Program detoksikacije jetre i žučne kese

Program detoksifikacije jetre i žučne kese u trajanju od 5 dana

 Program detoksifikacije jetre i žučne kese baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson

Sadržaj
Uvod

 1. Program detoksifikacije jetre i žučne kese u trajanju od 5 dana
 2. Voćna ishrana
 3. Post na ceđenim sokovima
 4. Biljne formule za pročišćavanje jetre i žučne kese
 5. Dodatna metoda za pročišćavanje jetre i žučne kese
 6. Klistiranje organskom kafom (za najteže slučajeve)
 7. Poboljšanje cirkulacije
  O autoru

 Uvod

Kada bi se ljudski organi morali svrstati po važnosti za održavanje zdravlja i lečenje bolesti jetra bi bila na vrhu. Glavni zadatak jetre jeste da pročišćava krv, da filtrira, neutrališe, uništava i eliminiše sve ono što je opasno za organizam, a što čovek udiše, konzumira ili što nastaje kao posledica metaboličkih procesa u organizmu. To su bakterije, gljivice, virusi, paraziti, pesticidi i insekticidi, odakle god dolazili, različite hemikalije, otrovi i štetni produkti iz ishrane, vode i različitih pića, ostaci sintetičkih lekova, alkohol…

Akumulacijom toksina i otpada u organizam kroz savremeni način života, posebno kroz nezdravu ishranu, jetra postaje zatrovana, preopterećena i često oštećena zbog čega nije u mogućnosti da svoj posao obavlja efikasno. Posledica toga su različite bolesti jetre. Jetra je povezana sa svim organima u telu, zbog čega mnoge druge bolesti ili pad imuniteta koren problema imaju u zatrovanoj, zakrčenoj i nedovoljno funkcionalnoj jetri.

Neke od važnijih uloga jetre su da uravnotežava količinu holesterola u krvi, stvara glukozu, jedinu hemikaliju koja nam daje čistu energiju, da stvara hormone, digestivne tečnosti neophodne za varenje, razlaže masti, sintetiše proteine, skladišti sve od imunih ćelija do vitamina A, B12, D, E, K…, stvara enzime koji neutrališu toksine u krvi i još mnogo toga.

Žučna kesa, kao najbliskiji organ jetri, je zadužena da prima žuč – tečni produkt koji izlazi iz jetre tokom njenih brojnih funkcija. Žuč, između ostalog, stimuliše varenje i peristaltiku creva. Kroz žuč jetra izbacuje i otpad. Kada žuč sadrži previše holesterola, koji se dobija iz ishrane životinjskog porekla, i otpadnih produkta, ona vremenom počinje da stvrdnjava i stvara mulj i kamenje koji izazivaju brojne probleme.

1.  Program detoksifikacije jetre i žučne kese u trajanju od 5 dana

Program detoksifikacije jetre i žučne kese u trajanju od 5 dana baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson.

Program obuhvata 6 metoda i tehnika:

 1. Voćna ishrana
 2. Post na ceđenim sokovima
 3. Biljne formule za pročišćavanje jetre i žučne kese
 4. Dodatna metoda za pročišćavanje jetre i žučne kese
 5. Klistiranje organskom kafom (samo u najtežim slučajevima)
 6. Poboljšanje cirkulacije

Napomena: Program detoksifikacije jetre i žučne kese, odnosno primena navedenih 6 metoda i tehnika, može da traje i duže od 5 dana, zavisno od potrebe. Za opširnije informacije pogledati Program prirodnog lečenja.

2. Voćna ishrana

Voćna ishrana se konzumira tokom 2 dana programa.

Voćna ishrana se konzumira prvog i petog dana programa.
Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Obrazloženje

Voće se smatra najzdravijom ishranom za čoveka. Ono je bogato hranljivim i lekovitim sastojcima neophodnim za stvaranje energije, funkcionisanje čoveka ali i za detoksifikaciju organizma.

Prvi dan na voću služi kao priprema za čovekov organizam pred post na ceđenim sokovima koji se primenjuje u naredna 3 dana programa. Peti dan na voću je neophodan zbog prekida posta, jer se radi o lako svarljivoj hrani koja neće opteretiti organizam nakon posta.

3. Post na ceđenim sokovima

Post na ceđenim sokovima se primenjuje tokom 3 dana programa.

Post na ceđenim sokovima se primenjuje drugog, trećeg i četvrtog dana programa.
Način primene: Ceđeni sokovi se za vreme posta piju u količini od oko 2 litra dnevno, u čaši od 2 do 2,5 decilitra na svakih sat ili dva vremena.

Napomena: Da bi se osoba navikla na veliku količinu tečnosti post se može početi sa manjom količinom soka.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:
Recept 1: Kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja: Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:
– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka
– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Napomene: Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.

Recept 2: limun, pomorandža, grejpfrut (u jednakim količinama);
Recept 3: šargarepa (80 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 4: šargarepa (40 odsto), cvekla (25 odsto), rotkva (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene: Tokom trajanja posta mogu se menjati recepte ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.

Obrazloženje

Post na ceđenim sokovima od voća i povrća smatra se jednim od najmoćnijih sredstava za detoksifikaciju organizma. Sokovima se ljudski organizam na najbrži i najkvalitetniji način snabdeva hranljivim i lekovitim sastojcima. Za razliku od hrane čije varenje može da traje i po nekoliko sati, organizam apsorbuje sokove za nekoliko minuta za koliko oni dospevaju u krvotok pri čemu nema trošenja energije koja je potrebna za varenje. Sokovi su zbog sadržaja antioksidanata i moćni čistači organizma jer prodiru po celom telu. Tokom posta apsorpcija hranljivih sastojaka iz sokova je najefikasnija, organi za varenje odmaraju od opterećenja, energija organizma se tada najbolje štedi i, kao i krv, prosleđuje se na mesta kojima je potrebno izlečenje. U tom slučaju detoksifikacija organizma je još uspešnija i pojačano je dejstvo biljnih formula čije je korišćenje predviđeno ovim programom. Cirkulacija krvi se kroz post na sokovima znatno poboljšava, a masna krv se razređuje na najefikasniji način. Čovekov organizam zbog manjka kalorija tokom posta, da bi proizveo energiju, koristi rezerve iz masnih tkiva, a istovremeno razgrađuje bolesne delove organizma.

4. Biljne formule za pročišćavanje jetre i žučne kese

Biljne formule za pročišćavanje jetre i žučne kese se konzumiraju tokom svih 5 dana programa.

Ujutro se konzumira tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese.
Način primene: U blender se promeša:

 • 2 decilitra soka od citrusa (otprilike 2 pomorandže i 1 limun ili 2 grejpfruta i 1 limun, može i kombinacija pomorandže, grejpfruta i limuna)
 • 2 decilitra vode
 • 1 do 5 čena belog luka (početi sa jednim čenom i svakodnevno povećavati dozu za po 1 čen dok se ne stigne do 5)
 • 1 do 5 supenih kašika maslinovog ulja (početi sa jednom kašikom ulja i svakodnevno povećavati dozu za po jednu kašiku dok se ne stigne do 5)
 • parče đumbira veličine 2 cm (po želji se može povećavati doza kako se povećava doza maslinovog ulja)

15-20 minuta nakon tonika za pročišćavanje Jetre/žučne kese popijte dve šolje čaja za „Detoksifikaciju“ i 120 kapi tinkture „Jetra/ žučna kesa”u svakoj šolji.

Način primene: Konzumiranje čaja i tinkture za jetru i žučnu kesu u istim ovim količinama ponovlja se još 2 puta tokom dana, što je ukupno 3 puta na dan (trebalo bi biti ukupno 6 šolja čaja i 720 kapi tinkture Jetra/žuč). Tinkturu promućkati pre upotrebe može se piti odvojeno sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Širi spisak lekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje tinkture i čaja „Jetra/žučna kesa“:

 • seme šarenog čkalja (za zaštitu, obnavljanje, jačanje i poboljšanje rada jetre)
 • list čaparala (za uništavanje stranih tela i pročišćavanje)
 • koren maslačka, koren mahonije, koren lincure, koren šimširike, koren ljutića, koren i list čička, list artičoke, koren štavelja, kora citrusnih biljaka (za stimulisanje i pročišćavanje jetre i žučne kese)
 • list pelina, ljuska crnog oraha, beli luk (za uništavanje bakterija, parazita, virusa, gljivica)
 • koren đumbira, seme komorača (za poboljšanje varenja)

Dejstvo tinkture i čaja „Jetra/žučna kesa“: Štite i jačaju ćelije jetre, pročišćavaju i ispiraju jetru i žučnu kesu, čiste nagomilane čvrste naslage u žučnoj kesi, stimulišu žučnu kesu, poboljšavaju protok krvi kroz jetru i žučnu kesu, pročišćavaju i ispiraju krv i kompletan sistem za varenje (pre svega, želudac), poboljšavaju varenje, eliminišu gasove i loše varenje, ispiraju i dezinfekuju bubrege i mokraćne kanale, ublažavaju mučninu i nadimanje koji mogu biti prisutni tokom pročišćavanja jetre i žučne kese.

Priprema čaja Jetra/žučna kesa:
Uveče potopiti 3 kašike (za slabiji) ili 6 kašika (za jači) ovog čaja u 1800 ml destilisane vode. Koristiti samo posude od nerđajućeg čelika ili stakla. Neka biljke budu u vodi preko noći. Ujutro zagrejati do ključanja, smanjiti toplotu i neka lagano vri 15 minuta. Procediti  biljke, nemojte odbaciti.  Popiti vruće. Stavite stare biljke nazad u lonac, dodati 1 kašiku svežeg čaja i 1800 ml destilisane vode. Ostavite da odstoji preko noći i ponovite ceo postupak. Ovo radite tri puta, a zatim odbacite sve iskorišćene biljke i počnite ispočetka. U svakoj šolji ( 250 ml ) čaja sipati 120 kapi tinkture za Jetru/žuč.
– Jedno objašnjenje, u tekstu stoji da se kod pripreme čaja koristi 1,8l destilisane vode a pije se samo 1,5l. To je zato što jedan deo ispari a jedan deo se zadrži u biljkama posle ceđenja.

Napomene: Tinkture su tečni lekoviti proizvodi koji se dobijaju izvlačenjem (ekstrahovanjem) lekovitih sastojaka iz biljaka njihovim mešanjem i potapanjem u alkoholu. Iako su pojedine biljke sadržane i u čaju i u tinkturi, razlika je u tome što su neki sastojci iz biljaka rastvorljivi u vodi i otpustiće se u čaju, dok će se pojedine važne supstance lakše i jedino rastvoriti u alkoholnoj tinkturi. Kada se koriste i čaj i tinktura onda se dobija kompletan dijapazon lekovitih sastojaka iz biljaka (tinkture su koncentrovaniji napitak od čaja).
– Tinktura i čaj za jetru i žučnu kesu poželjni su i za osobe kojima je uklonjena žučna kesa.

Obrazloženje

Lekovite biljke su Božji dar čoveku. Kao što postoje lekovite biljke za tretiranje bilo kojeg zdravstvenog problema ili čovekovog organa tako postoje i one koje su lekovite za jetru i žučnu kesu.

Biljke sadržane u tinkturi i čaju za jetru i žučnu kesu poznate su po fitohemikalijama koje stimulišu, pročišćavaju i štite ove organe. Najbolja biljka je seme šarenog čkalja koja štiti i leči jetru, deluje protivupalno, uklanja slobodne radikale i štetne supstance u jetri. List čaparala je jedan od najboljih prirodnih antioksidanata, uništava strana tela i tumore, a neke od biljaka, poput korena maslačka, mahonije, lincure, ljutića, kao i pelin, su klasične gorke biljke odgovarajuće za jetru koje, između ostalog, izazivaju veću proizvodnju žuči što čisti samu jetru i žučnu kesu, ali i zajedno sa ostalim biljkama uništavaju bakterije, viruse, parazite i gljivice u jetri, pomažu da se iz digestivnog trakta odstrani sve što ispuste jetra i žučna kesa, ublažavaju nadimanje, grčeve, mučninu, loše varenje koji mogu biti prisutni tokom čišćenja jetre i žučne kese, stimulišu bolji protok krvi kroz ove organe, ispiraju i dezinfekuju bubrege i mokraćne kanale…

Maslinovo ulje, koje se koristi za pravljenje tonika za pročišćavanje jetre i žučne kese, ima brojna blagotvorna dejstva na ove organe, a naročito u stimulisanju proizvodnje žuči čime se sama jetra i žučna kesa pročišćavaju u čemu značajno pomaže i beli luk sa svojim antivirusnim, antibakterijskim i drugim lekovitim svojstvima.

5. Dodatna metoda za pročišćavanje jetre i žučne kese

Dodatna metoda za pročišćavanje jetre i žučne kese se primenjuje tokom jednog dana programa.

Jaki tonik za pročišćavanje jetre i žučne kese konzumira se četvrtog dana programa.
Način primene: U blender se dobro promeša:

 • 2,5 decilitra soka od pomorandže ili limuna (može i mešavina pomorandže i limuna)
 • 2,5 decilitra maslinovog ulja

Piti po 1,25 decilitra ove smese na svakih sat vremena, tokom 4 sata, počevši od 18 sati do 21 sat, drugi način je oko 30 ml svakih 15 minuta.

Napomene: Uvek kod sebe imati komad svežeg đumbira pri ruci za slučaj da pripadne muka od jakog tonika.
– Osobe koje imaju savijenu žučnu kesu moraju biti oprezne ili izbegnuti ovaj tretman.
– Jutarnji tonik (poglavlje 4) ne treba konzumirati u istom danu kada se konzumira jaki tonik.

Obrazloženje

Maslinovo ulje ima brojna blagotvorna dejstva na jetru i žučnu kesu, a naročito u stimulisanju proizvodnje žuči i kontrakciji žučne kese čime se sama jetra i žučna kesa pročišćavaju, a sve to posebno dolazi do izražaja kada se konzumira velika količina maslinovog ulja.

6. Klistiranje organskom kafom (za najteže slučajeve)

Klistiranje organskom kafom se obavlja tokom svih 5 dana programa.

Klistiranje organskom kafom se obavlja jednom do dva puta dnevno, po potrebi.
Način primene: Klistiranje se obavlja unosom tečnosti u debelo crevo preko anusa (analnog otvora) uz pomoć opreme za klistiranje koja sadrži plastičnu ili gumenu posudu sa crevom.

Pre klistiranja organskom kafom, obavlja se klistiranje sa vodom i sokom od limuna.

U posudi za klistiranje unese se oko 1 litar vode u koju je prethodno isceđen 1 limun. Posuda sa tečnošću se najčešće okači na vrata ili na neki drugi deo u kupatilo. Osoba treba da prostre peškir ili ćebe na pod kupatila i legne bočno na desnu stranu, a vrh cevi koja izlazi iz posude lagano se ubaci u anus. Na kraju creva postoji slavina kojom se kontroliše protok tečnosti u debelo crevo. Slavina se otvori i propusti se sva tečnost u debelo crevo. Nakon toga crevo se izvadi iz anusa. Očekivano je da će osoba imati potrebu za brzim pražnjenjem. Postupak se može, po želji, ponoviti nekoliko puta.

Nakon toga obaviti klistiranje organskom kafom (isključivo organska kafa dolazi u obzir). Organska kafa se priprema tako što se u posudu sa litrom vode naspu 3 supene kašike samlevene organske kafe. Tečnost treba da ključa 3 minuta sa otvorenom posudom, a nakon toga zatvoriti posudu i ostaviti da se tečnost krčka između 15 i 20 minuta na najnižoj temperaturi. Kada se tečnost ohladi da bude mlaka procediti je i nasuti u opremi za klistiranje.

Nakon toga legnuti bočno na desnoj strani (na levoj strani se radi klistiranje rektuma i celog debelog creva), stim da noge budu blizu abdomena, i propustiti tečnost u debelo crevo.

Na istoj poziciji zadržati se 12 do 15 minuta i tokom tog perioda povremeno duboko disati. Nakon 12 do 15 minuta izbaciti tečnost u toalet šolju.

Obrazloženje

Klistiranjem organskom kafom sastojci iz kafe poput kofeina i drugih dospevaju do jetre putem portne vene i na taj način izazivaju otvaranje žučnih kanala, stvaranje više žuči u jetri kao i izlivanje žuči u crevo. U ovom procesu jetra izbacuje mnoge otrove u žučnoj kesi i oslobađa ih se u roku od nekoliko minuta. To izaziva olakšanje u mnogim delovima tela i organima i vodi do pročišćavanja jetre.

7. Poboljšanje cirkulacije

Poboljšanje cirkulacije se obavlja tokom svih 5 dana programa.

– Tinktura „Cirkulacija” se konzumira svaki dan.
Način primene: 60 kapi 3 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Biljka koje se koristi za pripremanje tinkture „Cirkulacija“:

 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije).

Dejstvo tinkture „Cirkulacija“: Snažno poboljšava cirkulaciju krvi. Poboljšava rad i jača srce, arterije, kapilare i nerve. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Toplo/hladno tuširanje se primenjuje svaki dan, najmanje jednom.
Način primene: U početku se pusti vruća voda koja se drži 2 do 3 minuta po celom telu, a zatim se pusti hladna voda jedan minut, i tako se ponovi nekoliko puta.

Napomene: Osoba može postepeno svakog dana pojačavati intenzitet vruće i hladne vode (kod srčanih bolesnika preporučuje se vrlo postepeno povećavanje temperaturnih razlika, ali nakon 15-30 dana adaptacije na temp. razlike pacijent može da se tušira bez posebnog opreza- dakle sa maksimalnim temperaturnim razlikama).

Obrazloženje

Da bi se detoksifikacija organizma obavila kvalitetno potrebno je kod osobe pokrenuti krv po celom telu. Preko krvi ćelije svih organa tela dobijaju kiseonik i hranljive i lekovite sastojke. Kada cirkulacija krvi nije dobra funkcionisanje organizma je otežano. Svaki organ u telu da bi bio zdrav i da bi se pročistio i izlečio mora da bude kvalitetno snabdeven krvlju zbog kiseonika i potrebnih sastojaka iz biljnih formula i ceđenih sokova koje i na taj način prima.

Ljuta paprika je najbolja i najpoznatija biljka na svetu koja poboljšava cirkulaciju i deluje odmah nakon konzumiranja. Ekstrakt ljute paprike koji se dobija u tinkturi je veoma koncentrisan i jak što ga čini savršenim za poboljšanje protoka krvi.

Hidroterapija (sve vrste terapija sa vodom uključujući i toplo/hladno tuširanje) je isto tako veoma moćna metoda za poboljšanje cirkulacije. Vruća voda dovodi krv do površine kože, širi vene i kapilare, a hladna voda vraća krv u dubinu čime se snažno poboljšava protok krvi. Hladna voda deluje stimulišuće, topla voda opušta, a zajedno deluju poput pumpe koja pokreće krv. Na taj način se stimuliše cirkulacija na najprirodniji i najbolji mogući način.

Napomena:  Za više informacija o preparatima koji se spominju u programu i savetima u vezi detoksikacije pogledati: www.centarzadetoksikaciju.com ili pozvati na tel: 064/07-44-328

O autoru

Aleksandar Tasić  je osnivač i direktor Centra za detoksikaciju (CD), nevladine organizacije koja se u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije bavi promocijom zdravog načina života i prirodnog lečenja. On je i urednik Internet portala o zdravlju www.zdravljesjuga.com

On je autor brojnih programa lečenja pojedinačnih bolesti koji se baziraju na Program prirodnog lečenja, kao i autor 7 programa detoksifikacije organizma: kompletnog organizma u trajanju od 10 i 30 dana; debelog creva; jetre i žučne kese; bubrega i bešike; krvi i limfnog sistema; kože; pluća koji se prilagođavaju pojedincima.

On se od 2013 godine aktivno bavi savetovanjem ljudi o prirodnim metodama lečenja, detoksifikacije organizma baziranih na višedecenijskom iskustvu i radu najboljih svetskih stručnjaka poput dr Ričarda Šulca, dr Džona Kristofera, dr Maksa Gersona i dr Šarlote Gerson, u svojoj praki koristi metode i tehinke lečenja kao u zdravstveno-edukativnim centara kao što su BellaVita, Uchee Pines i to Back Garden.

Tasić je autor i brojnih analiza i tekstova o zdravlju kao i recepata za pripremanje biljnih formula.

Kontakt sa Tasićem možete uspostaviti preko E-mail-a: aleksandar@centarzadetoksikaciju.com i telefona: 064/07-44-328