Neka to bude dan u kojem je najmanja verovatnoća da ćete morati jesti van svog doma. Recepte za ceđene sokove možete videti Ovde.

 2. Kravlje sireve postepeno zamenite biljnim sirevima
Počevši s danom posta u nastavku sedmice sireve od kravljeg, ovčjeg i kozjeg mleka postepeno zamenite u jelima s tofuom, biljnim sirom ili veganskim sirnim namazima.

Ovaj korak će vam pomoći da eksperimentirate s biljnim sirevima dok ste još na vegetarijanskoj prehrani, tako da vam kasnije pripremljena jela koje volite (a zahtevaju sir), neće predstavljati problem.

Recepti za veganske sireve:
– Sir od lešnika i indijskih oraha
– 
Sir od badema

3. Maslac postepeno zamenite biljnim maslacem

Ako volite maslac postepeno ga zamenjujte u prehrani maslacima na biljnoj bazi. Za prženje i pečenje preporučljivo je da koristite maslac od kokosa, a kao namaz za hleb možete eksperimentirati s maslacem od oraha, lešnjaka, badema, indijskih oraha…
Biljni maslaci mogu biti poprilično skupi, te je stoga mudro da ih napravite sami kod kuće (što nije toliko komplikovano ako imate kvalitetan blender).

Recepte i savete kako pripremiti biljne maslace, namaze, nutelu iz domaće radinosti:
– Biljne zamene za maslac (5 recepata)
Eurokrem

Nutelin namaz sa lešnicima
Napravite zdrav i ukusan – kikiriki puter –
– Puter od badema
Kakao krem

4. Naviknite se na ukus biljnog mleka u jutarnjim žitaricama ili voćnim šejkovima
Možda će vam biti potrebno određeno vreme za navikavanje na ukus biljnog mleka. Neka odvikavanje od mleka bude postepeno, a za početak možete kombinirati biljno i kravlje mleko. Postepeno biljna mleka možete dodavati u šejkove, tople čokolade, napitke, a zatim i u vaše jutarnje žitarice. Ako želite piti biljna mleka, a ne možete se odmah naviknuti na ukus, možete dodati u čašu mleka malo javorovog sirupa, praha kardamona, kakao-praha…

Recepti za biljna mleka:
Mleko od banane
Mleko od indijskog oraha
Mleko od soje
Mleko od pšenice
Mleko od oraha
– „Čokoladno mleko“

Kokosovo mleko
Pirinčano mleko
Mleko od badema

Mleko od susama

 5. Obogatite vašu prehranu namirnicama biljnog porekla bogatim kalcijumom
Pet najvažnijih veganskih izvora kalcijuma su: susam (i tahini), bademi, tofu, brokuli i suvo voće. Potrudite se da (ako ih već ne konzumirate svakodnevno) uvedete ove namirnice u svoj jelovnik čak i pre prelaska na vegansku prehranu.

6. Med zamenite javorovim sirupom
Ako volite med, možete ga zameniti javorovim sirupom ili malteksom, koji je sličnog ukusa, konzistencije, kalorijske vrednosti i slatkoće, a takođe ima i zdravstvene dobrobiti. Iako med sadrži više vitamina od javorovog sirupa (tri puta više riboflavina, te vitamin C i B6), javorov sirup je bogatiji od meda sadržajem minerala (gvožđe, kalcijum, cink, mangan i kalijum).

 

Loading