10 dobrobiti kelja

Prebogat vitaminima i mineralima, sadrži čak sedam puta više beta karotena i jedanaest puta više luteina od brokolija. Poznat je i po obilju biljnih vlakana

1. Deluje Antiinflamatorno
Snaga kelja leži u gotovo 45 različitih flavonoida koji mogu da spreče zapaljenja u organizmu i da pomognu protiv inflamatornih bolesti, kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimune bolesti.

2. Detoksikuje organizam
Nova istraživanja pokazala su da kelj može potpuno da detoksikuje organizam i da reguliše opšte stanje organizma jer dopire čak do DNK. Za to je zadužen izotiocijanat, koji nastaje iz molekula kelja.

3. Smanjuje rizik od dobijanja raka
U nedavnim istraživanjima utvrđeno je da kelj smanjuje rizik od dobijanja raka u bar pet slučajeva, kod različitih tipova kancera: rak debelog creva, rak dojke, rak bešike, rak jajnika i rak prostate. I u ovome značajnu ulogu igra izotiocijanat, koji nastaje iz molekula kelja, glukozinolata. Ovo povrće bogato je flavonoidom kempferolom. Istraživanje koje se bavilo značajem flavonoida, pokazalo je da su žene, u čijoj je ishrani najviše bio zastupljen kempferol, imale 40% manji rizik od raka jajnika.

4. Pun je gvožđa i kalcijuma
Kelj ima u sebi više gvožđa po kaloriji nego govedina, a više kalcijuma po kaloriji nego mleko. Lakše se apsorbuje u organizmu od mlečnih proizvoda. Sa 100 grama kelja, pokriva se 88% preporučenog dnevnog unosa proteina.

5. Pun je vlakana
Vlakna su makronutrijenti, što znači da su nam svakodnevno potrebni, ali ih, ipak, većina ljudi ne uzima dovoljno. Jedna porcija kelja ne samo da sadrži 5% preporučenog dnevnog unosa vlakana, već u sebi sadrži dva grama proteina.

6. Pun je omega-3 i omega-6 masnih kiselina
Porcija kelja sadrži 121 mg omega-3 i 92,4 mg omega-6 masnih kiselina. Samo sto grama kelja pokriva 10% preporučenog dnevnog unosa omega 3-masnih kiselina, koje regulišu inflamatorne procese u organizmu.

7. Ima malo kalorija i pomaže u varenju
Sto grama kelja sadrži samo 36 kalorija i 0 grama masnoće, ali i gotovo 20% neophodne dnevne količine vlakana, zbog čega potpomaže varenje, smanjuje opstipaciju i snižava količinu šećera u krvi.

8. Pun je vitamina K i A
Kelj sadrži veliku dozu vitamina K koji je od ključne važnosti za sintezu osteokalcina, proteina koji jača strukturu naših kostiju. Vitamin K takođe sprečava kardiovaskularna oboljenja i mogućnost od zadobijanja moždanog udara. Bogat je i vitaminom A, koji je efektan antioksidans, podiže imunitet, održava zdrave kosti i zube i od esencijalne je važnosti za reproduktivne organe.

9. Snižava holesterol
Kelj je odličan kada je u pitanju snižavanje nivoa holesterola u krvi, a taj efekat se pojačava ako ga kuvate na pari. Tokom ovog procesa podstiče se produkcija kiselina u kelju koje smanjuju nivo holesterola, i to mnogo više nego kad ga jedete živog.

10. Podiže imunitet
Kelj je bogat karotenoidom i flavonoidom, antioksidansima koji značajno podižu imunitet, kao i vitaminima A i C.

Loading