Đumbir

U drevna vremena , lekovite biljke i začini su korišćeni za konzerviranje hrane. Njihova efikasnost u konzervaciji hrane je bila posledica njihovih jakih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Đumbir (Zingiber officinale) bio je jedan od prvih orijentalnih začina koji su stigli u Evropu. Đumbir je imao dugu istoriju upotrebe kao sredstva za poboljšanje ukusa. On se često koristi u indijskoj i kineskoj kuhinji.
Đumbir je višegodišnja tropska biljka sa debelim gomoljastim rizomom. Mesnati rizomi đumbira se beru kad je biljka stara oko godinu dana, a suše se oko nedelju dana. Obično, đumbir koji se prodaje u prodavnici je ušećeren ili kristaliziran. Kao takav je dobijen kuvanjem svežeg rizoma u šećernom rastvoru. Krajnji proizvod se seče i posipa kristal-šećerom.
Đumbir je popularan začin zbog svog slatkog aromatičnog mirisa i oštrog ukusa. Đumbir se može koristiti u predjelima, helbu, voćnim desertima, kolaču, piti, pudinzima, a i kao konzervans. On ima težnju da smanji jedne, a pojača druge ukuse. Đumbir se danas obično koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao posrednik dejstva drugih sastojaka, a i da stimuliše apetit.

Pomoć na putovanju

Usled svojih antiemetičnih (protiv povraćanja – prim. prev.) kvaliteta đumbir se dokazao kao dragocena pomoć u regulisanju mučnine i zaštite od povrćanja usled kretanja vozila. Istraživanje sprovedeno na studentima jednog koledža koji su izuzetno bili podložni mučnini usled vožnje, otkriveno je da je oko 1 g đumbira u prahu bio veoma efikasan u smanjenju simptoma mučnine usled vožnje. Uglavnom bi trebalo konzumirati đumbir oko 30 minuta pre putovanja kolima ili brodom. 
Aktivnost đumbira potiče od njegovog aromatičnog isparljivog ulja koje đumbiru daje karakterističan miris. Aktivna jedinjenja uključuju terpenoide zingiberene i bezabolene i aromatične đumbirole. Najnovije istraživanje je otkrilo da se oko 6 jedinjenja javlja kao značajno u obezbeđivanju antiemetične aktivnosti korena đumbira. Antiemetični mehanizam akcije đumbira izgleda ne potiče od uticaja na centralni nervni sistem već usled gastrointestinalnog efekta.

Druga svojstva

Đumbir se takođe koristi u lečenju vrtoglavice, za kolike, nedostatak apetita, za povraćanje povezano sa jutarnjom mučninom kod trudnica, i za reumatske probleme. Đumbir se koristi kao pomoć varenju jer poboljšava lučenje pljuvačnih i želudačnih sokova i povećava peristaltiku creva. U prošlosti, đumbir se koristio da oslobodi nadutost i spreči podrigivanje. Ulje đumbira sadrži jedinjenja koja oslobađaju kašalj i pokazalo se da imaju analgetska svojstva i da smanjuju groznicu.

Manji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka i raka

Upotreba đumbira može da smanji rizik od nastanka krvnih ugrušaka i poveća vreme krvarenja jer ekstrakti đumbira sprečavaju cirkulaciju trombocita. Ovo bi vredelo srčanim bolesnicima pod visokim rizikom od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka. Jedinjenja u đumbiru odgovorna za ovu aktivnost uglavnom su dva labdan-diterpenoid jedinjenja i u daleko manjoj meri nekih šest različitih đumbirola. Moćni diterpen inhibitori se javljaju kao aktivni u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka kao što čine sumporna jedinjenja u crnom luku. Preliminarni podaci istraživanja na zečevima pokazuju da đumbir može da pomogne i u smanjenju nivoa holesterola u krvi.
Rizom đumbira sadrži preko 20 fenolnih jedinjenja, poznatih kao đumbiroli i diarilheptanoidi. Neki od ovih fenolnih sastojaka su moćni antioksidansi, poseduju antimutagene i antizapaljenske aktivnosti i blokiraju različite oblike raka. Antikancerogena aktivnost đumbira velikim delom je posledica prisustva kurkumina, antioksidansa otkrivenog u kurkumi. Za kurkumin je otkriveno da stimuliše aktivnost glutation-s-transferaze, enzima koji učestvuje u eliminaciji supstanci u telu koje prouzrokuje rak. Aromatične supstance u đumbiru pokazuju snažnu antioksidatnu aktivnost slučnu onoj kod vitamina E.

Bezbedna upotreba

Tipična dnevna doza đumbira je 2-4 g rizoma ili 0,5-1 g tri puta dnevno. Jedna doza od 1 do 2 g ovog rizoma u prahu je normalno efikasna kao antiemetična. Pokazalo se da su umerene količine đumbira bezbedne. Nije otkriveno nikakvo toksično dejstvo. Preterano konzumiranje može da ometa kardijalnu, antidijabetičku i antikoagulativnu terapiju.

Zaključak

Đumbir, sa svojim jedinstvenim aromatičnim ukusom, ima mnoge primene u kulinarstvu. Njegvoa svojstva za pobolšanje zdravlja sigurno ga podižu iznad statusa običnog slatkiša. Đumbir je koristan za lečenje nervoznog stomaka, za sprečavanje simptoma mučnine i mučnine usled vožnje, i za povećanje akcije i tonusa creva. Njegova antitumorna svojstva i sposobnost da smanji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka čini ga korisnom biljkom za snižavanje rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Loading