Batat – lekovitost, upotreba, zdravstvene prednosti, recept

Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja gomoljasta biljka poreklom iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike. Spada u skupu korenastog povrća, zbog velikog korena, koji se odlikuje slatkastim ukusom. Razne civilizacije upotrebljavaju ga već najmanje 5000 godina. Danas se masovno konzumira u Americi, Aziji i Africi, a najviše proizvodi u Kini, Indoneziji i Ugandi. U Europi je batat nešto manje zastupljen, ali poslednjih desetak godina postaje sve popularniji.  Uzgaja se i u našim krajevima, gde je poznat pod nazivom „slatki krumpir“.

Batat krompir lekovitost i upotreba za zdravlje

Slatki batat krompir je izuzetno lekovit, te se za ovu namenu koristi koren i lišće od biljke. Ovo je visokoenergetska biljka (puna je skroba, a sardrži vrlo niske količine šećera), izuzetno zanimljivog ukusa i bogata je dragocenim vitaminima i mineralima. Upravo zbog mnoštva minerala (magnezijum, kalcijum, gvožđe i kalijum), kao i vitamina (C,E,A,B) batat krompir snabdeva telo važnim antioksidansima.

Najveća vrednost je velika količina beta karotena, na šta i ukazuje njegova narandžasta boja. Recimo da to da samo u 200 grama slatkog krompira imamo istu količinu beta karotena, kao i u 5 kilograma brokolija). Samo 140 grama batata obezbeđuje dnevnu potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan i gotovo nezaobilazan u zaštiti organizma od srčanih tegoba, kao i kod zakrčenja krvnih sudova.

Kako je batat krompir odličan za srce i krvne sudove, kožu, izvanredan je i za jačanje imuniteta,kao i za sprečavanje i ublažavanje različitih upala – sadrži vitamine C, B6 i E, kao i karotenoide. Osim sa pomenutim mineralima, bogat je i antocijaninima i vlaknima, koji značajno snižavaju nivo CRP proteina u krvi, a samim tim efikasno staju na put brojnim upalama.

Ukoliko niste ljubitelj žitarica (posebno pšenice), batat krompir odlična je zamena za njih. a naročito je efikasan u borbi protiv zapaljenja debelog creva i upale mokraćnih kanala i upala bubrega. Paradoksalno, iako je bogat fruktozom, slatki krompir reguliše nivo holesterola u krvi i preporučuje se čak i osobama koje boluju od dijabetesa. Osim toga, dokazano je da ova namirnica usporava starenje, ali i sprečava nastanak nekoliko vrsta kancera.

Zdravstvene prednosti

Kineska istraživanja pokazuju da je batat dobar protiv raka debelog creva. Japanska istraživanja pokazuju da slatki krompir ima jasnu funkciju protiv raka. Batat indukuje iznenadne smrti ćelije raka, što je definicija naučne reči za proces: apoptoze. Pored obilja antioksidanata, slatki krompir ima relativno visoku količinu omega 3 masti u poređenju sa prosečnim povrćem. Ove omega 3 masti su neophodne za sprečavanje raka. Adipektin u ovom povrću je supstanca koja reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga je savršen za osobe sa dijabetesom tipa 1 i 2. Međutim, istraživači su oprezni sa kliničkim preporukama, isako prvi znaci istraživanja u ovoj oblasti pokazuju da ovo povrće može postati deo ishrane koja je izuzetno dobra za dijabetičare.

Kuvano povrće sa batatom

Sastojci za četiri osobe:
– 2 šoljice crvene leće
– 2 šargarepe
– 1 batat
– 1 zelena tikvica
– 1 crveni luk
– 2 kašike pasiranog paradajza
– 2 kašike maslinovog ulja
– 50 g dimljenog tofua
– list peršina
– malo himalajske soli
– malo sveže mlevenog bibera

Priprema: Crvenu leću dobro isperite pod mlazom hladne vode. Šargarepe, batat i tikvicu izrendajte. U dublji lonac ulijte maslinovo ulje, dodajte sitno seckani luk i mešajte dok ne požuti. Dodajte pasirani paradajz. Kratko mešajte i sipajte manju količinom vode. Dodajte rendanu šargarepu i mešajte još 5 minuta. Dolijte 4 čaše vode, ispranu leću, rendan batat i tikvicu. Kuvajte 15 – 20 minuta, po potrebi dolijte još vode, ako je pregusto. Na kraju dodajte seckani peršin te posolite i pobiberite po želji. Kada je gotovo, dodajte dimljeni tofu, rezan na kockice.

Loading