Flavonoidi u borbi protiv starenja i bolesti

Flavonoidi su grupa fitonutrijenata koji se nalaze najviše u voću i povrću. Postoji više od 6000 flavonoida i svaki igra posebnu ulogu u našem zdravlju.

Flavonoidi su poznati po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, veoma su korisni za detoksikaciju i smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti.

Flavonoidi sprečavaju gojenje u srednjim godinama

Mnogi ljudi se goje u srednjim godinama. Jedan od najlakših načina da sprečimo višak kilograma je da unosimo više povrća i voća koji su bogati flavonoidima. Antocijanin (koga ima najviše u borovnicama), proantocijanidini i polimeri kojih ima najviše u jabukama i čaju, imaju najveći značaj u regulisanju telesne težine.

Hrana bogata flavonoidima smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca

Flavonoidi su moćne bioaktivne supstance koje pomažu kod različitih stanja. Istraživanje koje je sprovela Aedin Cassidy pokazuje da su žene koje su uzimale najveću količinu flavonoida antocijanina i flavona imale najniži nivo upala u organizmu i insulinske rezistencije. Jedna porcija flavonoida – bobičastog voća, smanjuje nivo šećera u krvi kao i pritisak.

Britanski Žurnal – Nutricionizam je sproveo istraživanje u kome je dokazano da šest različitih vrsta flavonoida značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Flavonoidi za zdrav mozak

Apigenin je flavonoid koji se nalazi u lekovitom i začinskom bilju – peršun, timijan, kamilica, celer, biber, crni luk. Apigenin se vezuje za estrogen i samim tim utiče na razvoj, funkciju i sazrevanje nervnog sistema.

Flavonoid apigenin u borbi protiv kancera

Apigenin je odličan za zdravlje mozga, ali je značajan i u borbi protiv kancera.  Apigenin je koristan posebno za kancer tiroidne žlezde. Zanimljivo je da apigenin vezuje 160 proteina u telu što dokazuje da ima širi uticaj na zdravlje.

Beli i crni luk: super hrana u borbi protiv kancera

Beli i crni luk su puni flavonoida, uključujući i one koji su dobri u borbi protiv kancera.

Kvercetin ima moćna antioksidativna i anti inflamatorna svojstva koja pomažu u borbi protiv hroničnih bolesti – srčana oboljenja kao i kancera.

Kvercetin smanjuje rizik od asteroskleroze, pomaže kod srčanih bolesti, smanjuje krvni pritisak, umanjuje simptome cistitisa, prostate, pomaže u borbi protiv ćelija kancera.

Namirnice bogate flavonoidima

Namirnice najbogatje flavonoidima su crni luk, peršun, kakao i bobičasto voće, leblebije… Preporuka je da se konzumiraju različite vrste flavonoida – unošenje različitih zdravih namirnica. Kako biste izbalansirali flavonoide u ishrani, pogledajte tabelu ispod.

FlavonoliFlavan-3-oliFlavoniFlavononiAntocijanidini
Crni lukJabukePeršunPomorandžeBorovnice
JabukeČajevi –crni, zeleni, beliBeli biberGrejpfrutKupine
KeljBorovniceCelerLimunJagode
BrokoliBreskveJabukeParadajzTrešnje
LeblebijeKruškePomorandžeKruške
BademJagodeLubenicaKupus
ZeljeKakaoLjute papričiceRibizle
Slatki krompirDinjaŠljive
KinoaTimijanMaline
Leblebije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *