Ne bacajte koru od krompira

Ne bacajte koru od krompira, evo kako je možete upotrebiti.

Kora krompira ne predstavlja samo otpad koji nam ostaje nakon čišćenja. Budući da je bogata vlaknima i da sadrži vitamine B i C, gvožđe, kalcijum i kalijum, kao i druge hranljive materije, široki spektar primene kore od krompira je neizostavan.

Ovo potvrđuje i podatak da bi u budućnosti, kora od krompira, mogla da bude značajna u sferi biotehnologije, naročito ukoliko bi se njeni enzimi koristili u izradi deterdženata. Takođe, kora može imati i široku primenu u ishrani stoke.

Pogledajte sedam praktičnih i korisnih načina kako možete da iskoriste koru od krompira:

1. Pojedite je

Kora krompira sadrži više hranljivih vrednosti nego sam krompir. Zato slobodno pripremajte krompir zajedno sa korom. Razlika u ukusu je jedva primetna, a čak ćete i uštedeti vreme provedeno u kuhinji .Naravno ovo važi ako znate da krompir nije prskan pesticidima odnosno da je organskog porekla,najzdravije jeste ako gajite svoj sopstveni krompir.

2. Napravite supu od kore

Kora je bogata fitonutrijentima, fitoenzimima i antioksidantima, koji mogu da dodaju hranljivu vrednost vašoj ishrani.  Zato, nemojte da bacate koru od krompira, već je iskoristite u pripremi zdrave, ukusne i kremaste supe za vas i vašu porodicu.

3. Iskoristite je u nezi lica i kože

Ko bi pomislio da kora od krompira može da bude veoma korisna za negu kože? Ali ona zaista može da učini čuda za vaše lice. Natečene su vam oči ili imate tamne podočnjake? Pritisnite unutrašnju stranu kore krompira na očne jabučice. Želite da izbelite kožu ili imate masnu kožu? Sok od krompira je sve što vam treba. Samo ga utrljajte na celo lice. Imate mitiser ili aknu? Utrljajte unutrašnju stranu kore od krompira na željeno mesto.

4. Kora od krompira korisna je i za negu kose

Da li želite da vam kosa brže raste i da bude jača? Stavite koru od krompira u blender i napravite sok. Potom utrljajte dobijeni sok u kožu glave masirajući je pet minuta.Sačekajte da odstoji 15 minuta, a nakon toga isperite kosu toplom vodom.

5. Čišćenje i poliranje

Sok kore od krompira može vam pomoći da vaš escajg zablista. Želite da uklonite rđu i mrlje sa vašeg posuđa? Samo utrljajte koru, a potom sapunom i isperite.

6. Đubrivo

Učinite uslugu vašim saksijskim biljkama i cveću u bašti i obogatite njihovu zemlju korom od krompira.

7. Voda od krompira

Skuvajte čistu i opranu koru kako biste napravili vodu od krompira. Dobijenu vodu možete da koristite kako biste potopili srebrno posuđe na sat vremena i očistili ga od mrlja.

Loading