Puter od badema kao hrana za mozak

Puter od badema je odličan za mozak, ali i za krv, kosti, oči, kožu, mišiće i telo. Poboljšava mentalne sposobnosti, hrani mozak i tako pomaže u donošenju ispravnih i važnih odluka. Prednost je u tome što bademi sadrže obilje nutritivnih sastojaka i minerala.

Sastojci:
– 300 g badema (blanširani i oguljeni)
– 2 kašike meda (ili po ukusu)
– 1 kašičica kurkume u prahu
– crni biber
– prstohvat cejlonskog cimeta (po izboru)
– prstohvat himalajske soli (po izboru)

Priprema: Prepržite bademe na temperaturi 180°C oko 8 do 10 minuta. Kašičicu kurkume izmešajte s prstohvatom cimeta i vrlo malo bibera. On će pojačati lekovitost kurkume, a cimet probavljivost badema.

Bademe ubacite u blender i uključite na najjače. Vreme potrebno za miksiranje zavisiće od jačine vašeg blendera (15 – 25 minuta). Nakon određenog vremena smesa će postati glatka, a zatim kremasta.

Povremeno ugasite blender pa smesu ručno izmešajte kako biste odvojili masu koja se zalepila za dno blendera. Nastavite strpljivo da mešate dok se bademi ne pretvore u kremasti puter. Pred kraj dodajte začine, prstohvat soli i med pa sve izmešajte u ravnomernu smesu. Ako želite ređi puter, samo nastavite da mešate dok ne dobijete željenu gustinu.

Prema vašem izboru možete dodati malo ulja (kokosovog ili suncokretovog) ako želite kremastiju strukturu. Gotovu smesu izlijte u staklenu činiju (teglu) i čuvajte u frižideru. Rok trajanja putera od badema je oko mesec dana.

Loading