Taan (tahini)

Ako do sada niste koristili taan (tahini) u svojoj svakodnevnoj ishrani vreme je da to učinite. Taan je namaz od mlevenog semena susama. To je prirodna hrana bogata proteinima, ugljenim hidratima, korisnim mastima, mineralima i vitaminima E i D. Ne sadrži holesterol, a bogat je prirodnim vlaknima koji poboljšavaju varenje. Namazi sa taanom su vrlo hranljivi i ukusni i predstavljaju pravi izbor za doručak ili večeru. Taan se može nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Taan sa plavim patlidžanom (za šest osoba)

Potrebna su:
– dva velika plava patlidžana
– 1/3 šolje taana sok od dva limuna
– 2 čena belog luka, sitno narezana
– 1/4 kašike soli
– 1 kašika sitno narezanog peršuna
– 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Plavi patlidžan pažljivo oljuštiti i celog ga peći u rerni na tihoj vatri dok patlidžan ne omekša i na površini se pojavi mrka korica. Najčešće patlidžan počinje da puca kada je gotov. Pečeni patlidžan ispasirati i pomešati sa taanom, limunovim sokom, belim lukom, solju, maslinovim uljem i peršunom i mešati dok se ne dobije ujednačen namaz. Ako je namaz suviše gust dodajte malo vode.

Taan sa leblebijama (za šest osoba)

Potrebno je:
– 2  1/4 šolje leblebija (umesto leblebija može se koristiti pasulj, suvi grašak, sočivo ili soja)
– 1/3 šolje taana
– 2 čena belog luka, sitno narezana
– sok od jednog ili dva limuna
– 4 kašike maslinovog ulja
– 1 kašika sitno narezanog peršunovog lista
– 1/4 kašike soli

Priprema: Potopiti leblebije u dosta hladne vode i ostaviti da prenoći. Sutradan isprati leblebije i kuvati dok zrno ne postane meko. Kuvane leblebije samleti ili ispasirati. Toj masi dodati taan, maslinovo ulje, limunov sok, so, beli luk i peršun. Mešati dok se ne dobije ujednačen namaz.

Taan sa medom i rogačem

Potrebno je:
– 200 grama taana
– 75 grama meda
– 1 kašika samlevenog rogača

Priprema: Sve sastojke mešati dok se ne dobije ujednačen namaz.

Loading