Repa – ne baš popularno, ali veoma zdravo povrće

Repa je veoma rasprostranjeno povrće u Evropi i ljudi je koriste još od predistorijskog doba. Često se svrstava među korenaste biljke poput peršuna, celera, krompira, ali ona je u stvari deo porodice kupusarki i baš kao i njeno rodbinsko povrće brokoli ili prokelj prebogata je nutrijentima, a veoma siromašna kalorijama što je uglavnom savršena kombinacija.

Pored korena, jestivo je lišće repe i donosi mnoge zdravstvene beneficije. Mi vam danas detaljnije govorimo o lekovitim svojstvima okrugle repe, obično bele kremaste boje sa ljubičastim vrhom koji uzrokuje izloženost suncu.

Nutritivne vrednosti repe. Jedna repa srednje veličine od oko 122 grama sadrži svega 34 kalorije, 0 grama masti, 8 g ugljenih hidrata i 1 gram proteina što je čini povrćem pogodnim za sve dijetalne programe.

Samo jedna repa dnevno obezbediće vam 54 odsto dnevnih potreba vitamina C, 8 % mangana, 7 % kalijuma i 5 % vitamina B 6, folata i bakra.

Lekovita svojstva

Konzumiranjem voća i povrća bilo koje vrste dokazano smanjujemo rizik od mnogih bolesti, a istraživanja su pokazala da konzumiranjem većih količina povrća poput repe smanjujemo rizik od gojaznosti, dijabetsa, srčanih obolenja i poboljšavamo opšte zdravlje organizma.

Lečenje divertikuloze. Dijete bogate vlaknima dokazano su veoma efikasne u lečenju divertikuloza, jer apsorbju vodu u debelo crevo što ublažava upalu i poboljšava rad creva. Ako je vaša ishrana bogata voćem i povrćem time smanjuejete pritisak i upale u debelom crevu. Jedna šolja kuvane repe obezbeđuje vam 4 g vlakana.

Snižava povišen krvni pritisak. Repa sadrži supstance koje se zovu dijetalni nitrati koje donose mnogobrojne beneficije po kardiovaskularni sisitem, uključujući snižavanje krvnog pritiska. Pored toga, repa sadrži i kalijum za koji je poznato da snižava krvni pritisak jer otpušta natrijum iz organizma i podstiče širenje arterija.

Borac protiv raka. Još 80-ih godina je objavljena studija u kojoj se govori da se konzumacijom kupusarki poput repe, karfiola i kupusa smanjuju šanse od kancerogenih obolenja. Nešto skorija istraživanja su otkrila da je za to zaslužna komponenta sulforafan koja kupusarkama daje pomalo gorkast ukus.

Obećavajuće rezultate pokazala je i studija koja je testirala sulforafan na više vrsta kancerogenih obolenja kao što su melanom, rak prostate, pankerasa i štitne železde. Veruje se da bi u budućnosti sulforafan mogao biti satavni deo lekova protiv kancera.

Mršavljenje, detoksikacija, poboljšanje probave. Pošto je veoma bogata vlaknima repa je savršeno povrće kad su u pitanju dijete, detoksikacija i poboljšanje probave. Repa vam sa velikom koncentracijom vlakana donosi osećaj sitosti uz mali broj kalorija jer vlakna dokazano stabilišu nivo šećera u krvi i sprečavaju žudnju za hranom.

Vlakna koja sadrži repa takođe sprečavaju zatvor i poboljašavaju rad digestivnog trakta, reguliše rad creva i odstranjuje toksine putem stolice i žuči. Najnovija istraživanja potvrđuju da dijetalna vlakna igraju veoma važnu ulogu za jačanje imuniteta, ublažavanju upala i bolesti povezanih sa upala kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabets, gojaznost i rak.

Loading