Program detoksikacije kože

Program detoksifikacije kože u trajanju od 5 dana

 Program detoksifikacije kože baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson

 Sadržaj

Uvod

 1. Program detoksifikacije kože u trajanju od 5 dana
 2. Voćna ishrana
 3. Post na ceđenim sokovima
 4. Biljne formule za pročišćavanje kože
 5. Biljne formule za negu kože
 6. Četkanje kože
 7. Poboljšanje cirkulacije
  O autoru 

 Uvod

Koža je najveći ljudski organ i ima brojne funkcije počevši od pročišćavanja organizma (preko znojenja), zaštite od spoljnjih uticaja kao što su štetni otpadi i tečnosti, prljavština, infekcija, toplota, hladnoća, do učestvovanja u regulaciji temperature, stvaranja vitamina D… Koža je čovekov spoljašnji imunitet.

Mnogi ne razmišljaju o koži kao o organu za pročišćavanje ili izlučivanje, ali ona je u stvari najveći organ za izlučivanje otrova. Koža (ako je čista i zdrava) može da eliminiše do 10 kilograma tečnosti, gasova i čvrstih otpada u jednom danu.

Nezdravim načinom života, nebrigom i spoljnim uticajima koža postaje nezdrava što se može odraziti na različite načine, od prevremenog starenja do različitih bolesti.

Pore na koži mogu da budu začepljene zbog gomilanja mrtvih ćelija sa površine kože, pa je pročišćavanje organizma otežano, koža ne može da diše pravilno… Sapuni, šamponi, losioni i druga kozmetika, odeća i mnogo toga što nanosimo ili dolazi u dodir sa našom kožom dovode do zatrovanosti i začepljenja na koži, i ona onda ne može da obavlja funkciju za koju postoji što doprinosi zadržavanju toksina u našem organizmu.

1.  Program detoksifikacije kože u trajanju od 5 dana

Program detoksifikacije kože u trajanju od 5 dana baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson.

Program obuhvata 6 metoda i tehnika:

 1. Voćna ishrana
 2. Post na ceđenim sokovima
 3. Biljne formule za pročišćavanje kože
 4. Biljne formule za negu kože
 5. Četkanje kože
 6. Poboljšanje cirkulacije

Napomena: Program detoksifikacije kože, odnosno primena navedenih 6 metoda i tehnika, može da traje i duže od 5 dana, zavisno od potrebe. Za opširnije informacije pogledati Program prirodnog lečenja.

2. Voćna ishrana

Voćna ishrana se konzumira tokom 2 dana programa.

Voćna ishrana se konzumira prvog i petog dana programa.

Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Obrazloženje

Voće se smatra najzdravijom ishranom za čoveka. Ono je bogato hranljivim i lekovitim sastojcima neophodnim za stvaranje energije, funkcionisanje čoveka ali i za detoksifikaciju organizma.

Prvi dan na voću služi kao priprema za čovekov organizam pred post na ceđenim sokovima koji se primenjuje u naredna 3 dana programa. Peti dan na voću je neophodan zbog prekida posta, jer se radi o lako svarljivoj hrani koja neće opteretiti organizam nakon posta.

3. Post na ceđenim sokovima

Post na ceđenim sokovima se primenjuje tokom 3 dana programa.

Post na ceđenim sokovima se primenjuje drugog, trećeg i četvrtog dana programa.

Način primene: Ceđeni sokovi se za vreme posta piju u količini od oko 2 litra dnevno, u čaši od 2 do 2,5 decilitra na svakih sat ili dva vremena.

Napomena: Da bi se osoba navikla na veliku količinu tečnosti post se može početi sa manjom količinom soka.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:

Recept 1: Kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja: Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:

– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka

– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Napomene: Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.

Recept 2: šargarepa;
Recept 3: šargarepa (80 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), cvekla (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene: Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.

Obrazloženje

Post na ceđenim sokovima od voća i povrća smatra se jednim od najmoćnijih sredstava za detoksifikaciju organizma. Sokovima se ljudski organizam na najbrži i najkvalitetniji način snabdeva hranljivim i lekovitim sastojcima. Za razliku od hrane čije varenje može da traje i po nekoliko sati, organizam apsorbuje sokove za nekoliko minuta za koliko oni dospevaju u krvotok pri čemu nema trošenja energije koja je potrebna za varenje. Sokovi su zbog sadržaja antioksidanata i moćni čistači organizma jer prodiru po celom telu. Tokom posta apsorpcija hranljivih sastojaka iz sokova je najefikasnija, organi za varenje odmaraju od opterećenja, energija organizma se tada najbolje štedi i, kao i krv, prosleđuje se na mesta kojima je potrebno izlečenje. U tom slučaju detoksifikacija organizma je još uspešnija i pojačano je dejstvo biljnih formula čije je korišćenje predviđeno ovim programom. Cirkulacija krvi se kroz post na sokovima znatno poboljšava, a masna krv se razređuje na najefikasniji način. Čovekov organizam zbog manjka kalorija tokom posta, da bi proizveo energiju, koristi rezerve iz masnih tkiva, a istovremeno razgrađuje bolesne delove organizma.

4. Biljne formule za pročišćavanje kože

Biljne formule za pročišćavanje kože se konzumiraju tokom svih 5 dana programa.

Tinktura „Detox” ili „Krv“ se konzumira svaki dan.

Način primene: 60 kapi 5 puta dnevno (doza se može povećavati zavisno od potrebe). Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Širi spisak lekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje tinkture „Detox“ ili „Krv“:

 • cvet crvene deteline (za razređivanje i pročišćavanje krvi)
 • list čaparala (za uništavanje stranih tela i pročišćavanje)
 • koren vinobojke, beli luk (za pročišćavanje i uništavanje stranih tela, bakterija, virusa, parazita, gljivica, za pročišćavanje limfnog sistema)
 • list tuje, list koprive, list bokvice (za pročišćavanje)
 • koren čička (za pročišćavanje kože)
 • koren maslačka, koren ljutića (za stimulisanje žučne kese i pročišćavanje jetre)
 • seme i list lobelije (za opuštanje tela)
 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije)

Dejstvo tinkture „Detox“ ili „Krv“: Pročišćava nagomilane toksine iz krvi, limfnog sistema, pod kožom i uopšte iz organizma.

Napomena: Tinkture su tečni lekoviti proizvodi koji se dobijaju izvlačenjem (ekstrahovanjem) lekovitih sastojaka iz biljaka njihovim mešanjem i potapanjem u alkoholu.

Čaj „Koža“ konzumira se svaki dan.

Način primene: 3 puta dnevno po 2 šolje istovremeno. Čaj se pije ujutro, neposredno pre kupke (poglavlje 7) i tokom kupke.

Biljke koje se koriste za pripremanje čaja „Koža“:

 • koren čička (za pročišćavanje kože);
 • cvet hajdučke trave, koren đumbira (za stimulisanje znojenja).

Dejstvo čaja „Koža“: Pročišćava i obnavlja kožu.

Obrazloženje

Lekovite biljke su Božji dar čoveku. Kao što postoje lekovite biljke za tretiranje bilo kojeg zdravstvenog problema ili čovekovog organa tako postoje i one koje su lekovite za kožu.

Biljke sadržane u tinkturi za detoksifikaciju su čistači nagomilanih otrova u krvi i ćelijama. Cvetovi crvene deteline su veoma moćni kada je u pitanju razređivanje i pročišćavanje krvi i poboljšavanje cirkulacije, a sadrže i brojna bio-hemijska jedinjenja potrebna za borbu sa bolestima, naročito tumorima. List čaparala je jedan od najboljih prirodnih antioksidanata. Beli luk je pojedinačno najmoćnija biljka koju čovek koristi, ima snažno dejstvo protiv bakterija, virusa, otrova i razređivanja guste krvi. Sve ove biljke u kombinaciji sa drugim biljkama iz tinkture, snažno pročišćavaju organizam, krv i limfni sistem, što se neminovno održava i na kožu.

Jedan od najsnažnijih čistača kože od lekovitih biljaka je koren čička koji se dominantno konzumira kroz čaj, a, između ostalog, sadrži supstance koje regenerišu kožu.

5. Biljne formule za negu kože

Biljne formule za negu kože se primenjuju tokom svih 5 dana programa.

Biljni melem „Mišići-koža“.

Način primene: Nekoliko puta dnevno namazati željene delove kože.

Prirodni sastojci koji se koriste za pripremanje melema „Mišići“:

 • ulja od jojobe i čajnog drveta (protiv infekcija, bakterija, gljivica);
 • ulje od kantariona (za oporavak tkiva);
 • ulje od narandže (za negu kože);
 • ekstrakt mentola (za oporavak i poboljšanje cirkulacije);
 • pčelinji vosak (za obnovu i protiv suve kože);

Dejstvo melema „Mišići-koža“: Prekida upalni proces, regeneriše mišiće, veoma pogodan za ekcem i kožne bolesti, kao i za sve vrste alergija.

Biljni melemi „Koža“ i „Ruke“ (za spoljašnju upotrebu).

Način primene: Nekoliko puta dnevno namazati željene delove kože.

Prirodni sastojci koji se koriste za pripremanje melema „Koža“ i „Ruke“:

 • med, pčelinji vosak (za omekšivanje i obnovu, protiv suve kože);
 • kokosovo ulje, maslinovo ulje (za podmlađivanje i obnovu kože, protiv upala).
 • kantarionovo ulje čija je baza maslinovo ulje (za obnovu kože, protiv upala).

Dejstvo melema „Koža“ i „Ruke“: Pomažu koži da se brže regeneriše. Pogodni su za suvu kožu.

6. Četkanje kože

Četkanje kože se primenjuje tokom svih 5 dana programa.

Koža se četka svaki dan jednom do tri puta, u trajanju od 5 do 10 minuta.

Način primene: Odgovarajućom suvom četkom očistiti (izribati) kompletnu kožu nakon čega je obavezno tuširanje. Četkanje je najbolje obavljati u kadi, dok je osoba suva, pre primene toplo/hladnog tuširanja (poglavlje 7).

Napomene: Za ovu namenu koristi se četka sačinjena isključivo od prirodnih materijala i vlakana.
– Prilikom četkanja treba biti oprezan sa eventualnim ranama, infekcijama i osipima i dok se prelazi preko lica.
– Četkanje se počinje od nogu i uvek potezima usmerenim prema srcu, osim kod četkanja leđa kada se kreće od ramena prema dole. Kao što je prikazano strelicama na slici.
– Alternativno umesto četke može poslužiti sunđer od prirodnih materijala.

Obrazloženje

Pročišćavanje kože četkanjem je vrlo efikasna metoda kojom se uklanjaju naslage stare, suve i mrtve kože, mrtve ćelije, stimuliše se cirkulacija i pročišćavanje limfnog sistema, stimuliše se cirkulacija krvi, zateže i podmlađuje koža… Za razliku od krvi koja prirodno ima pumpu – srce, pokretanje limfe mora biti stimulisano, a četkanje kože je jedan od najboljih načina za to.

7. Poboljšanje cirkulacije

Poboljšanje cirkulacije se obavlja tokom svih 5 dana programa.

– Tinktura „Cirkulacija” se konzumira svaki dan.

Način primene: 60 kapi 3 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Biljka koje se koristi za pripremanje tinkture „Cirkulacija“:

 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije).

Dejstvo tinkture „Cirkulacija“: Snažno poboljšava cirkulaciju krvi. Poboljšava rad i jača srce, arterije, kapilare i nerve. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Toplo/hladno tuširanje se primenjuje svaki dan, najmanje jednom.

Način primene: U početku se pusti vruća voda koja se drži 2 do 3 minuta po celom telu, a zatim se pusti hladna voda jedan minut, i tako se ponovi nekoliko puta (najbolje je da tuširanju prethodi četkanje kože, pogledati poglavlje 6).

Napomene: Osoba može postepeno svakog dana pojačavati intenzitet vruće i hladne vode (kod srčanih bolesnika preporučuje se vrlo postepeno povećavanje temperaturnih razlika, ali nakon 15-30 dana adaptacije na temp. razlike pacijent može da se tušira bez posebnog opreza- dakle sa maksimalnim temperaturnim razlikama).

Obrazloženje

Da bi se detoksifikacija organizma obavila kvalitetno potrebno je kod osobe pokrenuti krv po celom telu. Preko krvi ćelije svih organa tela dobijaju kiseonik i hranljive i lekovite sastojke. Kada cirkulacija krvi nije dobra funkcionisanje organizma je otežano. Svaki organ u telu da bi bio zdrav i da bi se pročistio i izlečio mora da bude kvalitetno snabdeven krvlju zbog kiseonika i potrebnih sastojaka iz biljnih formula i ceđenih sokova koje i na taj način prima.

Ljuta paprika je najbolja i najpoznatija biljka na svetu koja poboljšava cirkulaciju i deluje odmah nakon konzumiranja. Ekstrakt ljute paprike koji se dobija u tinkturi je veoma koncentrisan i jak što ga čini savršenim za poboljšanje protoka krvi.

Hidroterapija (sve vrste terapija sa vodom uključujući i toplo/hladno tuširanje) je isto tako veoma moćna metoda za poboljšanje cirkulacije. Vruća voda dovodi krv do površine kože, širi vene i kapilare, a hladna voda vraća krv u dubinu čime se snažno poboljšava protok krvi. Hladna voda deluje stimulišuće, topla voda opušta, a zajedno deluju poput pumpe koja pokreće krv. Na taj način se stimuliše cirkulacija na najprirodniji i najbolji mogući način.

Napomena: Za više informacija o preparatima koji se spominju u programu i savetima u vezi detoksikacije pogledati: www.centarzadetoksikaciju.com ili pozvati na tel: 064/07-44-328

O autoru

Aleksandar Tasić  je osnivač i direktor Centra za detoksikaciju (CD), nevladine organizacije koja se u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije bavi promocijom zdravog načina života i prirodnog lečenja. On je i urednik Internet portala o zdravlju www.zdravljesjuga.com

On je autor brojnih programa lečenja pojedinačnih bolesti koji se baziraju na Program prirodnog lečenja, kao i autor 7 programa detoksifikacije organizma: kompletnog organizma u trajanju od 10 i 30 dana; debelog creva; jetre i žučne kese; bubrega i bešike; krvi i limfnog sistema; kože; pluća koji se prilagođavaju pojedincima.

On se od 2013 godine aktivno bavi savetovanjem ljudi o prirodnim metodama lečenja, detoksifikacije organizma baziranih na višedecenijskom iskustvu i radu najboljih svetskih stručnjaka poput dr Ričarda Šulca, dr Džona Kristofera, dr Maksa Gersona i dr Šarlote Gerson, u svojoj praki koristi metode i tehinke lečenja kao u zdravstveno-edukativnim centara kao što su BellaVita, Uchee Pines i to Back Garden.

Tasić je autor i brojnih analiza i tekstova o zdravlju kao i recepata za pripremanje biljnih formula.

Kontakt sa Tasićem možete uspostaviti preko E-mail-a: aleksandar@centarzadetoksikaciju.com i telefona: 064/07-44-328