Sprečite nastanak bora

Često pribegavamo raznim stvarima kako bismo pokušali da ublažimo i da se, eventualno, rešimo bora na licu. Da biste u ovome bili uspešni, potrebno je da poznajete osnovne uzročnike bora. Evo i koji su to.

  • Izloženost suncu: Sunčevi zraci štetno utiču na kožu i jedan su od glavnih uzroka stvaranja bora. Prevelika izloženost suncu dovodi do stvaranja linija oko očiju i usana. Preporučljivo je da uvek koristite zaštitnu kremu ili losion pa čak i kada nije sunčan dan.
  • Dehidracija: Da li ste znali da dehidracija izaziva stvaranje bora? Ukoliko ne pijete dovoljno vode, koža ima tendenciju da postane suva te nije u stanju da generiše nove ćelije, što uzrokuje stvaranje bora i linija na koži.
  • Pušenje: Ova navika uzrokuje smanjenje dotoka krvi u organizmu. Zauzvrat, dolazi do stvaranja bora i linija oko očiju i usana. Da biste sprečili ovaj problem, potrebno je da prestanete ili da bar smanjite pušenje.
  • Neadekvatna ishrana: Za sprečavanje stvaranja bora, bitno je da u ishranu uvrstite namirnice koje sadrže minerale i vitamine. Najbolji način da to postignete je da dnevno konzumirate tri porcije povrća i dve porcije voća.
  • Pokreti lica: Previše pokreta lica ili izraza mogu uzrokovati stvaranje bora. Vežbe lica (aktivne vežbe lica kojima se podižu i jačaju mišići lica) su veoma  efikasne u rešavanju ovog problema.
  • Konzumiranje kofeina: Bore na licu mogu nastati i usled niza drugih faktora. Konzumiranje kofeina (kafa, čaj, gazirana pića) može, takođe, izazvati pojavu bora.

Loading