Biljna mleka za odojčad (+9 recepata) – 2. Deo

Superhrana
MLEKO

Kokosovo mleko

Uprkos imenu, kokosov orah je bliži voću. On se koristi već vekovima širom sveta. Voda, meso (jestivi deo), mleko, čak i šećer i ulje su glavni sastojci svih priobalnih vrsta širom sveta. Kokos je hranjivo kompletan i ima zapanjujuća
lekovita i zdravstvena svojstva.
Palmino drvo na kome raste kokjosov orah, širom sveta se naziva „Drvo života“.
Voda u kokosu je napunjena sa elektrolitima koji su identični ljudskoj krvnoj plazmi. To u velikoj meri obezbeđuje vodu organizmu. Voda i meso zajedno u kokosovom orahu je kompletan protein i kompletna hrana, obezbeđujući gotove sve esencijalne vitamine i minerale koji su potrebni za život; uključujući velike količine kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i fosfora.
Uprkos negativnoj priči, zasićene masti u kokosovom orahu su veoma zdrave i štite srce, neguju vaše ćelije i pomažu da se poveća transportovanje i apsorpcija hranjivih saastojaka koji su rastvorljivi u mastima. Ove masti su VEOMA korisne za odojče.
One su bogate sa antioksidansima, vlaknima i digestivnim enzimima. Kokosov orah ima neverovatna lekovita svojstva. Masne kiseline, laurinska i kaprilna kiselina, daju mu antibakterijska, antifungalna, antivirusna, antiparazitska i antikancerogena svojstva, čime daje velike prednosti imunitetu bez uništavanja naših dobrih bakterija.
Sadrži gama-linolnu kiselinu, koja je retka ali esencijalna masna kiselina i koja se takođe nalazi u majčinom mleku.
Kokosovo mleko se uspešno koristi umesto majčinog mleka kod naprednih beba.
P.S. Koristite mlad kokosov orah!

GDE MOGU NABAVITI KOKOSOV ORAH?

Ako ne živite na tropskom mestu, onda ga možete nabaviti u lokalnom marketu sa azijskom robom. Obično možete dobiti 9 mladih kokosovih oraha za otprilike 15$. Ovo je mnogo povoljnije nego u prodavnicama zdrave hrane.
Možete takođe kupiti sirovo zamrznuto meso kokosovog oraha, sirovu flaširanu vodu kokosovog oraha i čak i maslac od kokosovog oraha u prodavnicama zdrave hrane. Ovo je skuplje ali je i zgodnije.

KAKO OTVORITI KOKOSOV ORAH

Prvo ćete morati da nabavite mačetu, kako biste izvukli vodu napolje.
Odsecite kockicu na vrhu kokosovog oraha i odaspite vodu u posudu za čuvanje ili u blender za momentalno korišćenje.
Da biste izvukli meso napolje, moraćete da presečete orah na pola. Meso se može sastrugati kašikom.

AVOKADO

Avokado je visoko hranjiv. Ima širok spektar vitamina i minerala.
Ima izuzetno visok nivo karotena, kao što je alfa i beta karoten.
Avokado sadrži sve esencijalne amino kiseline u malim količinama, što ga čini pouzdanim izvorom proteina.
Nije slučajno što su avokado i njegovo seme identični materici i bebi. Dizajniran je kako bi negovao kako majku tako i bebu. Avokado sadrži manje količine esencijalnih masnih kiselina omega 3 i omega 6, ali sadrži veoma visoke količine omega 9 masne kiseline, oleinske kiseline.
Ove masti i masne kiseline su veoma hranjive i deluju zaštitnički na ćelijske aktivnosti; obezbeđujući zdravo funkcionisanje i rast. Ove zdrave masne kiseline sprečavaju zapaljenja i bolesti. One ne izazivaju holesterol već zapravo podržavaju zdravlje srca.
Ove zdrave masti povećavaju apsorpciju hranjivih materija rastvorljivih u masti. Kao što su vitamini A, D, E i K a takođe i karoteni.
Najbolje je da se koristi umereno i konzumira u roku od nekoliko sati. Nemojte koristiti one sa braon flekama i ubuđale. Seme je takođe napunjeno mineralima i može se potpuno pretvoriti u tečnost u nekom snažnom blenderu.
Odličan je za trudnice i dojilje! A takođe i za prve zalogaje bebe.

ČIA SEMENKE

Čia semenke su kompletan protein. To znači da sadrže svih 20 amino kiselina.
One su pune vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, gvožđe, B kompleks vitamina, itd. Čia semenke su odličan izvor vlakana koje hrane probiotike u stomaku a takođe pomažu i pokrete digestivnog sistema radi odgovarajuće eliminacije.
Asteci su jeli vekovima čia semenke kao hranu i dali joj ime čia, što bi značilo „životna sila“.
Čia semenke sadrže sve esencijalne masne kiseline omege 3 i 6. Kao i lan, imaju visok nivo omege 3 što je neophodno za proizvodnju DHA i EPA, što je veoma važno za kognitivni razvoj deteta.
Čia semenke su veoma lake za varenje. Ne treba da se samelju i već se mogu jesti cele. Takođe ne moraju da se potapaju i ispiraju. Ali radi lakšeg mlevenja i dobijanja tečne forme, mogu se potopiti preko noći ili barem na 30 minuta.
Za bebe koje jedu čvrstu hranu, od čie mogu da se naprave sjajne kaše, pudinzi, supe, sosovi ili čak krekeri.
Čia mleko treba piti umereno, otprilike 2 do 3 puta nedeljno, u razmacima za bebe starije od 6 meseci. Možete povećati količinu kada napuni 1 godinu. Ako se pojavi problem sa varenjem, jednostavno prestanite sa konzumiranjem.
Najbolje ih je kupovati celovite u prodavnicama zdrave hrane.

LANENO SEME

Laneno seme sadrži najveću koncentraciju omega 3 masnih kiselina od bilo koje druge hrane.
Kao što je već pomenuto, omega 3 je esencijalna masna kiselina koja nam često fali. Ova omega 3 (ALA) preobraća se u EPA i DHA; što je vitalno za odgovarajuće zdravlje mozga i kognitivni razvoj.
Treba kupovati celo seme lana. Može se samleti suvo ili potopiti u vodi i izblendati.
Neki tvrde da je preobraćanje suviše malo. Dok drugi kažu da vam ne treba puno EPA i DHA i ako ih unosite svakog dana po malo, to je sasvim dovoljno.
Omega 3 masne kiseline umanjuju reakcije organizma na zapaljenja, dok omega 6 uvećava. Ako je ovo u disbalansu, onda se bolesti zapaljenja ne regulišu.
Lan sadrži 700 puta više lignana nego većina drugih biljaka; što je fitonutrijent koji se bori protiv bolesti i sa efektima antioksidanasa i fitoestrogena.
Samo 1 ili 2 čajne kašičice semena lana dnevno, daće telu dovoljne količine omege 3 i EPA i DHA. Takođe seme lana je odličan dodatak trudnicama i dojiljama.
Treba kupovati celo seme lana u odgovarajućim prodavnicama. Samleti ih i uzimati u toku 24 sata, nakon mlevenja. Za bebe starije od godinu dana umereno, a ako se pojave problemi u varenju, prestati sa korišćenjem.

BANANA MLEKO

Uvek imajte dosta zrelih banana. One su odlične kao pripomoć u hitnim situacijama. Ako već možete da umešate formulu i vodu, onda svakako se možete uvežbati da izblendate bananu i vodu jednako brzo i lako. One su bogate ugljenim hidratima i site. Možete dobiti brzo kremasto mleko. Takođe je i veoma jeftino! Banane su zrele kada su prekrivene braon tačkicama; tada su spremne za jelo. Koristite mleko od banane kao osnovu za ishranu vaše bebe i dodajte mu drugu Superhranu i Zelene dodatke. Koristite ih i kako biste zgusnuli bilo koje drugo mleko.

SUPERHRANA DODACI

Jedite svoj zeleniš!

MORSKA TRAVA

Morska trava je po hranjivosti najbogatija hrana na svetu. Ona obezbeđuje SVIH 56 minerala i mikroelemenata koji su potrebni telu kako bi normalno funkcionisalo. Ove hranjive materije su u savršenoj ravnoteži; u bioprihvatljivoj formi za trenutnu upotrebu. Minerali su neophodni za uspešan život, život bez bolesti.
Jedan od minerala koji je izuzetno značajan pored kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i kalijuma, jeste jod; on je neophodan za zdravo funkcionisanje štitaste žlezde i jedva ga ima u vegetaciji na kopnu.
Morska trava je takođe bogata i vitaminima, uključujući A, C, D, E, K i čitav B kompleks; uključujući i B12 koji se retko nalazi u bilju na kopnu.
Ona je i visokokvalitetan protein sa dobro izbalansiranim sastavom aminokiselina, uključujući sve esencijalne aminokiseline.
Ona takođe sadrži dijetetska vlakna, karoten, esencijalne masne kiseline, antioksidanse, itd…
Ona deluje i protiv bakterija, gljivica, virusa, parazita, kancera, tumora i čisti telo od teških metala kao što je živa pa čak i od radijacije.
1-2 čajne kašičice sirove morske trave u prahu dnevno, obezbediće sve esencijalne minerale i mikroelemente neophodne za život.

ALGE

Alge kao Hlorela i Spirulina takođe su jedne od najboljih i po hranjivoj vrednosti najkompletnijih hrana na zemlji.
Ove dve vrste algi su obe hranjivo kompletne sa vitaminima i mineralima. Imaju visok nivo antioksidanasa, karotena i hlorofila. Sadrže vitamine A, C, D, E, K i kopleks B. Sve esencijalne minerale, a naročito gvožđe. Čak i esencijalne
masne kiseline.
One su bogate proteinima i sadrže sve esencijalne amino kiseline u savršenoj razmeri. Spirulina je kompletan protein.
Hlorela sadrži najveću koncentraciju DNA i RNA od bilo koje druge hrane na svetu. Ovo popravlja i koriguje ekspresiju gena i optimizuje ćelijsku aktivnost; sprečava i preokreće bolesti i podstiče zdrav rast i reprodukciju.
Hlorela takođe optimizuje naš ljudski faktor rasta tako što učetvorostručuje našu prijateljsku floru probiotika. Ovo hrani naše organe, štiti naše ćelije i obezbeđuje superioran imuni sistem.
One i detoksikuju organizam od teških metala i radijacija i uspešno se koriste kao lek u mnogim zemljama a takođe i kao kompletan izvor hrane.
1 čajna kašičica dnevno bilo koje od ove dve alge, obezbeđuje sve esencijalno što nam je potrebno za taj dan i izgrađuje snažno, brzo rastuće dete sa superiornim imunim sistemom.

PŠENIČNA TRAVA

Pšenična trava je veoma bogata sa vitalnim hranjivim materijama. Imaju visok nivo proteina i sve esencijalne amino kiseline. Sadrže dosta vitamina i minerala, hlorofil i antioksidanse. Toliko je snažna da je 60 ml njenog soka jednaka
količini od pola kilograma povrća. Sadrži dosta kalcijuma, više vitamina C ima nego pomorandže i više gvožđa nego spanać. Od svih trava mogu da se prave sokovi.

JEČMENA TRAVA I OVSENA TRAVA

Trave su mnogo bolje za vas nego žitarice. One su toliko dobre da možete živeti od njih čitav život. U drevnim kulturama, one su se koristile kao hrana ali su bile poštovane i zbog svog velikog lekovitog potencijala.
Možete čak praviti sok i od trave u vašem dvorištu (dokle god je ČISTA) i izvaditi vlakna iz nje. Od SVIH trava može se dobiti sok.

LISNATO ZELENO POVRĆE

Lisnato zeleno povrće kao što su kelj i spanać, bogato je proteinom, vitaminima i mineralima, antioksidansima, vlaknima, karotenima, fitonutrijentima i drugim supstancama. Svaka količina mleka koja se napravi treba da sadrži
nešto zeleniša. Bilo da su alge u pitanju, morska trava, rukola ili celer, koristite malo zeleniša svakog dana.
Jedan list kelja ili šaka spanaća u jednom pravljenju mleka je dovoljno. Takođe koristite stabljike kelja jer one sadrže hranjive materije i vlakna.
A stabljika celera bogata je sumporom i elektrolitima zbog čega je odličan dodatak za hidrataciju. Krastavac sadrži jedinstvena jedinjenja koja se bore protiv bakterija i pospešuju zdravlje kože.
Zeleniš je tamnozeleno lisnato bilje koje je veoma hranjivo. Ako vam je mešavima prejaka ili gorka, jednostavno je razblažite vodom i dodajte zaslađivače kao što su urme ili banane.

URME I ZASLAĐIVAČI

Urme se mogu koristiti kao prirodni zaslađivač za bilo koje mleko. Ako vam beba ne voli ukus zeleniša ili ako samo ima previše zeleniša, onda će urme i drugo voće kao što je banana maskirati gorak ukus i učiniti mleko slatkim. Samo
dodajte vode i urme i učinite da zeleniš bude ukusan.
Urme sadrže visok nivo vitamina i minerala kao što su gvožđe, cink, mangan, magnezijum, kalcijum, bakar, fosfor, kalijum, i drugi. Čak i vitamine A, K i B kompleks, folate i antioksidanse. Jedna urma, sadrži skoro sve hranjive sastojke koji su vam potrebni u toku jednog dana. Takođe pomaže i u tome da se osećate sitim posle
obroka.
Iako su pune prirodnim šećerom, one NE HRANE patogene zbog toga što sadrže niacin koji sprečava rast loših bakterija i organizama i u isto vreme, hrani i pospešuje brojnost dobrih bakterija i flore.
Urme su jedne od najzdravijih i najprirodnijih zaslađivača. Čak i voće kao što je ananas, jabuka i mango mogu da se koriste da zaslade mleko. Drugi zaslađivači koji mogu da se koriste jesu javorov sirup i sirup od agave. Med nije
preporučljiv za decu mlađu od 1 godine.
Ne zaboravite da izvadite koštice!

VREĆIZA ZA PROCEĐIVANJE MLEKA OD ORAŠASTIH PLODOVA

Ako se ova mleka koriste za novorođenu bebu ili za decu mlađu od 6 meseci, veoma je važno da imaju ishranu od tečnosti. Kokosovo mleko i avokado ne moraju da se procede kada se pravi tečnost od njih. Ali semenke i orašasti plodovi MORAJU da se procede za novorođenčad.
Postoje neka mleka koja bolje deluju za novorođenčad i mlade bebe. Kokosov orah (sa dodacima algi ili morske trave) je najbolji za novorođenčad.
Neka mleka ne mogu da se procede i stoga ne treba da se koriste do otprilike 6 meseci starosti kada je beba spremna da jede čvrstu hranu.
Hrana koja se NE može procediti jeste banana, čia i lan. One su jednostavno previše guste i ne mogu se procediti. Izbegavajte ovu hranu/mleko dok beba ne bude spremna za čvrstu hranu.
Takođe, ako koristite domaći sok od trave kao dodatak, ova vrećica može da se iskoristi da se procedi sok tako da vlakna ostanu. Vlakna od trava nisu idealna za ishranu.
Možete dodati i morsku mahovinu ili alge nakon ceđenja. Možete i procediti mleko sa ovim zelenim dodacima, ali beba će dobiti više potrebnih hranjivih materija ako ih samo jednostavno dodate mleku nakon ceđenja.

Saveti

Ako se ovo čini kao previše, to je u redu. Samo krenite polako. Probajte jednom mesečno kombinaciju sa nekim mlekom i zelenim dodatkom.
Onda sledećeg meseca probajte potpuno novo mleko i dodatak. Na primer…
Kokosovo mleko i morska trava
Mleko od lana i pšenična trava
Banane i kelj
itd…

Ovakve kombinacije daju bebi široku raznolikost.
Ovi recepti su nutritivno kompletni, međutim, kada im se doda raznovrsnost to onda pomaže da se prošire ukusi.
Ako počnete rano da dajete deci zeleniše, ona neće biti samo zdrava, već će imati i ukus za zdravu hranu.

Zamene
Osećajte se slobodnima da menjate osnove za mleko i zelene dodatke. Ako nemate kokosov orah, onda koristite bananu ili nešto drugo.
Probajte lan s vremena na vreme. Skoro svi zeleni dodaci koji su ovde navedeni, po svojoj hranjivosti su kompletni; tako da slobodno možete koristiti jedne umesto drugih. Dokle god beba dobija sirovo mleko i barem 1 čajnu kašičicu zelenih dodataka ili šaku lisnatog povrća dnevno, ona će imati sve što joj je potrebno.

Koristite ono što je dostupno

Gotovo svako voće može da se koristi umesto osnove za mleko. Ananas, lubenica, jabuka, banana, itd. Samo obratite pažnju da dodajete i malo esencijalnih masti (kao što je avokado). Bilo koje zeleno povrće koje imate može poslužiti kao dodatak. A tamnozeleni lisnati zeleniš je najbogatiji hranjivim materijama, kao što je spanać i kelj, ali bilo koji lisnati zeleniš sadrži hranjive materije. Budite inspirativni i kreativni!

Koristite sastojke SIROVE
Korišćenje sirovih i organskih sastojaka je apsolutno vitalno, naročito za mladu odojčad. Nemojte koristiti kokosovo mleko iz kante. Zbog prerade gubi se vitalna hranjiva vrednost. Takođe iz kante se izvlači aluminijum. Sirovi kokosov orah sadrži i vodu i meso, što zajedno obezbeđuje SVE što je odojčetu potrebno, a i vredno je svog uloženog truda na kraju.

Takođe, nemojte koristiti mleka iz kartonskih kutija, iz istog razloga. Ona su prerađena što dovodi do oštećenja proteina i gubitka hranjivih materija. Aditivi su takođe problem. Sirovi sastojci sadrže SVE izvorne hranjive materije. Neki od ovih recepata traže kuvano povrće. Sve dok ono nije prekuvano, može da sadrži većinu,
ako ne i sve hranjive materije.

Koristiti organsko
Kupujući organsko podržavate lokalne, ekološki prijateljske i održive biznise. Po zakonitosti, ako je organsko, onda ne može biti GMO (Genetski modifikovan organizam) i nije uzgajano upotrebom pesticida i drugih štetnih hemikalija.

Priprema:
Ovi recepti ne sadrže uvek tačne količine. To je zbog toga što to zavisi od vas i vaše bebe. Ova knjiga je samo smernica. Upotrebite svoju kreativnost i intuiciju. Praviti pun blender kad je potrebno. Koristiti svežu izvorsku vodu ili destilovanu vodu ili kokosovu vodu kako biste prikladno razredili. Mlađoj odojčadi je generalno potrebno masnije mleko, a starija mogu koristiti manje masna ili voćne smutije.
Blendati na visokoj brzini oko 1 minut, tako da se sve potpuno usitni. Čuvati u staklenim teglama sa poklopcem u
frižideru. Ove tegle vam omogućavaju da ponesete svoju mešavinu sa sobom. Takođe vam omogućuje i da promešate smešu ako se sastojci odvoje. Mešavina ostaje sveža na sobnoj temperaturi oko 4-6 sati.
Mlađa odojčad više vole toplije mleko ili mleko sobne temperature dok im se digestivni sistem ne podesi.
Upotrebite svu količinu pre nego što napravite novu, kako biste mogli da sačuvate svežinu. Pripremite i novu količinu pre odlaska na spavanje kako biste u toku noći mogli lako da upotrebite. Budite spremni!

Nužnost blendera
Da biste napravili ova mleka kako treba, snažan blender je neophodan! Bez njih, mleka ne mogu da se naprave kako treba.
Ja preporučujem Vitamix blender. Izuzetno je snažan i gotovo sve može da pretvori u tečnost. Ali možete koristiti bilo koji blender koji ima dovoljno snage.

Podesiti prema starosti
Za novorođenčad do godinu dana starosti, veoma je važno da dobiju mleka koja su kompletna po hranjivoj vrednosti. Naročito bebe do 6 meseci i napravite im mleka što je moguće kvalitetnija! Kokosovo mleko je idealno za tu starost. I
dodajte 1-2 čajne kašičice zelenih dodataka u svaku novu količinu koju pravite.
Ako je beba ispod 6 meseci, onda ćete morati da procedite mleko, kroz vreću za mleka od orašastih plodova, kako biste otklonili čvrste delove (kokosovo mleko ne treba da se procedi). Ako u blender stavljate voće i povrće, to možete takođe procediti kroz istu vreću kako biste izdvojili čist sok… sa izuzetkom banana, avokada, durijana, čie i lana, od kojih se ne može dobiti sok i ne mogu se procediti.
Pošto se čia lakše vari od lana, najbolja je za decu stariju od 6 meseci. Lan je bolji za decu stariju od godinu dana i u umerenim količinama. Upotrebljavajte mleko od lana i/ili čie ne više od 2-3 dana u toku nedelje, sa razmacima kako bi se digestivni sistem bebe podesio. Možete povećati količine kada su stariji od 2 godine.
Izmešano voće i povrće u blenderu je najbolje za bebe od 6 meseci pa na gore. Koristite izvorsku ili destilovanu vodu ili više „mleka“ kako biste razredili mešavinu koliko je potrebno i da bi dobili mlečni smuti (frape). Ponovo, budite
inspirativni i kreativni!
Kod beba od 6 meseci pa na više, možete ih ili hraniti čvrstom hranom uz pomoć kašike ceo dan i napraviti veliki nered i potrošiti svo vreme… ili možete izmešati u blenderu svu čvrstu hranu zajedno sa mlekom, razrediti ako je potrebno i staviti u njihovu bočicu. Napravite mali prorez na cucli tako da „smuti“ mešavina
može lako da prođe. I samo posmatrajte kako se beba sama hrani!
Mlađe bebe (manje od godinu dana) zahtevaju više masti u svojoj mešavini, kao što je meso kokosovog oraha, avokado, itd. Starije bebe (više od 3 godine) mogu da piju sa manje masti ali sa više izvorske, destilovane ili kokosove vode u svojim mešavinama od voća i povrća.
Čia pomešana sa izblendanim semenkama i zaslađivačima čini veoma zdrav obrok za bebe koje uče da se hrane na kašiku.

Reči nadahnuća!
Koristite svoju najbolju mogućnost procene i intuicije. Koristite zdrav razum i pravilno edukujte sebe. Napravite sami svoje istraživanje i probajte sami. Svi recepti mleka koji se ovde nalaze su takođe i za odrasle. Znajte da su dobra i visoko hranjiva za vas. Uzmite svaki put po jednu čašu kada napravite pun blender.
Ako vama ili vašoj bebi ne odgovara hrana, onda perstanite sa njenim korišćenjem i probajte nešto novo i vi i vaša beba ćete napredovati.
Ovo su vaši recepti. Radite ono što vam se čini dobro za vas i vašu bebu. Nemojte žurite ako ste nesigurni. Obratite pažnju kako reaguju kada probaju nešto novo.
Ovo je prirodna i visoko hranjiva ishrana. izajnirana je da održava telo mineralizovanim i imuni sistem neprobojnim. Što ranije počnete da učite decu zdravim navikama i biljnim mlekom, veća je verovatnoća da će ih privući zdrava
hrana.
Neka ova knjiga posluži kao vodič ka zdravom i pozitivnom življenju, vama i vašoj porodici. Ovo su samo ideje kako bi podstakle vašu inspiraciju. Kombinacija samo ovih recepata pruža neograničene mogućnosti. Sada je red na
vas.
Neka vi i vaša deca budete srećni i zdravi.

OSNOVE ZA MLEKO

Za decu svih uzrasta a naročito za novorođenčad do godinu dana starosti

MLEKO OD KOKOSOVOG ORAHA

Sastojci:
– 1 mladi kokos ili 3 supene kašike putera ok kokosovog oraha
– 1 čajna kašičica morske trave irska mahovina u prahu

Staviti u blender sve sastojke. Koristiti i vodu i meso kokosovog oraha. Koristiti mladi kokosov orah! Dodati 1 čajnu kašičicu bilo kog dodatka, kao što je irska mahovina. Ako je neophodno, dodati vodu za razblaživanje. Idealno je za bebe, naročito one ispod 6 meseci. Puter od kokosovog oraha se može koristiti umesto celog svežeg kokosovog oraha ali on ne sadrži vodu; tako da je mleko sa puterom za starije bebe.
Kokosov orah ima prirodno sladak ukus i nije mu potreban zaslađivač i nije potrebno da se proceđuje.

MLEKO OD BANANE

Sastojci:
– banana (1 ili 2)
– voda (izvorska ili od kokosovog oraha)
– 3 supene kašike putera od kokosovog oraha
– 1 čajna kašičica morske trave u prahu

Zapamtite, jedite samo zrele banane; kada su potpuno prekrivene braon tačkicama.
Staviti banane sa vodom u blender i sa nekim dodatkom bogatim esencijalnim masnim kiselinama, dodati i 1 ili 2 čajne kašičice bilo kog vitaminskog i mineralnog dodatka kao što su kelp i spirulina u prahu.
Razblažiti tako da dobijete glatku, kremastu tečnost.
Banane su odličan izvor zdravih ugljenih hidrata i beba je onda sita i zadovoljna. Banane se NE MOGU procediti i treba da se koriste kad bebe napune 6 meseci.

MLEKO OD AVOKADA

Sastojci:
– 1 avokado – bez braon mrlja ili buđi
– voda (izvorska ili od kokosovog oraha)
– urme 3-4 bez koštica
– 1 čajna kašičica hlorele

Samleti sve sastojke u blenderu. Ako imate blender Vitamix, možete čak samleti i košticu od avokada dok ne postane tečnost. Dodajte malo urmi zbog zaslađivanja i čajnu kašičicu bilo kog zelenog dodatka kao što su alge ili morska trava. Avokado se ne može procediti.
Napravite manji količinu i odmah konzumirajte dok avokado ne promeni boju. Ostje sveže svega nekoliko sati. Nemojte koristite one sa braon tačkama ili ubuđale. Najbolje je za bebe preko 6 meseci.

MLEKO OD ČIE

Sastojci:
– 3 supene kašike čia semena
– 3-6 šolji izvorske, destilovane ili vode iz kokosa
– 3-4 urme
– 1 čajna kašičica hlorele

Najbolje je za bebe starije od 6 meseci. A najbolje je da se koristi 2-3 dana nedeljno u razmacima kako bi se rasteretio digestivni sistem.
Jednostavno samleti sve sastojke u blenderu. Možete i pre toga samleti semenke čie u mlinu za kafu ili ih potopiti cele u malo vode preko noći (ili najmanje 30 minuta) a onda uključiti blender na oko 2 minuta dok ne dobijete mleko.
Vodu dodajte polako. Koristiti jednu čajnu kašičicu bilo kog dodatka kao što je hlorela.

MLEKO OD LANA

Sastojci:
– 3 supene kašike semena lana (celi)
– 3-6 šolja izvorske, destilovane ili kokosove vode
– 3-4 urme
– 1 čajna kašičica soka od pšenične trave u prahu

Ili potopite seme lana u čistu vodu preko noći (ili bar 4-6 sati) ili ih sameljite u prah u mlinu za kafu dok su suvi. Ako nemate vremena da ih potopite ili nemate mlin, jednostavno stavite u blender veće snage i pustite 2 minuta da se usitni, dodajući polako vodu. Seme MORA biti usitnjeno!
Ova osnova za mleko je najbolja za bebe preko 1 godine starosti. Onda koristiti lan i čiu umereno; ne više od 2-3 dana nedeljno sa razmakom između. Ako se pojave problemi sa probavom, jednostavno prestanite sa upotrebom.

MLEKO OD KINOE

Sastojci:
– 1 šolja kinoe
– 4-6 šolja izvorske ili destilovane vode
– javorov sirup (kao zaslađivač)
– 1 čajna kašičica morske mahovine

Priprema za klijanje:
Kinou treba propisno pripremiti kako biste njom hranili vaše dete i iskusili koristi od nje. Kinoa je prekrivena sa inhibitorima enzima, što je čini ukusnijom, sprečava da se propisno svari i štiti biljku od ptica i drugih životinja. Klijanje je drevna tehnika kojom se uklanjaju inhibitori i aktiviraju hranjive materije. I umesto da samo konzumirate seme, to je kao da jedete celu biljku.
Dobro isperite kinou i procedite kroz žičanu mrežu ili tkaninu. Kada je isprana, treba je potopiti i pustiti da proklija. Stavite u staklenu teglu ispranu kinou i sipajte dovoljno vode tako da je potpuno prekrije. Neka stoji na sobnoj temperaturi 6 do 12 sati ili preko noći. Ujutru ili posle nekog vremena, prospite vodu, isperite kinou i ponovite proces sa potapanjem u novoj vodi. Ponovo se treba natapati 6 do 12 sati. (Ispirati 2 do 3 puta dnevno).
Posle otprilike 1 do 2 dana, primetićete malenu klicu koja niče iz kinoe. Tada treba da ispraznite vodu iz tegle i prestanete sa potapanjem. Odmah staviti teglu u frižider kako bi se sprečilo buđanje i omogućilo potpuno ceđenje, a posudu okrenuti naopako. Klice treba da budu duge koliko i seme.
A onda, da biste napravili mleko… možete samleti u blenderu sirove sastojke, vodu, kinou, urme i mahovinu… ili možete kuvati proklijalu kinou 10 do 15 minuta pre nego što dobijete mlečnu mešavinu. Neki ljudi su primetili da je kuvanje bolje za mlađu bebe. Ako primetite nelagodnost kod bebe zbog kinoe, možete biti da je došlo do buđanja. Budite pažljivi kod procesa klijanja ili jednostavno skuvajte nakon klijanja kako biste uklonili potencijalne bakterije.
Zbog ove mogućnosti kontaminiranja pri klijanju, ovakva mleka treba umereno koristiti. Ali suprotno popularnom verovanju, kinoa je zapravo seme. Kompletna je u sadržaju proteina i puna je minerala.
Druga slična mleka su: divlji pirinač, proso, amarant…

MLEKO OD URMI

Sastojci:
– 5-10 urmi bez koštica
– 1 čajna kašičica morske trave irska mahovina
– 1-3 supene kašike putera od kokosovog oraha
– izvorska, destilovana ili kokosova voda

Urme su gotovo kompletna hrana. Ali nisu bogate mastima koliko bebama treba. Dodajući neke esencijalne masti kao što je puter od kokosovog oraha, učiniće ga savršenim za bebu! Blendati 2 minuta na većoj brzini. PROCEDITI za bebe od 6 meseci pa na niže.

MLEKO OD OVSA

Sastojci:
– 1 šolja ovsenih pahuljica
– 1 čajna kašičica hlorele ili morske trave u prahu
– 2-3 urme bez koštica
– izvorska, destilovana ili kokosova voda

Ovsene pahuljice mogu da čine veoma pogodnu osnovu za mleko. Ali zbog toga što nisu bogate mastima ili hranjivim materijama, morate dodati nešto masti kao što je meso od kokosovog oraha i dadatka kao što alge ili morska trava. Dodati urme radi slatkoće. Blendati na visokoj brzini. Procediti kroz vrećicu za orašaste plodove ako je beba mlađa od 6 meseci.

MLEKO OD BADEMA, INDIJSKOG ORAHA ILI DRUGIH ORAŠASTIH PLODOVA

Sastojci:
– 1 šolja badema ili indijskog oraha (ili bilo kog orašastog ploda po izboru)
– 4 šolje vode
– 3-4 urme bez koštice
– 1 čajna kašičica ječmene trave ili pšenične trave u prahu

Svi orašasti plodovi i semenke (osim čie i lana) treba da se potapaju oko 6 do 8 sati ili preko noći, zatim da se procede i isperu kako bi se uklonili inhibitori enzima. Možete takođe koristiti indijski orah, orah, pekan, itd. Sve to samleti u blenderu 1 minut na visokoj brzini a zatim procediti kroz vrećicu za orašaste plodove.
PROCEĐENO mleko orašastih plodova se može koristiti za bebe. Dodati urme radi zaslađivanja i zelene stvari za hranjivu vrednost. NAPOMENA: Neki orašasti plodovi mogu da izazovu alergije (naročito kikiriki), tako da počnite polako i budite oprezni od potencijalnih reakcija. Prestanite sa konzumiranjem ukoliko se pojavi alergija i koristite samo semenke.

MLEKO OD DURIJANA

Sastojci:
– durijan (2-3 šolje ili više)
– sok od limuna (otprilike 1 ili 2 limuna)
– voda (izvorska ili kokosova)
– cimet i vanila
– 1 čajna kašičica irske mahovine u prahu

Možete kupiti ceo durijan ili zamrznut. Durijan sadrži veoma visok nivo sumpora i zdravih masti. Možete takođe samleti i semenke u blenderu jer sadrže minerale. Iscedite sok iz limuna jer deluje kao prirodni konzervans i dodajte cimet.
Takođe dodajte i neke zelene dodatke kao zeleniš ili morsku travu u prahu. Razblažiti sa vodom po izboru. Možda će biti potrebno dodatno zasladiti sa bananom, urmama ili sirupom.
Može se dobiti i gusti puding za starije bebe.
Durijan se NE može procediti. Može se davati bebama mlađim od 6 meseci ali je idealan za one starije od tog doba.

Prethodni deo ovog članka možete pročitati na linku:
Biljna mleka za odojčad – 1. Deo
Nastavak ovog članka možete pročitati na linku:
Biljna mleka za odojčad (+27 recepata) – 3. Deo

Loading

situs slot https://disdukcapil.salatiga.go.id/ngacor/ slot gacor totomacau4d situs toto situs toto situs toto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor rtp slot toto slot https://journal.dpkp.ciamiskab.go.id/ rtp slot rtp live slot gacor situs toto slot gacor situs toto situs toto togel situs toto https://faculdadediplomata.edu.br/-/ https://www.pilgrimagetour.in/-/ slot gacor situs toto slot gacor slot gacor rtp slot https://ejournal.yahukimokab.go.id/ https://mikrotik.itpln.ac.id/wp-content/uploads/ situs toto slot gacor slot gacor situs toto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor situs toto toto slot https://smkn2depoksleman.sch.id/-/ bento4d bento4d togel online terpercaya