Program detoksikacije pluća

Program detoksifikacije pluća u trajanju od 5 dana

 Program detoksifikacije pluća baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson

Sadržaj

Uvod

 1. Program detoksifikacije pluća u trajanju od 5 dana
 2. Voćna ishrana
 3. Post na ceđenim sokovima
 4. Biljne formule za pročišćavanje pluća
 5. Inhalacija
 6. Poboljšanje cirkulacije
  O autoru

  Uvod

Najvažnija uloga pluća je da iz atmosfere prebace kiseonik u krvotok čoveka, a ugljen dioksid iz krvotoka u atmosferu. Nezdrav način života, pre svega pušenje (uključujući i pasivno pušenje), industrijsko zagađenje vazduha i uopšte zagađena životna sredina kao i nedovoljno izlaganje svežem, čistom vazduhu, dovode do zatrovanosti pluća. U tim slučajevima, kombinovanim sa nezdravom ishranom i unošenje brojnih otrova u organizam kroz štetne napitke, blokiraju se ćelije u plućima koje omogućavaju prihvatanje i asimilaciju dragocenog kiseonika, a i blokira se njihova sposobnost eliminacije otpadnih gasova poput ugljen-dioksida.

Vremenom dolazi do različitih oboljenja pluća i disajnih organa, od različitih upala, astme, disajnih problema, bronhitisa, embolije, emfizema, edema do raka pluća…

Pošto znamo da je kiseonik potreban svim ćelijama u ljudskom organizmu da bi živele i funkcionisale, onda je lako zaključiti koliko je značajno imati zdrava pluća i disanje, odnosno kvalitetnu i veoma složenu razmenu gasova između krvi (koja prenosi kiseonik i ugljen dioksid) i spoljašnje sredine. Disanje učestvuje i u drugim ulogama u organizmu, kao što su regulacija telesne težine i kiselo-bazne ravnoteže u organizmu.

  1. Program detoksifikacije pluća u trajanju od 5 dana

Program detoksifikacije pluća u trajanju od 5 dana baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson.

Program obuhvata 6 metoda i tehnika:

 1. Voćna ishrana
 2. Post na ceđenim sokovima
 3. Biljne formule za pročišćavanje pluća
 4. Inhalacija
 5. Poboljšanje cirkulacije

Napomena:

– Program detoksifikacije pluća, odnosno primena navedenih 5 metoda i tehnika, može da traje i duže od 5 dana, zavisno od potrebe. Za opširnije informacije pogledati Program prirodnog lečenja.

2. Voćna ishrana

Voćna ishrana se konzumira tokom 2 dana programa.

Voćna ishrana se konzumira prvog i petog dana programa.

Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Obrazloženje

Voće se smatra najzdravijom ishranom za čoveka. Ono je bogato hranljivim i lekovitim sastojcima neophodnim za stvaranje energije, funkcionisanje čoveka ali i za detoksifikaciju organizma.

Prvi dan na voću služi kao priprema za čovekov organizam pred post na ceđenim sokovima koji se primenjuje u naredna 3 dana programa. Peti dan na voću je neophodan zbog prekida posta, jer se radi o lako svarljivoj hrani koja neće opteretiti organizam nakon posta.

 3. Post na ceđenim sokovima

Post na ceđenim sokovima se primenjuje tokom 3 dana programa.

Post na ceđenim sokovima se primenjuje drugog, trećeg i četvrtog dana programa.

Način primene: Ceđeni sokovi se za vreme posta piju u količini od oko 2 litra dnevno, u čaši od 2 do 2,5 decilitra na svakih sat ili dva vremena.

Napomena:
Da bi se osoba navikla na veliku količinu tečnosti post se može početi sa manjom količinom soka.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:

Recept 1: kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja: Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:

– 1. parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka

– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan

– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Napomene: Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.

– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.

Recept 2: šargarepa;
Recept 3: šargarepa (80 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), cvekla (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene: Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.

Obrazloženje

Post na ceđenim sokovima od voća i povrća smatra se jednim od najmoćnijih sredstava za detoksifikaciju organizma. Sokovima se ljudski organizam na najbrži i najkvalitetniji način snabdeva hranljivim i lekovitim sastojcima. Za razliku od hrane čije varenje može da traje i po nekoliko sati, organizam apsorbuje sokove za nekoliko minuta za koliko oni dospevaju u krvotok pri čemu nema trošenja energije koja je potrebna za varenje. Sokovi su zbog sadržaja antioksidanata i moćni čistači organizma jer prodiru po celom telu. Tokom posta apsorpcija hranljivih sastojaka iz sokova je najefikasnija, organi za varenje odmaraju od opterećenja, energija organizma se tada najbolje štedi i, kao i krv, prosleđuje se na mesta kojima je potrebno izlečenje. U tom slučaju detoksifikacija organizma je još uspešnija i pojačano je dejstvo biljnih formula čije je korišćenje predviđeno ovim programom. Cirkulacija krvi se kroz post na sokovima znatno poboljšava, a masna krv se razređuje na najefikasniji način. Čovekov organizam zbog manjka kalorija tokom posta, da bi proizveo energiju, koristi rezerve iz masnih tkiva, a istovremeno razgrađuje bolesne delove organizma.

4. Biljne formule za pročišćavanje pluća

Biljne formule za pročišćavanje pluća se konzumiraju tokom svih 5 dana programa.

Čaj „Pluća“ se konzumira svaki dan.

Način primene: Uveče (pre programa) potopiti 3 kašike (za slabiji) ili 6 kašika (za jači) ovog čaja u 1800 ml destilisane vode. Koristiti samo posude od nerđajućeg čelika ili stakla. Neka biljke budu u vodi preko noći. Ujutru zagrejati do ključanja, smanjiti toplotu i neka čaj lagano vri 1 minut. Proceđene biljke, nemojte odbaciti. Popiti vruće. Stavite stare biljke nazad u lonac, dodati 1 kašiku svežeg čaja i 1800 ml destilisane vode. Ostavite da odstoji preko noći i ponovite ceo postupak. Ovo radite tri puta, a zatim odbacite sve iskorišćene biljke i počnite ispočetka. U svakoj šolji ( 250 ml ) čaja sipati 120 kapi tinkture za Pluća.

– Jedno objašnjenje, u tekstu stoji da se kod pripreme čaja koristi 1,8l destilisane vode, a pije se samo 1,5l. To je zato što jedan deo ispari a jedan deo se zadrži u biljkama posle deđenja.

Piti 2 šolje čaja 3 puta dnevno. U svakoj šolji ( 250 ml ) sipati 120 kapi tinkture za Pluća.
Dejstvo čaja „Pluća”: Podstiče izbacivanje nagomilanih otrova iz pluća. Podstiče jačanje imunih ćelija pluća. Podstiče bolju cirkulaciju krvi i dotok kiseonika do pluća. Omekšava pluća i podstiče izbacivanje šlajma (sekreta).
Tinktura „Pluća” se konzumira svaki dan.

Način primene: 120 kapi 6 puta dnevno (doza se može povećavati u zavisno od potrebe). Tinkturu promućkati pre upotrebe i piti sa mlakim čajem.

Širi spisak lekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje čaja, sirupa i tinkture „Pluća“:

 • seme i list lobelije (za pročišćavanje, širenje bronhija u plućima i izbacivanje sluzi i sekreta)
 • list plućnjaka, koren omana, list podbela, list i cvet divizme, list i cvet macine trave, koren sladića, kola orasi, kora trešnje, list timjana, origano, čaparal, beli luk, lipa (za iskašljavanje i izbacivanje sluzi i sekreta, protiv upala i infekcija, za olakšano disanje, za jačanje pluća)
 • ulje od nane, ulje od eukaliptusa, žalfija (za širenje bronhija u plućima i dezinfekciju)

Dejstvo tinkture „Pluća“: Podstiče normalno disanje i izbacivanje sekreta, otklanja toksine iz pluća, jača funkcije pluća.

Napomena: Tinkture su tečni lekoviti proizvodi koji se dobijaju izvlačenjem (ekstrahovanjem) lekovitih sastojaka iz biljaka njihovim mešanjem i potapanjem u alkoholu.

Tinktura „Pluća +“ se konzumira prvog dana programa.

Način primene: 1. čajna do 1. supene kašike na svakih 15 minuta dok eventualno ne dođe do povraćanja. Posle toga popiti šolju čaja od nane. Tinkturu promućkati pre upotrebe. Ovu tinkturu je najbolje koristiti direktnim unosom u usta.

Lekovita biljka koja se koristi za pripremanje tinkture „Pluća +“:

 • seme i list lobelije (za pročišćavanje, za širenje bronhija i izbacivanje sluzi i sekreta)

Dejstvo tinkture „Pluća +“: Snažno pročišćava pluća od toksina, pomaže u izbacivanju sluzi i sekreta, otklanja astmu, bronhitis, upalu pluća.
Dodatno: Smiruje telo i protiv grčeva – 1. čajna do 1. supene kašike 3 do 4 puta dnevno.
– „Sirup od Belog luka” se konzumira svih 5 dana programa.

Način primene: 1. čajna kašika sa ili bez vode na 2 do 3 sata dok grč ili kašalj ne prođe. Zatim 1 čajna kašika na svakih 2 do 3 sata do kraja dana. Nakon toga 1 čajna kašika 3 do 4 puta na dan.
Dejstvo “Sirupa od Belog luka”: Jača imune ćelije pluća. Podstiče iskašljavanje sekreta iz pluća. Zaustavlja gušenje izazvano osećajem nedostatka kiseonika (dispneju). Pogodno za osobe sa astmom, plućnim bolestima, bronhitisom. Otklanja suvi kašalj. Podstiče lečenje tuberkuloze. Uništava bakterije i infekcije u plućima.

 Obrazloženje

Lekovite biljke su Božji dar čoveku. Kao što postoje lekovite biljke za tretiranje bilo kojeg zdravstvenog problema ili čovekovog organa tako postoje i one koje su lekovite za pluća.

Biljke sadržane u tinkturama za pluća su najbolje koje postoje za taj organ. Lobelija je najsnažnija biljka za olakšavanje disanja i proširenje bronhija koje su zaduženje za sprovođenje vazduha iz dušnika u pluća. Snažno dejstvo ima i kod opuštanja mišića i tela i protiv grčeva. Kada se uzima u nešto većim količinama, lobelija stimuliše deseti kranijalni nerv, vagus, do mere da može doći do povraćanja. Pluća se skupe, a tečnost se izbaci u vidu povraćanja, čime se snažno pročišćavaju pluća i disajni putevi.

Biljke kao što su list plućnjaka, koren omana, list podbela, list i cvet divizme, list macine trave i ostale, kao i ulja od nane i eukaliptusa poznate su po fitohemikalijama koje izuzetno blagotvorno deluju na pluća i disajne organe, olakšavajući disanje, smirujući upale i kašalj, potpomažući u izbacivanju i iskašljavanju otrova.

  5. Inhalacija

Inhalacija se primenjuje tokom svih 5 dana programa.

Inhalacija sa eteričnim uljem od nane se primenjuje dva do tri puta dnevno.

Način primene: U posudi sa 1-1,5 litara ključale vode sipa se nekoliko kapi eteričnog ulja od nane. Osoba pokrije glavu peškirom, lice nagne prema posudi sa vodom i doboko udiše i izdiše paru u trajanju od nekoliko sekundi. Ponavljati isti postupak nekoliko puta tokom jednog minuta, u ukupnom trajanju od najmanje 5 minuta.

Napomena: Za inhalaciju se mogu koristiti i ulja od eukaliptusa i čajnog drveta, kao i biljke za pročišćavanje pluća iz sastava tinkture za pluća.

Obrazloženje

Inhalacija je jedna od najboljih metoda za pročišćavanje pluća jer lekoviti sastojci iz biljaka dopiru do duboko u pluća šireći bronhije. Ulja od nane, eukaliptusa ili čajnog drveta, koja se najčešće koriste u tu svrhu, deluju blagotvorno na pluća i disajne organe, olakšavajući disanje, smirujući upale i kašalj, potpomažući u izbacivanju i iskašljavanju otrova.

6. Poboljšanje cirkulacije

Poboljšanje cirkulacije se obavlja tokom svih 5 dana programa.

– Tinktura „Cirkulacija” se konzumira svaki dan.

Način primene: 60 kapi 3 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Biljka koje se koristi za pripremanje tinkture „Cirkulacija“:

 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije).

Dejstvo tinkture „Cirkulacija“: Snažno poboljšava cirkulaciju krvi. Poboljšava rad i jača srce, arterije, kapilare i nerve. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.
Toplo/hladno tuširanje se primenjuje svaki dan, najmanje jednom.
Način primene: U početku se pusti vruća voda koja se drži 2 do 3 minuta po celom telu, a zatim se pusti hladna voda jedan minut, i tako se ponovi nekoliko puta (najbolje je da tuširanju prethodi četkanje kože).

Napomene: Osoba može postepeno svakog dana pojačavati intenzitet vruće i hladne vode (kod srčanih bolesnika preporučuje se vrlo postepeno povećavanje temperaturnih razlika, ali nakon 15-30 dana adaptacije na temp. razlike pacijent može da se tušira bez posebnog opreza- dakle sa maksimalnim temperaturnim razlikama).

Obrazloženje

Da bi se detoksifikacija organizma obavila kvalitetno potrebno je kod osobe pokrenuti krv po celom telu. Preko krvi ćelije svih organa tela dobijaju kiseonik i hranljive i lekovite sastojke. Kada cirkulacija krvi nije dobra funkcionisanje organizma je otežano. Svaki organ u telu da bi bio zdrav i da bi se pročistio i izlečio mora da bude kvalitetno snabdeven krvlju zbog kiseonika i potrebnih sastojaka iz biljnih formula i ceđenih sokova koje i na taj način prima.

Ljuta paprika je najbolja i najpoznatija biljka na svetu koja poboljšava cirkulaciju i deluje odmah nakon konzumiranja. Ekstrakt ljute paprike koji se dobija u tinkturi je veoma koncentrisan i jak što ga čini savršenim za poboljšanje protoka krvi.

Hidroterapija (sve vrste terapija sa vodom uključujući i toplo/hladno tuširanje) je isto tako veoma moćna metoda za poboljšanje cirkulacije. Vruća voda dovodi krv do površine kože, širi vene i kapilare, a hladna voda vraća krv u dubinu čime se snažno poboljšava protok krvi. Hladna voda deluje stimulišuće, topla voda opušta, a zajedno deluju poput pumpe koja pokreće krv. Na taj način se stimuliše cirkulacija na najprirodniji i najbolji mogući način.

Napomena:
–  Za više informacija o preparatima koji se spominju u programu i savetima u vezi detoksikacije pogledati: www.centarzadetoksikaciju.com ili pozvati na tel: 064/07-44-328

O autoru

Aleksandar Tasić  je osnivač i direktor Centra za detoksikaciju (CD), nevladine organizacije koja se u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije bavi promocijom zdravog načina života i prirodnog lečenja. On je i urednik Internet portala o zdravlju www.zdravljesjuga.com

On je autor brojnih programa lečenja pojedinačnih bolesti koji se baziraju na Program prirodnog lečenja, kao i autor 7 programa detoksifikacije organizma: kompletnog organizma u trajanju od 10 i 30 dana; debelog creva; jetre i žučne kese; bubrega i bešike; krvi i limfnog sistema; kože; pluća koji se prilagođavaju pojedincima.

On se od 2013 godine aktivno bavi savetovanjem ljudi o prirodnim metodama lečenja, detoksifikacije organizma baziranih na višedecenijskom iskustvu i radu najboljih svetskih stručnjaka poput dr Ričarda Šulca, dr Džona Kristofera, dr Maksa Gersona i dr Šarlote Gerson, u svojoj praki koristi metode i tehinke lečenja kao u zdravstveno-edukativnim centara kao što su BellaVita, Uchee Pines i to Back Garden.

Tasić je autor i brojnih analiza i tekstova o zdravlju kao i recepata za pripremanje biljnih formula.

Kontakt sa Tasićem možete uspostaviti preko E-mail-a: aleksandar@centarzadetoksikaciju.com i telefona: 064/07-44-328