Sve što niste znali o Drvenom Aktivnom Uglju – 2. Deo

prethodnom delu ovog serijala smo govorili o istorijatu, svojstvima, dostupnosti drvenog uglja. U drugom delu ćemo iznositi rezultate nekoliko svetski istraživanja koja su dokazala kako sprečiti trovanje, da li je bolji drveni ugalj ili sirup od Ipikaka, kako koristiti drveni ugalj u slučajevima predoziranja aspirinom, dijazepamom, trovanje tilenolom, u trećem delu ćemo govoriti kako se zaštiti od trovanja u kući, kako se daje drveni ugalj i koje su doze, dok ćemo u četvrtom delu govoriti kako koristiti drveni ugalj u veterini i prirodnoj medicini i kako lečiti specijalne slučajeve drvenim ugljem.

CRN I PRLJAV

Veliki broj lekova iz davnih vremena nestao je na isti način kao i domaća supa od povrća i sapun iz kućne radinosti: ne zbog toga što nisu poželjni ili delotvorni, nego zato što je potrebno znanje za njihovo pravljenje i dodatni rad da bi se videli konačni rezultati. Većina ljudi nije spremna da uloži taj trud. Treba zabraniti ovakav način razmišljanja. Treba sticati znanje i veštinu za efikasno korišćenje ovih vrednih sredstava za lečenje.

U svakom domu drveni ugalj treba da je pri ruci kao protivotrov prilikom trovanja, kao sredstvo za čišćenje u slučaju infekcija, kao sredstvo za otklanjanje neprijatnih mirisa, kao sredstvo za lečenje dijareje, mučnine i povraćanja, kao i brojnih intestinalnih infekcija. Drveni ugalj je bezopasan čak i kada se uzima u velikim količinama, ili kada se udahne u malim količinama; pored toga, nema nikakvih štetnih dejstava u slučaju kontakta sa kožom.

Pošto drveni ugalj zadržava amonijačni gas u svojim porama, može da privuče i zadrži 80 kvarata amonijačnog gasa po jednom kvartu drvenog uglja u prahu! Ovaj proces se naziva adsorpcija, što znači zadržavati pre nego upijati kao što se dešava u slučaju apsorpcije. Šele (Scheele) je 1773. napravio eksperiment sa drvenim ugljem u kojem je gas bio zarobljen u izvrnutoj cevi sa drvenim ugljem, pri čemu je donji kraj cevi bio potopljen u rezervoar sa živom. Kako je drveni ugalj adsorbovao gas, u cevi je nastao vakuum koji je usisao živu u cev. Farmaceut, P.F. Turi (P.F Touery) je 1831, demonstrirajući delotvornost drvenog uglja pred članovima Francuske medicinske akademije, preživeo je uzimanje 15 grama strihnina (deset puta veća količina od smrtonosne doze) i iste količine drvenog uglja – oko tri supene kašike.

IPIKAK NASUPROT DRVENOM UGLJU U LEČENJU TROVANJA ILI PREDOZIRANJA LEKOVA KOD DECE

Francuska i Belgija su daleko ispred Sjedinjenih Američkih Država po korišćenju aktivnog uglja kao primarnog lečenja u slučaju uzimanja prevelikih doza lekova, kako u kući tako i u bolnici. U tim zemljama aktivni ugalj može lako da se nabavi u domu i apotekama; roditelji ga drže kao rezervu za lečenje ukoliko dođe do slučajnog trovanja, za razliku od Ipikaka, koji služi da se izazove povraćanje.

Roditelji imaju drveni ugalj u prahu u svom ormanu sa lekovima, ali nikada nisu čuli za sirup od Ipikaka. Američki pedijatri čak i ne znaju da preporuče korišćenje drvenog uglja u kući i pored brojnih članaka u američkoj medicinskoj literaturi o njegovom korišćenju prilikom predoziranja i trovanja.

Imajući u vidu da je Ipikak sam po sebi narkotik i nije bezopasan, kao i činjenicu da kod dosta dece ne uspeva da izazove povraćanje, niti deluje trenutno kao drveni ugalj, navešćemo prednosti drvenog uglja u odnosu na Ipikak kako sledi:
1) Potpuno je bezbedan;
2) Ima daleko širu primenu od Ipikaka;
3) Daleko je jeftiniji od Ipikaka;
4) Ima neograničeni rok trajanja;
5) Odmah deluje čim dođe u kontakt, smanjujući apsorpciju unetog otrova iz želuca u krv. Ipikak počinje da deluje otprilike posle 30 minuta – tek tada počinje povraćanje;
6) Može se očekivati da će Ipikaka odstraniti samo 25-35% otrova, dok drveni ugalj eliminiše 50-75% otrova. Ukoliko se kombinuje sa povraćanjem izazvanim stimulisanjem refleksnog povraćanja prstima, eliminacija otrova može da se poveća za još 10% ili više.

Godinama se dobijaju izveštaji da drveni ugalj smanjuje apsorpciju mnogih lekova. Novi dokazi pokazuju da drveni ugalj u stvari udvostručuje eliminisanje prekomernih doza metilksantina (kafeina, teobromina i teofilina koji se nalaze u kafi, čaju, koka-kli i čokoladi) i barbiturata u odnosu na standardne metode lečenja od toksina. Kertis (Curtis) i njegovi saradnici u prilikom upoređivanja dejstva drvenog uglja i Ipikaka, pokazali da je drveni ugalj daleko delotvorniji. Kertis je napravio program za ispitivanje delotvornosti samog Ipikaka u odnosu na aktivni ugalj, sa purgativom, kao i sve tri zajedno prilikom lečenja simuliranog predoziranja aspirinom. Sedamdeset posto unete doze aspirina je pronađeno u urinu pacjenata koji su standardno, rutinski lečeni Ipikakom, što je pokazalo da je telo apsorbovalo aspirin koji je prošao kroz bubrge. Kod pacijenata koji su lečeni aktivnim ugljem pronađeno je samo 56% doze. To je značajan dokaz veće delotvornosti aktivnog uglja prilikom lečenjapacijenata koji su se predozirali. Kada se uzme u obzir i da je bezbedan, sa drugim rokom dejstva, jeftin i lako dostupan, očigledna je njegova superiornost kao pritivotrova.

Drveni ugalj dostiže najveći stepen adsorpcije izuzetno bezo – za minut. U gustim i lepljivim tečnostima kao što su crevni ili želudačni sokovi, adsorpcija može da bude malo sporija u smislu stvarnog dodira sa otrovom, ali se ipak očekuje da će delovanje biti brzo.

Kao i sirup od Ipikaka, apomorfin odvodi samo oko 30% otrova iz želuca, što znači da oba sredstva nisu efikasna za sprečavanje trovanja izazivanjem povraćaja, budući da 70% otrova ostaje u želucu.

DEJSTVO I KONTRAINDIKACIJE SIRUPA OD IPIKAKA

Ipikaka potiče od korena Kartagene, brazilske biljke koja sadrži nekoliko otrovnih alkaloida, uključujući emetin, cefalin, emetamin i ipikamin. Biljka sadrži ipikak-kiselinu i izvesne smole. Sirup je jasne boje ćilibara.

Razlog zbog kojeg sirup od Ipikaka izaziva povraćanje odmah po uzimanju verovatno potiče od veoma iritirajućeg dejstva glavnih alkaloida, emetina i cefalina, Ipikaka na želudac. Posle 20 do 30 minuta, rezultat apsorpcije ovih otrovnih alkaloida je povraćanje, pri čemu je ono posledica aktivnosti centralnog nervnog sistema. Oko 93% dece povraćaće u roku od 30 minuta od uzimanja jedne supene kašike, a deca u pubertetu posle uzimanja dve supene kašike. Prosečan period do povraćanja je 20 minuta – kreće se od 14 do 30 minuta. Otrov se u tom periodu apsorbuje u krv. Ukoliko je osoba izgubila sposobnost refleksnog povraćanja ili ima grčeve, ili je uzela strihnin, korozivno sredstvo kao što su baze (ceđ) i jake kiselne, naftni proizvodi (ugljovodonici), kao što su tečnosti iz lake frakcije – kerozin ili benzin, gorivo, razređivač boja ili tečnost za čišćenje, ili bilo koja bazna supstanca, Ipikak nikako ne sme da se daje jer je povraćanje kontraindikacija. Iako drveni ugalj ne može da neutrališe veći deo ovih supstanci, on neće naneti štetu a mogao bi učiniti nešto dobro.

Emetin iz Ipikaka ima kardiotoksične karakteristike, odnosno on truje srčani mišić sopstvenom toksičnošću i doprinosi ukupnoj zatrovanosti pacijenata. Ako se uzima samo Ipikak, mogu se javiti dugotrajnija mučnina i povraćanje od očekivanih, kao i obilne dijareje sa grčevima, brzi, nepravilni srčani otkucaji koji se mogu pročitati na elektrokardiogramu (dug PR interval, promene u QRS, inverzija T-talasa), nizak pritisak, slabost u mišićima, drhtanje i grčenje. Ove posledice mogu uslediti i posle samo jedne velike doze ili više malih doza Ipikaka. Kod osobe koja je svakodnevno uzimala sirup od Ipikaka tokom dva meseca da bi smršala došlo je do nepravilnog srčanog rada i ona je umrla.

Za emetin postoje izveštaji da izaziva smrt zbog miokarditisa (zapaljenje srčanog mišića). Takođe je prijavljeno cepanje jednjaka zbog intenzivnog, jakog povraćanja koje izaziva Ipikak. Kada se uzima Ipikak, može se očekivati povraćanje tri do četri puta u toku jednog sata. Ukoliko je drveni ugalj dat pre Ipikaka, on će adsorbovati Ipikak, pošto on sam po sebi jeste otrov. Ukoliko osoba ne povraća, Lekarska komisija preporučuje ispranje želuca kako bi se eliminisala uzeta doza, što predstavlja još jednu komplikaciju koja može da se pojavi prilikom uzimanja Ipikaka.

Drveni ugalj nije otrovan, nema vremena ograničenja za njegovo dejstvo kada se čuva u zatvorenoj posudi, i može adekvatno i bezbedno da se daje i kod kuće. Ne postoje uslovi koji bi se pogoršali primarnim korišćenjem drvenog uglja. Čak i ukoliko nema pozitivno dejstvo , neće naneti nikakvu štetu. Aktivni ugalj se veoma dobro toleriše čak i u količinama do 100 grama (oko jedne trećine šoljice samlevenog suvog praha!).

Ne postoje poznate kontraindikacije za njegovu upotrebu prilikom akutnog trovanja. Odmah deluje i nema nikakve opasnosti čak i ako ga koristi osoba koja nije stručnjak. Drveni ugalj je najvrednije pojedinačno sredstvo za lečenje trovanja. Bebe i deca sasvim dobro prihvataju mešavine vode i aktivnog uglja u prahu. Treba ga davati u tetrapaku od soka pomorandže ili neprozirnoj posudi sa slamčicom.

PREDOZIRANJE ASPIRINOM

Aspirin je lek koji se obično u prevelikim dozama u svim uzrastima, a drveni ugalj ga sasvim dobro adsorbuje. Simptomi predoziranja spirinom podrazumevaju: mučninu i povraćanje, ubrzano disanje, dezorijentaciju i bolove u želucu.

Kod ozbiljnog prdoziranja može se pasti u nesvest praćenu grčevima, pa i komu. Pacijentu treba dati 1-5 supenih kašika drvenog uglja rastvorenog u vodi, a potom velike količine vode (jedna čaša od 250 ml na 10 minuta u toku prvog sata, 1 čaša na sat u narednih šest sati, a posle 1 čaša na svaka dva sata u sledećih 12 sati; svaka sa drvenim ugljem) da bi se zaštitili bubrezi i pojačala eliminacija aspirina. Drveni ugalj treba da se da čim se utvrdi da je reč o prekomernoj dozi aspirina, čak i u slučaju da je prošlo dosta vremena od trenutka njegovog uzimanja, s obzirom da drveni ugalj vrši neku vrstu dijalize u crevima uklanjanjem brojnih lekova iz krvi koja cirkuliše kroz vreva, a koji su davno prošli kroz želudac i ušli u krvotok.

Dvanaest odraslih dobrovoljaca uzelo je 24 tablete aspirina. Tri osobe su činile kontrolnu grupu, tri su dobile dve supene kašike sirupa Ipikaka – doza je ponovljena ako nije došlo do povraćanja; tri osobe su dobile tri supene kašike magnezijum-sulfata (purgativ koji izaziva dijareju) plus 60 grama aktivnog uglja (oko pola šoljice drvenog uglja u prahu), a tri pacijenta su dobila i drveni ugalja i Ipikak. Izvesna količina aspirina pojavila se u urinu, ukazujući da se aspirin apsorbovao u krv kod svih pacijenata. Kod pacijenata koji su uzeli samo aspirin, u proseku je u urinu nađeno 96% aspirina.

Kod pacijenata koji su dobili samo Ipikak, u urinu je pronađeno 70,3% aspirina. Kod onih koji su uzeli aktivni ugalj i magnezijum-sulfat u urinu je pronađeno 56,4% aspirina, a kod onih koji su uzeli i Ipikak i magnezijum-sulfat i aktivni ugalj u urinu je pronađeno 72,4% aspirina.
Aktivni ugalj i magnezijum-sulfat znatno su smanjili apsorpciju aspirina. Ipikak, uzet sam ili u kombinaciji sa druge dve supstance, nije se pokazao delotvornim. Smatramo da bi drveni ugalj uzet sam bio delotvorniji nego u kombinaciji sa magnezijum-sulfatom, s obzirom da soli unekoliko remete dejstvo drvenog uglja.

PREDOZIRANJE DIAZEPAMOM
(VALIJUMOM)

Diazepam je drugi lek po redu koji se uzima u prevelikim dozama. Ne postoji lek koji bi delovao kao protivotrov, niti se može vršiti dijaliza diazepama veštačkim bubregom. Drveni ugalj ga odmah adsorbuje i najbolje je rešenje u slučajevima predoziranja diazepamom.

TROVANJE TILENOLOM

Često se uzimaju i prevelike doze acetaminofena (tilenol). On oštećuje jetru a lečenje se sprovodi drvenim ugljem (u početku, 1-5 supenih kašika) i velikim količinama vode (jedna čaša na 10 minuta u prvom satu sa po jednom supenom kašikom aktivnog uglja u prahu) kako bi su ublažilo dejstvo na jetru.

Pored toga, drveni ugalj vezuje mukomist (acetilcistein) koji predstavlja uobičajen protivotrov za acetaminofen. Drveni ugalj je isto toliko delotvoran protiotrov za tilenol kao i mukomist, a nema eventualna neželjena dejstva. Čini nam se da bi drveni ugalj trebalo navesti kao sredstvo za lečenje (a ne acetilscistein), s obzirom da je drveni ugalj jeftiniji, laše je dostupan, nema nikakve ozbiljnije sporedne efekte i drži se u svakom domu. Acetilcistein ima mnogo mogućih neželjenih dejstva kao što su stomatitis, mučnina i povraćanje, groznica, šmrkav nos, pospanost, oticanje, stezanje u grudima i teškoće sa disanjem.

TRICIKLIČNI ANTIDEPRESIVI
(TRIAVIL, ATIVAN, ITD.)

Triciklični antidepresivi izazivaju znatnu smrtnost u svim uzrastima i predstavljaju uzrok smrti broj jedan kod trovanja dece mlađe od 10 godina u Alabami. Oni se daleko toksičniji nego što to govori relativno nepostojanje simtoma trovanja. Kod ovih pacijenata javlja se visok pritisak i uzbuđenje, a kod jakog predoziranja može doći do pada pritiska, srčane aritmije, kome, iznanadnih napada bolesti i na kraju smrti. Lečenje treba da se obavlja ponavljanjem doza drvenog uglja koji se daje da bi vezao sve aktivne metabolite, bolo pre njihove apsorpcije iz crevnog trakta, ili dijalizom krvotoka sistemom mikrodijalize  u tankom crevu, kako je opisano u sledećem delu (3. Deo). Trebalo bi davati velike količine tečnosti kako bi se sprečio pad pritiska. Dijaliza tricikličnih antidepresiva ne može da se vrši putem veštačkog bubrega.

Ukoliko želite da se više informišete kako se daje drveni ugalj, koje su doze, dijagnostikovanje trovanja i sl, pročitajte članak Sve što niste znali o Drvenom Aktivnom Uglju – 3. Deo”.

Ukoliko želite da se više informišete o istorijatu, svojstvima, dostupnosti drvenog uglja, pročitajte članak “Sve što niste znali o Drvenom Aktivnom Uglju – 1. Deo”.

Loading

situs slot https://disdukcapil.salatiga.go.id/ngacor/ slot gacor totomacau4d situs toto situs toto situs toto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor rtp slot toto slot https://journal.dpkp.ciamiskab.go.id/ rtp slot rtp live slot gacor situs toto slot gacor situs toto situs toto togel situs toto https://faculdadediplomata.edu.br/-/ https://www.pilgrimagetour.in/-/ slot gacor situs toto slot gacor slot gacor rtp slot https://ejournal.yahukimokab.go.id/ https://mikrotik.itpln.ac.id/wp-content/uploads/ situs toto slot gacor slot gacor situs toto slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor slot gacor situs toto toto slot https://smkn2depoksleman.sch.id/-/ bento4d bento4d togel online terpercaya