Zdravstvene dobrobiti od jagode

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog ukusa, koje je ujedno i nadasve zdravo pa čak i lekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. To bobičasto voće prepuno je iznenađenja.
Tako, verovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje se smatraju posebnim specijalitetom, i čiji se plodovi beru sve do jeseni.
Zanimljivo je spomenuti i da su jagode jedino voće čije semenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana.

Lekovita svojstva jagode

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za lečenje se može koristiti koren i lišće jagode.

Čaj od lišća jagode vekovima se koristi kao lek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade i u lečenju kostobolje. Čaj od lista jagode možete napraviti na takav način da 2 pune čajne kašike suvih listova jagode prelijte s 250 ml ključale vode. Nakon 15 minuta procedite čaj. Čaj pijte 3 puta dnevno po jednu šoljicu. Taj čaj možete koristiti i za ispiranje usta.

Ujutru, uz doručak, se počastite velikom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi sveži, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da poseduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite činiju svežih jagoda ili ih propustite kroz sokovnik, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Takođe, zahvaljujući protivupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i kod mišićnih bolova. Isto, odlično su sredstvo protiv opekotina. Jagode sadrže obilje C vitamina, A vitamin, vlakna, gvožnje i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Jagode je najbolje jesti sveže. Ako se jedu nezašećerene, osvežavaju, a smeju ih jesti i dijabetičari.

Jagode mogu pomoći:
– kod oporavka nakon bolesti
– za jačanje imuniteta
– kod bolesti žuči i jetre
– kao prevencija želudačnih bolesti
– kod artritisa i reume
– u lečenju anemije
– kod bubrežnih kamenaca
– kod povećanog holesterola i krvnog pritiska

Jagode za savršen izgled

Jagodama se možete poslužiti i za ulepšavanje, što ne znači da biste se poput čuvene Madame Tallien iz Napoleonovog društvenog kruga, trebali kupati u soku načinjenom od desetak kilograma jagoda. Budući da čisti i neguje kožu, zahvaljujući vitaminu C i A održava je glatkom i zategnutom, biće dovoljno da jednom do dvaput sedmičmo stavite na lice jagode izrezane na kolutiće, ili od njih napravite kašastu masku, koju ćete posle isprati prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.

Ukoliko budete jagodama trljali zube uklonćete zubne naslage i zube učiniti beljima.

Žensku populaciju će razveseliti podatak da jagode mogu pomoći u borbi protiv celulita. Naime, vitamini C i A su antioksidansi, a oni usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva, uništavaju slobodne radikale, pa će redovno konzumiranje jagoda ubrzati cirkulaciju i pomoći u borbi protiv tog mrskog neprijatelja mnogih žena.

Ako vodite upornu bitku s viškom kilograma, razveseliće vas vest da jagode ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a isto su niskokalorične.

Jasno, pod uslovom da ih ne jedete posute gomilom šećera ili prelivene šlagom.
Želite li da smršate, a pritom da priuštite sebi ekstravagantan gastronomski užitak, pospite ih s malo crnog ili zelenog bibera. Probajte, bićete iznenađeni!

I najzad, u mnogih naroda širem sveta ukorenjeno je verovanje da jagoda poseduje afrodizijačka svojstva, tako da pospešuje ljubavnu moć.

Zdravstvene koristi od jagode

Novo ispitivanje na životinjama pokazalo je da 500 g jagoda (10-15 jagoda) dnevno može da uspori rast malignih ćelija raka dojke. Zato autori preporučuju ovu voćku kao dobru prevenciju. A to nije jedina zdravstvena korist od jagoda.

Evropski i latinoamerički istraživači koji su obavili ovo ispitivanje su zapravo nastavili već započeto istraživanje o jagodama, koje je pokazalo da je ova voćka korisna i u snižavanju nivoa holesterola u krvi.

Istraživači su izvršili ispitivanja i in vitro i in vivo, na ženkama miševa. Ćelije veoma agresivnog invazivnog tumora tipa A17 u epruveti tretirane su raznim koncentracijama ekstrakta jagoda tokom 24, 48 i 72 sata. Primećeno je da su sve ćelije tumora nakon toga pokazale smanjenu sposobnost za život, u zavisnosti od doze ekstrakta i vremena izlaganja. Takođe je primećeno da je ekstrakt jagode smanjio i ekspresiju nekoliko gena povezanih sa širenjem i metastazom malignih ćelija. Što se tiče miševa, podeljeni su u dve grupe; jedna je hranjena normalno, druga je tokom mesec dana dobijala ekstrakt jagode. Potom su obema grupama ubrizgane ćelije raka dokje A17. Nakon pet nedelja, istraživači su primetili da je ekstrakt jagode zaustavio širenje malignih ćelija na susedno zdravo tkivo kod grupe miševa koji su njime hranjeni. Takođe, njihovi tumori su bili značajno manji, i po težini i po zapremini. Iako se, naravno, rezultati istraživanja na životinjama ne mogu automatski prenositi na ljude, istraživači ipak smatraju da zdrav način života i ishrana (koja uključuje i jagode) može da značajno smanji rizik od razvoja malignih promena. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Scientific Reports.

Ostale dobrobiti jagoda

– Jagode su bogate raznim antioksidansima, vitaminom C i drugim, kalijumom, manganom i magnezijumom.
– Jagode imaju nizak glikemijski indeks, tako da su pogodne za dijabetičare i one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi.
– Nekoliko istraživanja je pokazalo da konzumacija veće količine jagoda dnevno može da snizi krvni pritisak.
– Redovna konzumacija antocijana (flavonoida kojima su jagode bogate) može da za 32% smanji rizik od srčanog napada kod sredovečnih žena, pokazalo je istraživanje Univerziteta Harvard. Tri porcije jagoda nedeljno postižu taj efekat.

Izvori:
www.sciencedaily.com
http://foodforbreastcancer.com
http://strawberryplants.org
www.organicfacts.net
www.medicalnewstoday.com

Originalni članak o istraživanju: Scientific Reports, 2016; 6 (1) DOI: 10.1038/srep30917

Loading