Program detoksikacije bubrega i bešike

Detoksifikacija bubrega i bešike je proces neutralisanja, eliminisanja i izbacivanja nagomilanih otrova iz bubrega i bešike na prirodan način.

Program detoksifikacije bubrega i bešike u trajanju od 5 dana

 Program detoksifikacije bubrega i bešike baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson

 Sadržaj

 Uvod

 1. Program detoksifikacije bubrega i bešike u trajanju od 5 dana
 2. Voćna ishrana
 3. Post na ceđenim sokovima
 4. Biljne formule za pročišćavanje bubrega i bešike
 5. Poboljšanje cirkulacije
  O autoru

 Uvod

Bubrezi i bešika su veoma značajni organi za čoveka, kako za održavanje zdravlja tako i za lečenje bolesti. Oni su filter za tečne otpade u krvi za razliku od jetre koja je filter za različite vrste otpada koji dospevaju u organizam.

Krajnji otpadni proizvod rada bubrega je urin (mokraća) koji iznosi oko 95 odsto tečnosti, a oko 5 odsto rastvorenih supstanci kao što su otpadni produkti poput urea-e, mokraćne kiseline, kreatina, amonijaka, hlorida, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, zatim mnoge druge supstance kao što su krv, gnoj, bakterije i paraziti, a sve u zavisnosti od zdravstvenog stanja osobe.

Normalno, osoba treba da urinira (mokri) oko četiri do šest puta dnevno. Ovaj broj može značajno varirati u zavisnosti od količine tečnosti koju čovek konzumira, koliko je težak, da li i koliko vežba, znoji se i diše. Prosečna osoba eliminiše između jedne i dve litre urina (mokraće) dnevno.

Nezdrav način života, naročito kroz konzumiranje nezdrave hrane, alkohola, kafe, veštačkih pića, kao i upotreba lekova i različitih hemikalija i nedovoljno konzumiranje vode, izazivaju nagomilavanje otrova u krvi i bubrezima što otežava njihov rad i preopterećuje ih.. Kada bubrezi i bešika ne mogu efikasno da rade svoj posao uklanjanja tečnog otpada i kiselina iz krvi i tela, posledica toga su različiti problemi i bolesti u urinarnom sistemu, ali i na drugim mestima u organizmu.

Bubrezi su u organizmu zaduženi i za održavanje kiselo-bazne ravnoteže (pH vrednost). I ta funkcija je oslabljena kada je krv zatrovana i bubrezi preopterećeni. Kiselost u organizmu se najviše povećava konzumiranjem nezdrave ishrane.

1. Program detoksifikacije bubrega i bešike u trajanju od 5 dana

Program detoksifikacije bubrega i bešike u trajanju od 5 dana baziran je na višedecenijskom iskustvu i radu vodećih svetskih stručnjaka za prirodno lečenje kao što su dr Ričard Šulc, dr Džon Kristofer, dr Maks Gerson, dr Šarlota Gerson.

Program obuhvata 4 metode i tehnike:

 1. Voćna ishrana
 2. Post na ceđenim sokovima
 3. Biljne formule za pročišćavanje bubrega i bešike
 4. Poboljšanje cirkulacije

Napomene: Program detoksifikacije bubrega i bešike, odnosno primena navedenih 4 metoda i tehnika, može da traje i duže od 5 dana, zavisno od potrebe. Za opširnije informacije pogledati Program prirodnog lečenja.

2. Voćna ishrana

Voćna ishrana se konzumira tokom 2 dana programa.

Voćna ishrana se konzumira prvog i petog dana programa.

Način primene: Doručak, ručak i večera treba da budu mešano voće po želji (mogu se praviti i voćne kaše u blenderu). Poželjno je preskakati večeru ako osoba ima višak kilograma. Razmak između obroka mora biti najmanje 4 do 5 sati kako bi organizam kvalitetno svario hranu, rasporedio hranljive i lekovite sastojke i odmorio se do narednog obroka. Između obroka se piju voda i biljne formule, stim da ne treba ništa piti 15 minuta pre obroka i sat vremena nakon obroka jer se na taj način razređuju želudačni sokovi (enzimi) potrebni za varenje hrane.

Obrazloženje

Voće se smatra najzdravijom ishranom za čoveka. Ono je bogato hranljivim i lekovitim sastojcima neophodnim za stvaranje energije, funkcionisanje čoveka ali i za detoksifikaciju organizma.

Prvi dan na voću služi kao priprema za čovekov organizam pred post na ceđenim sokovima koji se primenjuje u naredna 3 dana programa. Peti dan na voću je neophodan zbog prekida posta, jer se radi o lako svarljivoj hrani koja neće opteretiti organizam nakon posta.

3. Post na ceđenim sokovima

Post na ceđenim sokovima se primenjuje tokom 3 dana programa.

Post na ceđenim sokovima se primenjuje drugog, trećeg i četvrtog dana programa.

Način primene: Ceđeni sokovi se za vreme posta piju u količini od oko 2 litra dnevno, u čaši od 2 do 2,5 decilitra na svakih sat ili dva vremena.

Napomena: Da bi se osoba navikla na veliku količinu tečnosti post se može početi sa manjom količinom soka.

Recepti za ceđene sokove koji se mogu konzumirati tokom posta:

Recept 1: Kelj, brokoli, celer, zelena salata, peršun, spanać, blitva, krastavac, cvekla, crvena paprika (slatka), đumbir, zelena kisela jabuka.

Način pripremanja: Pre ceđenja soka potrebno je sve biljke dobro isprati. Najbolje je da kupljene namirnice budu što svežije i po mogućnosti organski proizvedene (kao alternativu koristiti i neorgansko). Najlakše je da se u jutarnjim časovima pripremi sok, odnosno za jednodnevne potrebe.

Količine biljaka koje su potrebne za pripremanje dnevne doze recepta 1 su sledeće:

– 1 parče đumbira veličine oko 5 cm
– 1 komad celera (može samo list, ali i koren i list)
– 2 šake peršuna
– 2 do 3 komada cvekle (prvog dana terapije neka bude 1 cvekla, pa se onda narednih dana poveća doza na 2 ili 3)
– 3 ili 4 crvene paprike
– 3 do 4 krastavca
– 5 punih šaka spanaća
– 5 stabiljki blitve
– 5 do 7 zelenih kiselih jabuka
– Ostale biljke, kelj, brokoli, zelena salata, se stavljaju u količinama po želji (može podjednako), odnosno u meri dok se ne dobije količina soka potrebna za taj dan.
– Biljke iseckati u manje delove i procediti ih u sokovnik.

Napomene: Sok pripremati i u slučaju da fali neka od biljaka sa spiska.
– Mere koje su preporučene ne moraju uvek biti doslovno ispoštovane, zavisno od veličine i težine pojedinačnih biljaka.
– Kod ni jedne biljke ne treba seći koru.
– Sok može biti neukusan (eventualno dodati nekoliko jabuka više).
– Da bi se sok zaštitio od eventualne oksidacije, u kompletnu dnevnu količinu koja se spremi u jutarnjim časovima može se sipati sok od 2 do 3 ceđena limuna.

Recept 2: lubenica (70 odsto), limun;
Recept 3: peršun (80 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 4: šargarepa (50 odsto), peršun (25 odsto), zelena kisela jabuka;
Recept 5: šargarepa (50 odsto), cvekla, zeleno povrće (opcije: celer, spanać, peršun, blitva, zelena salata…);

Napomene: Tokom trajanja posta mogu se menjati recepti ili da se izabere jedna vrsta do kraja posta.

Obrazloženje

Post na ceđenim sokovima od voća i povrća smatra se jednim od najmoćnijih sredstava za detoksifikaciju organizma. Sokovima se ljudski organizam na najbrži i najkvalitetniji način snabdeva hranljivim i lekovitim sastojcima. Za razliku od hrane čije varenje može da traje i po nekoliko sati, organizam apsorbuje sokove za nekoliko minuta za koliko oni dospevaju u krvotok pri čemu nema trošenja energije koja je potrebna za varenje. Sokovi su zbog sadržaja antioksidanata i moćni čistači organizma jer prodiru po celom telu. Tokom posta apsorpcija hranljivih sastojaka iz sokova je najefikasnija, organi za varenje odmaraju od opterećenja, energija organizma se tada najbolje štedi i, kao i krv, prosleđuje se na mesta kojima je potrebno izlečenje. U tom slučaju detoksifikacija organizma je još uspešnija i pojačano je dejstvo biljnih formula čije je korišćenje predviđeno ovim programom. Cirkulacija krvi se kroz post na sokovima znatno poboljšava, a masna krv se razređuje na najefikasniji način. Čovekov organizam zbog manjka kalorija tokom posta, da bi proizveo energiju, koristi rezerve iz masnih tkiva, a istovremeno razgrađuje bolesne delove organizma.

4. Biljne formule za pročišćavanje bubrega i bešike

Biljne formule za pročišćavanje bubrega i bešike se konzumiraju tokom svih 5 dana programa.

Ujutro se konzumira tonik za pročišćavanje bubrega i bešike.

Način primene: U blender se promeša:

 • pola do 1 litar vode
 • 2 ceđena limuna
 • kafena kašičica ljute aleve paprike u prahu

15-20 minuta nakon tonika za pročišćavanje Bubrega/bešike popijte dve šolje čaja za „Bubrezi/bešika” i 120 kapi tinkture „Bubrezi/bešika”.

Način primene: Konzumiranje čaja i tinkture za bubrege i bešiku u istim ovim količinama ponovlja se još 2 puta tokom dana, što je ukupno 3 puta na dan (trebalo bi biti ukupno 6 šolja čaja i 720 kapi tinkture Jetra/žuč). Tinkturu promućkati pre upotrebe može se piti odvojeno sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Širi spisak lekovitih biljaka koje se mogu koristiti za pripremanje tinkture i čaja „Bubrezi/bešika“:

 • bobica kleke, list uve, list rastavića, kukuruzna svila, koren čička, koren i list peršuna, list i cvet zlatnice (za dezinfekciju, pročišćavanje i stimulisanje rada bubrega, bešike i mokraćnih kanala)
 • koren hortenzije, koren crvene konopljuše (za izbacivanje kamena i peska)
 • koren belog sleza (za podmazivanje i smirivanje)
 • list nane (za poboljšanje varenja)

Dejstvo tinkture i čaja „Bubrezi/bešika“: Pročišćavaju i podstiču normalan rad bubrega i bešike, rastvaraju naslage (kamen i pesak), otklanjaju upalu, deluju dezinfekujuće, uništavaju bakterije, poboljšavaju stvaranje i protok urina.

Priprema čaja Bubrezi/bešika:

 Uveče potopiti 3 kašike (za slabiji) ili 6 kašika (za jači) ovog čaja u 1800 ml destilisane vode. Koristiti samo posude od nerđajućeg čelika ili stakla. Neka biljke budu u vodi preko noći. Sutra ujutro prokuvati na slaboj vatri, tokom kuvanja kašikom pritisnite bobice kleke uz zid šerpe da se zgnječe  kada  odstoji  posle kuvanja iscediti čaj. Pije se topao, pa kasnije podgrejati pre sledećeg konzumiranja. Stavite stare biljke nazad u lonac, dodati 1 kašiku svežeg čaja i 1800 ml destilisane vode. Ostavite da odstoji preko noći i ponovite ceo postupak. Ovo radite tri puta, a zatim odbacite sve iskorišćene biljke i počnite ispočetka. U svakoj šolji ( 250 ml ) čaja sipati 120 kapi tinkture za Bubrege/bešiku.
– Jedno objašnjenje, u tekstu stoji da se kod pripreme čaja koristi 1,8l destilisane vode a pije se samo 1,5l. To je zato što jedan deo ispari a jedan deo se zadrži u biljkama posle ceđenja.

Napomena: Tinkture su tečni lekoviti proizvodi koji se dobijaju izvlačenjem (ekstrahovanjem) lekovitih sastojaka iz biljaka njihovim mešanjem i potapanjem u alkoholu. Iako su pojedine biljke sadržane i u čaju i u tinkturi, razlika je u tome što su neki sastojci iz biljaka rastvorljivi u vodi i otpustiće se u čaju, dok će se pojedine važne supstance lakše i jedino rastvoriti u alkoholnoj tinkturi. Kada se koriste i čaj i tinktura onda se dobija kompletan dijapazon lekovitih sastojaka iz biljaka (tinkture su koncentrovaniji napitak od čaja).

Obrazloženje

Lekovite biljke su Božji dar čoveku. Kao što postoje lekovite biljke za tretiranje bilo kojeg zdravstvenog problema ili čovekovog organa tako postoje i one koje su lekovite za bubrege i bešiku.

Biljke sadržane u tinkturi i čaju za bubrege i bešiku su poznate kao diuretici sa dezinfekcionim i pročišćavajućim dejstvom. Bobice kleke, list uve, list rastavića, kukuruzna svila, koren čička, koren i list peršuna, list i cvet zlatnice snažno povećavaju stvaranje i protok mokraće. Ove biljke sadrže fitohemikalije i eterična ulja koja su dezinfekciono sredstvo za bubrege, bešiku i uopšte mokraćne kanale, uništavaju bakterije i leče ove organe od infekcija. Sve ove biljke odstranjuju taloge iz bubrega i mokraćnih kanala pre nego što se pretvore u kamenje.

Veće količine vode sa limunom, naročito u jutarnjim časovima, takođe značajno stimulišu protok urina i olakšavaju rad bubrezima.

5. Poboljšanje cirkulacije

Poboljšanje cirkulacije se obavlja tokom svih 5 dana programa.

– Tinktura „Cirkulacija” se konzumira svaki dan.

Način primene: 60 kapi 3 puta dnevno. Tinkturu promućkati pre upotrebe i može se piti sa vodom, ceđenim sokom ili mlakim čajem.

Biljka koje se koristi za pripremanje tinkture „Cirkulacija“:

 • ljuta paprika (za poboljšanje cirkulacije).

Dejstvo tinkture „Cirkulacija“: Snažno poboljšava cirkulaciju krvi. Poboljšava rad i jača srce, arterije, kapilare i nerve. Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska.

Toplo/hladno tuširanje se primenjuje svaki dan, najmanje jednom.
Način primene: U početku se pusti vruća voda koja se drži 2 do 3 minuta po celom telu, a zatim se pusti hladna voda jedan minut, i tako se ponovi nekoliko puta.

Napomene: Osoba može postepeno svakog dana pojačavati intenzitet vruće i hladne vode (kod srčanih bolesnika preporučuje se vrlo postepeno povećavanje temperaturnih razlika, ali nakon 15-30 dana adaptacije na temp. razlike pacijent može da se tušira bez posebnog opreza- dakle sa maksimalnim temperaturnim razlikama).

Obrazloženje

Da bi se detoksifikacija organizma obavila kvalitetno potrebno je kod osobe pokrenuti krv po celom telu. Preko krvi ćelije svih organa tela dobijaju kiseonik i hranljive i lekovite sastojke. Kada cirkulacija krvi nije dobra funkcionisanje organizma je otežano. Svaki organ u telu da bi bio zdrav i da bi se pročistio i izlečio mora da bude kvalitetno snabdeven krvlju zbog kiseonika i potrebnih sastojaka iz biljnih formula i ceđenih sokova koje i na taj način prima.

Ljuta paprika je najbolja i najpoznatija biljka na svetu koja poboljšava cirkulaciju i deluje odmah nakon konzumiranja. Ekstrakt ljute paprike koji se dobija u tinkturi je veoma koncentrisan i jak što ga čini savršenim za poboljšanje protoka krvi.

Hidroterapija (sve vrste terapija sa vodom uključujući i toplo/hladno tuširanje) je isto tako veoma moćna metoda za poboljšanje cirkulacije. Vruća voda dovodi krv do površine kože, širi vene i kapilare, a hladna voda vraća krv u dubinu čime se snažno poboljšava protok krvi. Hladna voda deluje stimulišuće, topla voda opušta, a zajedno deluju poput pumpe koja pokreće krv. Na taj način se stimuliše cirkulacija na najprirodniji i najbolji mogući način.

Napomena: Za više informacija o preparatima koji se spominju u programu i savetima u vezi detoksikacije pogledati: www.centarzadetoksikaciju.com ili pozvati na tel: 064/07-44-328

O autoru

Aleksandar Tasić  je osnivač i direktor Centra za detoksikaciju (CD), nevladine organizacije koja se u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije bavi promocijom zdravog načina života i prirodnog lečenja. On je i urednik Internet portala o zdravlju www.zdravljesjuga.com

On je autor brojnih programa lečenja pojedinačnih bolesti koji se baziraju na Program prirodnog lečenja, kao i autor 7 programa detoksifikacije organizma: kompletnog organizma u trajanju od 10 i 30 dana; debelog creva; jetre i žučne kese; bubrega i bešike; krvi i limfnog sistema; kože; pluća koji se prilagođavaju pojedincima.

On se od 2013 godine aktivno bavi savetovanjem ljudi o prirodnim metodama lečenja, detoksifikacije organizma baziranih na višedecenijskom iskustvu i radu najboljih svetskih stručnjaka poput dr Ričarda Šulca, dr Džona Kristofera, dr Maksa Gersona i dr Šarlote Gerson, u svojoj praki koristi metode i tehinke lečenja kao u zdravstveno-edukativnim centara kao što su BellaVita, Uchee Pines i to Back Garden.

Tasić je autor i brojnih analiza i tekstova o zdravlju kao i recepata za pripremanje biljnih formula.

Kontakt sa Tasićem možete uspostaviti preko E-mail-a: aleksandar@centarzadetoksikaciju.com i telefona: 064/07-44-328