Zdravlje se ogleda na koži

Akne ne pogađaju samo mlade. Mogu iznenaditi i starije. Kako im se možemo odupreti?

Kada se nekome pojave prve akne ili slični »uljezi« na licu, takav najčešće prvo pomisli da je to posledica loše ili neodgovarajuće higijene kože lica. Međutim, akne najčešće nisu posledica loše higijene ili neodgovarajuće kozmetike. Najčešći uzrok akni, posebno kod osoba koje im nisu sklone, je stres. Koža vašeg lica je ogledalo vaših navika u ishrani i dugotrajnog izlaganja stresu.

»Rđave navike u ishrani«, reći ćete, »pa, ko još danas ima vremena da razmišlja o zdravoj ishrani?« U redu, nastavite svoj način života, ali ako želite lepu i zdravu kožu na licu moraćete nešto da promenite. Razmislite o sledeća dva postupka prema zdravijoj koži. Prvi postupak tiče se unutrašnjeg zdravlja kože, a drugi spoljašnjeg.

Unutrašnje zdravlje

Stručnjaci ističu da sledeća tri uzroka najčešće dovode do pojave akni kod odraslih osoba: višak muških hormona, alergija na određenu vrstu hrane i stres. Koža je ogledalo unutrašnjeg stanja organizma. Problemi na koži ne mogu se uspešno rešiti, ako ne bude izvršena potpuna promena načina života, koji je prouzrokovao poremećaje u organizmu koje se pokaže na koži. Te promene obuhvataju: ishranu, izloženost stresu i uzimanje dovoljnih količina vode.
Urin intenzivno žute boje pokazuje da organizam ne dobija dovoljnu količinu vode, i da su zbog toga otpadne materije dostigle visoku koncentraciju. Organizmu je neophodna dovoljna količina vode da izluči sve otpadne materije. Kada organizam ne dobija dovoljno vode i zato ne može da izluči sve otpadne materije preko urina, onda će to jednim delom učiniti i preko kože. Voda je zbog toga vrlo važna za lepotu i zdravlje kože. Vodi za piće možete dodati i malu količinu limunovog soka. S druge strane, slatki i gazirani napici nepovoljno utiču na izgled kože.

Stres

Stres je jedan od najčešćih uzročnika akni. Zato, sve što doprinosi opuštanju organizma, pomoći će i koži: šetnje na svežem vazduhu, razgovor sa prijateljima, i sl. Kada osetite napetost, pokušajte da pronađete njen uzrok i polako ga otklonite.

Cink

Cink je mineral koji doprinosi zdravlju celog organizma, a posebno kože. Cink treba svakodnevno unositi prirodnim putem – ishranom. Sledeće namirnice imaju bogat sadržaj cinka: susam, seme bundeve, kvasac.

Masti

Bogat sadržaj masti u ishrani predstavlja čest uzročnik akni, nedostatak esencijalnih masnih kiselina (korisnih masti) i prekomerno uzimanje masti životinjskog porekla. Ulje iz semena lana i maslinovo ulje doprinose zdravlju ne samo srca nego i kože. Oni sadrže korisne nezasićene masne kiseline (omega 3 i omega 6 masne kiseline). Redovno upotrebljavajte maslinovo ulje u ishrani i uzimajte jednu čajnu kašiku ulja iz lanenog semena ili kašiku mlevenog lanenog semena.

Spoljašnji izraz zdravlja

Mnogi farmaceutski proizvodi mogu se danas naći u slobodnoj prodaji, koji su se nekada mogli dobiti samo na recept. Međutim, to ne znači da se ti proizvodi mogu koristiti bez odobrenja i saveta lekara. Danas postoje mnoge kreme i losioni protiv akni i sličnih problema kože. Vaš lekar će vam pomoći da odaberete onaj proizvod koji će vam najbolje odgovarati.

Mnoge osobe pokušavaju da fizičkim putem uklone akne sa kože («ceđenjem akni»). Najčešće na taj način samo pogoršaju problem, jer stvaraju dodatnu infekciju i povredu kože. Fizičko otklanjanje akni pomaže u nekim slučajevima, ali jedino ako to učini stručno lice (dermatolog).

Neko je kazao da kožu koju imate danas je posledica izbora i načina života od pre dve sedmice. To pokazuje da je za poboljšanje zdravlja kože potrebno strpljenje i posvećenost. Počnite danas da izgrađuje zdravlje svoje kože.

 – Žanet Vest

Loading

One thought on “Zdravlje se ogleda na koži

  1. Olivera says:

    Hijaluronska kiselina, mentoma i aloe vera su tri sastojka koji za kožu prave neverovatnu razliku. U prirodi je zaista lek, samo da naučimo da je koristimo u službi zdravlja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *