Čudo prosa

Proso je jednogodišnja biljka izgledom vrlo slična kukuruzu, raste vrlo visoko i rađa malim uljušturenim semenkama. Proso je drevno seme, koje se prvobitno uzgajalo u suvim klimama Afrike i severne Kine još od neolita. S vremenom, proso se proširilo po celom svetu. Rimljani i Gali od ove žitarice su pravili kašu, a u Srednjem veku se proso jelo češće od pšenice. Uprkos njegovoj popularnosti, u Americi i Evropi proso se većinom smatralo stočnom hranom.

Srećom, zanimanje za ovu namirnicu raste, pogotovo među ljudima kojima se preporučuje bezglutenska dijeta. Naime, za razliku od nekih žitarica, proso ne sadrži gluten. Proso je blago slatkastog ukusa i orašaste teksture. Ova žitarica preporučuje se svima jer telo opskrbljuje s mnoštvom korisnih hranljivih materija. Sadrži čak 15% belančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B – kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin. Proso je i odličan izvor minerala, jer u njemu ima gvožđa, magnezijuma, mangana, fosfora i kalijuma. Fosfor obavlja važnu ulogu u našem organizmu. Osim što je odgovoran za izgradnju kostiju i zuba, fosfor je potreban za rast i obnovu  ćelija te proizvodnju DNK i RNK. Proso je namirnica koja čuva zdravlje srca, jer je bogata magnezijumom.

Ovaj mineral ublažava i tegobe sa astmom te učestale napade migrene. Osim toga, magnezijum pomaže pri snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara. Proso sadrži i fitohemikalije, uključujući fitinsku kiselinu, za koju se veruje da snižava holesterol, te fitate, koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka. Ova žitarica pripada alkalnoj grupi namirnica, što ga čini lako svarljivim i deluje umirujuće na želudac.

Proso je pametan ugljeni hidrat sa puno vlakana i niskim procentom šećera. Zbog toga ima i relativno nizak glikemijski indeks. Smatra se da proso čisti organizam, uspostavlja ravnotežu, reguliše probavu i jača imunitet. Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora, trudnicama i dojiljama. Proso je svestrana namirnica. Može se koristiti u slanim jelima i desertima.

Ima delikatan orašasti ukus i zavisno o tome kako ga kuvate, može biti hrskavo ili mekano.
Pre kuvanja prosa savetuje se popržiti ga na suvoj tavi da bi zrna raspucala i lakše apsorbovala vodu. Prženje do 3 minute koje razvija blagu orašastu aromu i takođe poboljšava konačni ukus jela. Proso se kuva u trostrukoj količini vode oko pola sata, dok sva voda nije apsorbovana. Tada se makne s izvora topline i još 10-tak minuta ostavlja u pari. Zrna će biti rastresenija ako su kuvana s manje vode, a vreme kuvanja će se smanjiti 5-10 minuta ako se proso prethodno namoči. Ako je skladisteno na suvo i hladno mesto, proso se može čuvati i do 2 godine, no brašno treba iskoristiti ubrzo nakon mlevenja jer se neuobičajeno brzo kvari.

Loading