Program detoksikacije debelog creva

Program detoksifikacije debelog creva u trajanju od 5 dana

 Program detoksifikacije debelog creva baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson

Sadržaj
Uvod

 1. Program detoksifikacije debelog creva u trajanju od 5 dana
 2. Voćna ishrana
 3. Post na ceđenim sokovima
 4. Biljne formule za poboljšanje rada i pročišćavanje debelog creva
 5. Klistiranje (po potrebi)
 6. Poboljšanje cirkulacije
  O autoru

 Uvod

Detoksifikacija ili pročišćavanje debelog creva je prvi korak u procesu detoksifikacije organizma. Otrovna i creva prepuna fekalnih materija i otpada uzrok su brojnih bolesti. Ukoliko creva ne funkcionišu pravilno, a to podrazumijeva najmanje 2 do 3 pražnjenja dnevno ili pražnjenje 30-tak minuta nakon svakog glavnog obroka, to znači da osoba ima jedan od oblika zatvora (opstipacija) i da su se u njenom debelom crevu vremenom akumulirali toksini i otpad.

Do neredovnog pražnjenja creva dolazi zbog nezdravog načina života koji se ogleda, pre svega, u nezdravoj ishrani i nedovoljnom unosu vlakana iz biljaka koja podstiču rad creva. Ishrana životinjskog porekla, naročito masna i brza ishrana, koja ne sadrži vlakna, direktno prouzrokuje slabljenje funkcije debelog creva što dovodi do nagomilavanja otpada i toksina, a potom do zatvora. Problem se, osim zbog nezdrave ishrane, dodatno može javiti i kao posledica nedovoljnog unosa tečnosti u organizam (pre svega vode), fizičke neaktivnosti, stresa, otrovnih navika ( duvana, alkohola, kafe, sintetičkih lekova) i eventualno kao posledica neke druge bolesti. Zatvor je samo jedan od početnih problema sa debelim crevom nakon čega mogu da se jave hemoroidi, dijareja, divertikuloza, razna oštećenja, infekcije i zapaljenja creva (kolitis, Kronova bolest, iritabilna creva…) i konačno rak debelog creva.

Kada su kanali za izlučivanje u organizmu zatvoreni, a među njima posebno debelo crevo, organizam pokušava da se oslobodi otrova na razne druge načine pa može doći i do pojave infekcija, iritacija, izraslina, neprijatnog zadaha usta i tela. Neretke su i glavobolje, depresija i drugi mentalni problemi, mučnina, alergije, slab imunitet ili različite bolesti kao posledica nagomilanih fekalija u debelom crevu.

1. Program detoksifikacije debelog creva u trajanju od 5 dana

Program detoksifikacije debelog creva u trajanju od 5 dana baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson.

Program obuhvata 5 metoda i tehnika:

 1. Voćna ishrana
 2. Post na ceđenim sokovima
 3. Biljne formule za poboljšanje rada i pročišćavanje debelog creva
 4. Klistiranje (po potrebi)
 5. Poboljšanje cirkulacije

Napomena: Program detoksifikacije debelog creva, odnosno primena navedenih 5 metoda i tehnika, može da traje i duže od 5 dana, zavisno od potrebe. Za opširnije informacije pogledati Program prirodnog liječenja.

2. Voćna ishrana

Voćna ishrana se konzumira tokom 2 dana programa.

Voćna ishrana se konzumira prvog i petog dana programa.

Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Obrazloženje

Voće se smatra najzdravijom ishranom za čoveka. Ono je bogato hranljivim i lekovitim sastojcima neophodnim za stvaranje energije, funkcionisanje čoveka ali i za detoksifikaciju organizma.

Prvi dan na voću služi kao priprema za čovekov organizam pred post na ceđenim sokovima koji se primenjuje u naredna 3 dana programa. Peti dan na voću je neophodan zbog prekida posta, jer se radi o lako svarljivoj hrani koja neće opteretiti organizam nakon posta.

3. Post na ceđenim sokovima

Post na ceđenim sokovima se primenjuje tokom 3 dana programa.

Post na ceđenim sokovima se primenjuje drugog, trećeg i četvrtog dana programa.

Način primene: Ceđeni sokovi se za vreme posta piju u količini od oko 2 litra dnevno, u čaši od 2 do 2,5 decilitra na svakih sat ili dva vremena.

Napomena: Da bi se osoba navikla na veliku količinu tečnosti post se može početi sa manjom količinom soka.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:
Recept 1: Kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja: Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:
– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka
– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Napomene: Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.

Recept 2: šljiva;
Recept 3: jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), cvekla (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene: Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.

Obrazloženje

Post na ceđenim sokovima od voća i povrća smatra se jednim od najmoćnijih sredstava za detoksifikaciju organizma. Sokovima se ljudski organizam na najbrži i najkvalitetniji način snabdeva hranljivim i lekovitim sastojcima. Za razliku od hrane čije varenje može da traje i po nekoliko sati, organizam apsorbuje sokove za nekoliko minuta za koliko oni dospevaju u krvotok pri čemu nema trošenja energije koja je potrebna za varenje. Sokovi su zbog sadržaja antioksidanata i moćni čistači organizma jer prodiru po celom telu. Tokom posta apsorpcija hranljivih sastojaka iz sokova je najefikasnija, organi za varenje odmaraju od opterećenja, energija organizma se tada najbolje štedi i, kao i krv, prosleđuje se na mesta kojima je potrebno izlečenje. U tom slučaju detoksifikacija organizma je još uspešnija i pojačano je dejstvo biljnih formula čije je korišćenje predviđeno ovim programom. Cirkulacija krvi se kroz post na sokovima znatno poboljšava, a masna krv se razređuje na najefikasniji način. Čovekov organizam zbog manjka kalorija tokom posta, da bi proizveo energiju, koristi rezerve iz masnih tkiva, a istovremeno razgrađuje bolesne delove organizma.

5. Biljne formule za poboljšanje rada i pročišćavanje debelog creva

Biljne formule za poboljšanje rada i pročišćavanje debelog creva se konzumiraju tokom svih 5 dana programa.

Biljna mešavina „Creva #1” se konzumira jedan dan pre početka programa i svaki dan tokom programa.

Način primene: 1. puna čajna kašičica mešavine naveče uz večeru ili odmah nakon nje (u slučaju da se posti formula se uzima u večernjim satima). Ukoliko je sutradan došlo do željenog efekta pražnjenja creva narednih večeri uzimati istu dozu. Po potrebi, povećavati dozu za po pola čajne kašičice svako naredno veče sve dok sutradan ne dođe do željenog efekta, i onda se zadržati na toj dozi. Mešavina se može piti sa vodom ili ceđenim sokom.

Širi spisak lekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje mešavine „Creva #1“:

 • list i gel aloje, list i mahuna sene, stara kora krkavine, kora krušine, koren rabarbare (za snažno stimulisanje pražnjenja creva)
 • koren mahonije, koren ljutića, koren šimširike-žutike (za stimulisanje proizvodnje žuči neophodne za bolji rad creva)
 • beli luk (za detoksifikaciju i dezinfekciju)
 • koren đumbira, seme komorača, list nane (za poboljšanje varenja, ublažavanje i otklanjanje grčeva i gasova)
 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije i zaustavljanje krvarenja)

Dejstvo mešavine „Creva #1“: Otklanja zatvor, podstiče redovno pražnjenje creva, stimuliše i jača mišiće debelog creva. Mešavinu „Creva #1” ne smeju da koriste osobe koje imaju iritabilna creva, dijareju, kolitis, Kronovu bolest i slično, jer ona izaziva snažno pražnjenje creva.

Biljna mešavina „Creva #2” se konzumira svaki dan.

Način primene: 1. punu čajnu kašičicu mešavine promešati sa jednom čašom vode ili ceđenog soka. Nakon toga popiti još najmanje jednu čašu vode ili ceđenog soka. Ponoviti tako 4 do 5 puta dnevno u razmacima od oko 2 sata.

Širi spisak lekovitih biljaka i prirodnih sastojaka koji se mogu koristiti za pripremanje mešavine „Creva#2“:

 • glina, drveni ugalj, pektin od jabuke (za neutralizovanje i upijanje otrova)
 • ljuska i seme indijske bokvice-psilijum, seme lana (za opskrbljivanje vlaknima, blago stimulisanje pražnjenja i omekšavanje stolice)
 • kora bresta, koren belog sleza (za podmazivanje creva);
 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije i zaustavljanje krvarenja)
 • list nane, seme komorača (poboljšanje varenja, ublažavanje i otklanjanje grčeva i gasova)

Dejstvo mešavine „Creva #2“: Pročišćava fekalne materije, zaostale otpade, toksine, bakterije i ostatke lekova sa zidova debelog creva. Deluje antiinfekcijski, pomaže kod dijareje, kolitisa, Kronove bolesti, hemoroida i drugih bolesti creva.

Napomena: Mešavina „Creva #2“ može nekada izazvati zatvor i zato treba istovremeno svako veče koristiti i po potrebi povećavati dozu mešavine „Creva #1”.

Obrazloženje

Lekovite biljke su Božji dar čovjeku. Kao što postoje lekovite biljke za tretiranje bilo kojeg zdravstvenog problema ili čovekovog organa tako postoje i one koje su lekovite za debelo crevo.

Biljna mešavina „Creva #1”, osim što otklanja zatvor i stimuliše prirodno pražnjenje, zaustavlja truljenje, deluje dezinfikujuće, uništava bakterije, viruse, gljivice, ublažava grčeve i gasove, poboljšava varenje i cirkulaciju. Biljke koje se koriste za pripremanje ove mešavine, poput lista i gela aloje, lista i mahuna sene, kora krkavine ili krušine, sadrže prirodne fitohemikalije poput emodina koje pojačavaju kontrakciju mišića debelog creva što izaziva redovno i potpuno prirodno pražnjenje. Beli luk deluje antibakterijski, antivirusno, antigljivično, dok je ljuta paprika moćni stimulans creva i poboljšava cirkulaciju zajedno sa đumbirom koji sa biljkama poput lista nane i semena komorača pozitivno utiče na varenje i ublažavanje grčeva i gasova.

Biljna mešavina „Creva #2” otklanja sve vrste zaostalih otpada sa zidova debelog creva i iz kesica izvan creva (divertikule), čak i teške, radioaktivne metale i ostatke sintetičkih lekova. Njeno dejstvo omekšavanja opušta stvrdnute fekalne materije i pretvara ih u stolicu koja se izbacuje. Ublažava zapaljenja u stomaku i leči tkivo. Naročito je delotovorna kod iritabilnih creva, kolitisa, Kronove bolesti, dijareje i svih vrsta zapaljenskih bolesti creva. Sastojci u ovoj formuli kao što su glina, drveni ugalj ili pektin od jabuke najmoćniji su prirodni neutralizatori i upijači otrova. Ljuska i seme indijske bokvice, laneno seme, kora bresta i koren belog sleza, između ostalog, deluju sluzavo omekšavajući i razbijajući stare, suve i očvrsle fekalne materije sa zidova creva i stimulišu pražnjenje, a deluju i blagotvorno na iritiranu i zapaljenu sluzokožu debelog creva, lečeći je i ublažavajući bol.

5. Klistiranje (po potrebi)

Klistiranje se obavlja tokom svih 5 dana programa.

Klistiranje (ispiranje) se obavlja jednom do tri puta dnevno, po potrebi.

Način primene: Klistiranje se obavlja unosom tečnosti u debelo crevo kroz anus (analni otvor), uz pomoć opreme za klistiranje koja sadrži plastičnu ili gumenu posudu sa crevom.

Pre temeljnog klistiranja obavlja se blago klistiranje, odnosno klistiranje rektuma. U posudi za klistiranje unese se oko 1 litar vode u koju je prethodno isceđen 1 limun. Posuda sa tečnošću se najčešće okači na vrata ili na neki drugi deo u kupatilu. Osoba treba da prostre peškir ili ćebe na pod kupatila i legne bočno na levu stranu, a vrh cevi koja izlazi iz posude lagano ubaci u anus. Na kraju creva postoji slavina kojom se kontroliše protok tečnosti u debelo crevo. Slavina se otvori i propusti se sva tečnost u debelo crevo. Nakon toga crevo se izvadi iz anusa. Očekivano je da će osoba imati potrebu za brzim pražnjenjem.

Da bi se predstojeće temeljno klistiranje obavilo kako treba, blago klistiranje sa jednim litrom vode i ceđenim limunom može se obaviti nekoliko puta da bi se rektum ispraznio, kako bi osoba tokom temeljnog klistiranja, kada se unosi najmanje 2 litra tečnosti, mogla duže da izdrži zadržavanje tečnosti.

Za temeljno klistiranje potrebno je u opremu nasuti barem 2 litra vode (alternativno, može i manja količina), a moguće je koristiti i čajeve zavisno od potrebe.

Postupak je sličan kao kod prethodno opisanog klistiranja rektuma, stim da u ovom slučaju, nakon što sva tečnost prođe u debelo crevo, neophodno je uraditi sledeće: osoba dok leži bočno na levoj strani treba da se zadrži na toj poziciji nekoliko minuta, potom se okrene na leđa i stavi jastuk ili nešto slično ispod zadnjice i zadrži se u toj poziciji do 5 minuta, potom se okrene desno bočno i u toj se poziciji zadržati dodatnih 5 minuta. Nakon toga tečnost se ispusti u toalet šolju.

Obrazloženje

Veoma poznata i delotvorna tehnika kada je u pitanju pročišćavanje debelog creva je klistiranje ili ispiranje. Klistiranjem osoba odmah osjeti olakšanje, izbacuju se štetni produkti i razni zaostaci koji se nalaze u debelom crevu.

6. Poboljšanje cirkulacije

Poboljšanje cirkulacije se obavlja tokom svih 5 dana programa.

– Tinktura „Cirkulacija” se konzumira svaki dan.

Način primene: 60 kapi 3 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Biljka koje se koristi za pripremanje tinkture „Cirkulacija“:

 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije).

Dejstvo tinkture „Cirkulacija“: Snažno poboljšava cirkulaciju krvi. Poboljšava rad i jača srce, arterije, kapilare i nerve. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Toplo/hladno tuširanje se primenjuje svaki dan, najmanje jednom.
Način primene: U početku se pusti vruća voda koja se drži 2 do 3 minuta po celom telu, a zatim se pusti hladna voda jedan minut, i tako se ponovi nekoliko puta (najbolje je da tuširanju prethodi četkanje kože).

Napomene: Osoba može postepeno svakog dana pojačavati intenzitet vruće i hladne vode (kod srčanih bolesnika preporučuje se vrlo postepeno povećavanje temperaturnih razlika, ali nakon 15-30 dana adaptacije na temp. razlike pacijent može da se tušira bez posebnog opreza- dakle sa maksimalnim temperaturnim razlikama).

Obrazloženje

Da bi se detoksifikacija organizma obavila kvalitetno potrebno je kod osobe pokrenuti krv po celom telu. Preko krvi ćelije svih organa tela dobijaju kiseonik i hranljive i lekovite sastojke. Kada cirkulacija krvi nije dobra funkcionisanje organizma je otežano. Svaki organ u telu da bi bio zdrav i da bi se pročistio i izlečio mora da bude kvalitetno snabdeven krvlju zbog kiseonika i potrebnih sastojaka iz biljnih formula i ceđenih sokova koje i na taj način prima.

Ljuta paprika je najbolja i najpoznatija biljka na svetu koja poboljšava cirkulaciju i deluje odmah nakon konzumiranja. Ekstrakt ljute paprike koji se dobija u tinkturi je veoma koncentrisan i jak što ga čini savršenim za poboljšanje protoka krvi.

Hidroterapija (sve vrste terapija sa vodom uključujući i toplo/hladno tuširanje) je isto tako veoma moćna metoda za poboljšanje cirkulacije. Vruća voda dovodi krv do površine kože, širi vene i kapilare, a hladna voda vraća krv u dubinu čime se snažno poboljšava protok krvi. Hladna voda deluje stimulišuće, topla voda opušta, a zajedno deluju poput pumpe koja pokreće krv. Na taj način se stimuliše cirkulacija na najprirodniji i najbolji mogući način.

Napomena: Za više informacija o preparatima koji se spominju u programu i savetima u vezi detoksikacije pogledati: www.centarzadetoksikaciju.com ili pozvati na tel: 064/07-44-328

O autoru

Aleksandar Tasić  je osnivač i direktor Centra za detoksikaciju (CD), nevladine organizacije koja se u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije bavi promocijom zdravog načina života i prirodnog lečenja. On je i urednik Internet portala o zdravlju www.zdravljesjuga.com

On je autor brojnih programa lečenja pojedinačnih bolesti koji se baziraju na Program prirodnog lečenja, kao i autor 7 programa detoksifikacije organizma: kompletnog organizma u trajanju od 10 i 30 dana; debelog creva; jetre i žučne kese; bubrega i bešike; krvi i limfnog sistema; kože; pluća koji se prilagođavaju pojedincima.

On se od 2013 godine aktivno bavi savetovanjem ljudi o prirodnim metodama lečenja, detoksifikacije organizma baziranih na višedecenijskom iskustvu i radu najboljih svetskih stručnjaka poput dr Ričarda Šulca, dr Džona Kristofera, dr Maksa Gersona i dr Šarlote Gerson, u svojoj praki koristi metode i tehinke lečenja kao u zdravstveno-edukativnim centara kao što su BellaVita, Uchee Pines i to Back Garden.

Tasić je autor i brojnih analiza i tekstova o zdravlju kao i recepata za pripremanje biljnih formula.

Kontakt sa Tasićem možete uspostaviti preko E-mail-a: aleksandar@centarzadetoksikaciju.com i telefona: 064/07-44-328