Program detoksikacije krvi i limfnog sistema

Program detoksifikacije krvi i limfnog sistema u trajanju od 5 dana

 Program detoksifikacije krvi i limfnog sistema baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson

 Sadržaj

Uvod

 1. Program detoksifikacije krvi i limfnog sistema u trajanju od 5 dana
 2. Voćna ishrana
 3. Post na ceđenim sokovima
 4. Biljne formule za pročišćavanje krvi i limfnog sistema
 5. Četkanje kože
 6. Poboljšanje cirkulacije
  O autoru

Uvod

Krv je najsloženija i najmisterioznija tečnost na planeti Zemlji. Život zavisi od krvi. Sve ćelije u organizmu preko krvi dobijaju kiseonik, hranljive, lekovite i sve druge neophodne sastojke bez čega nema svakodnevnog funkcionisanja i života. Akumiliranje toksina u organizam znači da je krv postala toksična i gusta i da je cirkulacija oslabila. To se dešava zbog dugogodišnjeg konzumiranja nezdrave ishrane, duvana, alkohola, kafe, sintetičkih lekova… Nezdravim načinom života postaju zatrovani i oslabljeni organi u telu zaduženi za pročišćavanje i izbacivanje otpada kao što su debelo crevo, jetra i žučna kesa, bubrezi i bešika, koža, pluća… Na taj način krv dodatno postaje zatrovana i masna. Takva krv prouzrokuje najviše bolesti danas u svetu.

Krvotok i limfni sistem su blisko povezani pa im je potrebno posvetiti zajedničku brigu. Limfa, kao tečnost i deo limfnog sistema, nastaje iz krvi, ispunjava sve međućelijske prostore u organizmu i posrednik je između krvi i tkiva, transportuje hranljive sastojke i kiseonik od kapilara do ćelija tkiva, skupljajući štetne produkte iz metaboličkih procesa i ugljen-dioksid. Limfni sistem ima izuzetno značajnu ulogu u imunitetu čoveka, između ostalog, zadužen je za odvođenje otpadnih tečnosti iz svih organa i tkiva u telu, a takođe omogućava ćelijama imunog sistema koje se bore sa bolestima i infekcijama da putuju tamo gde je to potrebno. Zatrovanost i blokada limfnog sistema prouzrokuje bolesti i onemogućuje imuni sistem da se izbori sa njima, naročito sa najtežim bolestima.

 1. Program detoksifikacije krvi i limfnog sistemau trajanju od 5 dana

 Program detoksifikacije krvi i limfnog sistema u trajanju od 5 dana baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson.

Program obuhvata 5 metoda i tehnika:

 1. Voćna ishrana
 2. Post na ceđenim sokovima
 3. Biljne formule za pročišćavanje krvi i limfnog sistema
 4. Četkanje kože
 5. Poboljšanje cirkulacije

Napomena: Program detoksifikacije krvi i limfnog sistema, odnosno primena navedenih 5 metoda i tehnika, može da traje i duže od 5 dana, zavisno od potrebe. Za opširnije informacije pogledati Program prirodnog lečenja.

 2. Voćna ishrana

Voćna ishrana se konzumira tokom 2 dana programa.

Voćna ishrana se konzumira prvog i petog dana programa.

Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Obrazloženje

Voće se smatra najzdravijom ishranom za čoveka. Ono je bogato hranljivim i lekovitim sastojcima neophodnim za stvaranje energije, funkcionisanje čoveka ali i za detoksifikaciju organizma.

Prvi dan na voću služi kao priprema za čovekov organizam pred post na ceđenim sokovima koji se primenjuje u naredna 3 dana programa. Peti dan na voću je neophodan zbog prekida posta, jer se radi o lako svarljivoj hrani koja neće opteretiti organizam nakon posta.

 3. Post na ceđenim sokovima

Post na ceđenim sokovima se primenjuje tokom 3 dana programa.

Post na ceđenim sokovima se primenjuje drugog, trećeg i četvrtog dana programa.

Način primene: Ceđeni sokovi se za vreme posta piju u količini od oko 2 litra dnevno, u čaši od 2 do 2,5 decilitra na svakih sat ili dva vremena.

Napomena: Da bi se osoba navikla na veliku količinu tečnosti post se može početi sa manjom količinom soka.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:

Recept 1: kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja: Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:

– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka
– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Napomene: Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.

Recept 2: kupina, malina, borovnica (u jednakim količinama);
Recept 3: pšenična trava (40 odsto), ječmena trava (40 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), cvekla (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);
Napomene: Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.

Obrazloženje

Post na ceđenim sokovima od voća i povrća smatra se jednim od najmoćnijih sredstava za detoksifikaciju organizma. Sokovima se ljudski organizam na najbrži i najkvalitetniji način snabdeva hranljivim i lekovitim sastojcima. Za razliku od hrane čije varenje može da traje i po nekoliko sati, organizam apsorbuje sokove za nekoliko minuta za koliko oni dospevaju u krvotok pri čemu nema trošenja energije koja je potrebna za varenje. Sokovi su zbog sadržaja antioksidanata i moćni čistači organizma jer prodiru po celom telu. Tokom posta apsorpcija hranljivih sastojaka iz sokova je najefikasnija, organi za varenje odmaraju od opterećenja, energija organizma se tada najbolje štedi i, kao i krv, prosleđuje se na mesta kojima je potrebno izlečenje. U tom slučaju detoksifikacija organizma je još uspešnija i pojačano je dejstvo biljnih formula čije je korišćenje predviđeno ovim programom. Cirkulacija krvi se kroz post na sokovima znatno poboljšava, a masna krv se razređuje na najefikasniji način. Čovekov organizam zbog manjka kalorija tokom posta, da bi proizveo energiju, koristi rezerve iz masnih tkiva, a istovremeno razgrađuje bolesne delove organizma.

 4. Biljne formule za pročišćavanje krvi i limfnog sistema

Biljne formule za pročišćavanje krvi i limfnog sistema se konzumiraju tokom svih 5 dana programa.

Tinktura „Detox” ili „Krv“ se konzumira svaki dan.

Način primene: 60 kapi 5 puta dnevno (doza se može povećavati zavisno od potrebe). Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Širi spisak lekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje tinkture „Detox“ ili „Krv“:

 • cvet crvene deteline (za razređivanje i pročišćavanje krvi)
 • list čaparala (za uništavanje stranih tela i pročišćavanje)
 • koren vinobojke, beli luk (za pročišćavanje i uništavanje stranih tela, bakterija, virusa, parazita, gljivica, za pročišćavanje limfnog sistema)
 • list tuje, list koprive, list bokvice (za pročišćavanje)
 • koren čička (za pročišćavanje kože)
 • koren maslačka, koren ljutića (za stimulisanje žučne kese i pročišćavanje jetre)
 • seme i list lobelije (za opuštanje tela)
 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije)

Dejstvo tinkture „Detox“ ili „Krv“: Pročišćava nagomilane toksine iz krvi, limfnog sistema, pod kožom i uopšte iz organizma.

Napomena: Tinkture su tečni lekoviti proizvodi koji se dobijaju izvlačenjem (ekstrahovanjem) lekovitih sastojaka iz biljaka njihovim mešanjem i potapanjem u alkoholu.

Obrazloženje

Lekovite biljke su Božji dar čoveku. Kao što postoje lekovite biljke za tretiranje bilo kojeg zdravstvenog problema ili čovekovog organa tako postoje i one koje su lekovite za kožu.

Biljke sadržane u tinkturi za detoksifikaciju su čistači nagomilanih otrova u krvi i ćelijama. Cvetovi crvene deteline su veoma moćni kada je u pitanju razređivanje i pročišćavanje krvi i poboljšavanje cirkulacije, a sadrže i brojna bio-hemijska jedinjenja potrebna za borbu sa bolestima, naročito tumorima. List čaparala je jedan od najboljih prirodnih antioksidanata. Beli luk je pojedinačno najmoćnija biljka koju čovek koristi, ima snažno dejstvo protiv bakterija, virusa, otrova i razređivanja guste krvi. Sve ove biljke u kombinaciji sa drugim biljkama iz tinkture, snažno pročišćavaju organizam, krv i limfni sistem.

 5. Četkanje kože

Četkanje kože se primenjuje tokom svih 5 dana programa.

Koža se četka jednom do tri puta dnevno, u trajanju od 5 do 10 minuta.

Način primene: Odgovarajućom suvom četkom očistiti (izribati) kompletnu kožu nakon čega je obavezno tuširanje. Četkanje je najbolje obavljati u kadi, dok je osoba suva, pre primene toplo/hladnog tuširanja (poglavlje 6).

Napomene: Za ovu namenu koristi se četka sačinjena isključivo od prirodnih materijala i vlakana.
– Prilikom četkanja treba biti oprezan sa eventualnim ranama, infekcijama i osipima i dok se prelazi preko lica.
– Četkanje se počinje od nogu i uvek potezima usmerenim prema srcu, osim kod četkanja leđa kada se kreće od ramena prema dole. Kao što je prikazano strelicama na slici.
– Alternativno umesto četke može poslužiti sunđer od prirodnih materijala.

Obrazloženje

Pročišćavanje kože četkanjem je vrlo efikasna metoda kojom se uklanjaju naslage stare, suve i mrtve kože, mrtve ćelije, stimuliše se cirkulacija i pročišćavanje limfnog sistema, stimuliše se cirkulacija krvi, zateže i podmlađuje koža… Za razliku od krvi koja prirodno ima pumpu – srce, pokretanje limfe mora biti stimulisano, a četkanje kože je jedan od najboljih načina za to.

6. Poboljšanje cirkulacije

Poboljšanje cirkulacije se obavlja tokom svih 5 dana programa.

– Tinktura „Cirkulacija” se konzumira svaki dan.

Način primene: 60 kapi 3 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Biljka koje se koristi za pripremanje tinkture „Cirkulacija“:

 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije).

Dejstvo tinkture „Cirkulacija“: Snažno poboljšava cirkulaciju krvi. Poboljšava rad i jača srce, arterije, kapilare i nerve. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Toplo/hladno tuširanje se primenjuje svaki dan, najmanje jednom.

Način primene: U početku se pusti vruća voda koja se drži 2 do 3 minuta po celom telu, a zatim se pusti hladna voda jedan minut, i tako se ponovi nekoliko puta (najbolje je da tuširanju prethodi četkanje kože, pogledati poglavlje 5).

Napomene: Osoba može postepeno svakog dana pojačavati intenzitet vruće i hladne vode.

Obrazloženje

Da bi se detoksifikacija organizma obavila kvalitetno potrebno je kod osobe pokrenuti krv po celom telu. Preko krvi ćelije svih organa tela dobijaju kiseonik i hranljive i lekovite sastojke. Kada cirkulacija krvi nije dobra funkcionisanje organizma je otežano. Svaki organ u telu da bi bio zdrav i da bi se pročistio i izlečio mora da bude kvalitetno snabdeven krvlju zbog kiseonika i potrebnih sastojaka iz biljnih formula i ceđenih sokova koje i na taj način prima.

Ljuta paprika je najbolja i najpoznatija biljka na svetu koja poboljšava cirkulaciju i deluje odmah nakon konzumiranja. Ekstrakt ljute paprike koji se dobija u tinkturi je veoma koncentrisan i jak što ga čini savršenim za poboljšanje protoka krvi.

Hidroterapija (sve vrste terapija sa vodom uključujući i toplo/hladno tuširanje) je isto tako veoma moćna metoda za poboljšanje cirkulacije. Vruća voda dovodi krv do površine kože, širi vene i kapilare, a hladna voda vraća krv u dubinu čime se snažno poboljšava protok krvi. Hladna voda deluje stimulišuće, topla voda opušta, a zajedno deluju poput pumpe koja pokreće krv. Na taj način se stimuliše cirkulacija na najprirodniji i najbolji mogući način.
Napomena: Za više informacija o preparatima koji se spominju u programu i savetima u vezi detoksikacije pogledati: www.centarzadetoksikaciju.com ili pozvati na tel: 064/07-44-328

O autoru

Aleksandar Tasić  je osnivač i direktor Centra za detoksikaciju (CD), nevladine organizacije koja se u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije bavi promocijom zdravog načina života i prirodnog lečenja. On je i urednik Internet portala o zdravlju www.zdravljesjuga.com

On je autor brojnih programa lečenja pojedinačnih bolesti koji se baziraju na Program prirodnog lečenja, kao i autor 7 programa detoksifikacije organizma: kompletnog organizma u trajanju od 10 i 30 dana; debelog creva; jetre i žučne kese; bubrega i bešike; krvi i limfnog sistema; kože; pluća koji se prilagođavaju pojedincima.

On se od 2013 godine aktivno bavi savetovanjem ljudi o prirodnim metodama lečenja, detoksifikacije organizma baziranih na višedecenijskom iskustvu i radu najboljih svetskih stručnjaka poput dr Ričarda Šulca, dr Džona Kristofera, dr Maksa Gersona i dr Šarlote Gerson, u svojoj praki koristi metode i tehinke lečenja kao u zdravstveno-edukativnim centara kao što su BellaVita, Uchee Pines i to Back Garden.

Tasić je autor i brojnih analiza i tekstova o zdravlju kao i recepata za pripremanje biljnih formula.

Kontakt sa Tasićem možete uspostaviti preko E-mail-a: aleksandar@centarzadetoksikaciju.com i telefona: 064/07-44-328