Kuhinjska so – koliko mnogo je premnogo?

Najvažniji hemijski sastojak kuhinjske soli (hemijski naziv kuhinjske soli je natrijum-hlorid) je natrijum. Natrijum, zajedno sa kalcijumom i kalijumom, reguliše rad srca. Pomaže ćelijama da iskoriste hranljive supstance iz hrane. Natrijum utiče na regulaciju krvnog pritiska i protok tečnosti u organizmu. Prema podacima Američkog instituta za zdravlje srca, ljudskom organizmu neophodno je samo 200 miligrama natrijuma dnevno. Tu količinu natrijuma obezbeđuju dva ploda zelene masline.

Naučnici savetuju da dnevni unos natrijuma ne bi smeo da premašuje sledeće vrednosti: za ljude od 19 do 50 godina starosti maksimalni unos natrijuma treba da iznosi 1500 miligrama; za starosnu grupu od 51 do 70 godina 1300 miligrama, a za populaciju stariju od 70 godina dnevni unos natrijuma ne bi smeo da premašuje 1200 miligrama.

Jasno je da većina ljudi dnevno unosi mnogo više soli nego što je potrebno. Međutim, smanjenjem količine soli u ishrani hrana neće postati neukusna. Naprotiv, otkrićete novo carstvo različitih ukusa i aroma, koje do sada niste mogli da upoznate, jer je dominirao ukus soli. Isprobajte sledeće:

1. Upotrebljavajte presnu, neobrađenu hranu.

Stručnjaci upozoravaju da se najveće količine natrijuma (ili soli) u organizam unose kuvanom ili prerađenom hranom. Na primer, soda bikarbona (natrijum bikarbonat) ili prašak za pecivo, koji sadrže mnogo natrijuma, neizostavni su sastojak mnogih peciva i kolača. Mononatrijum glutaminat (MSG) i slični konzervansi sastojak su mnogih gotovih jela, raznih grickalica, slatkiša, poboljšivača ukusa. U skladu sa ovim saznanjem, jedan od najlakših načina da smanjite unos natrijuma je da upotrebljavate sveže namirnice, jednostavno pripremljene, da izbegavate gotova jela, konzerviranu hranu i razne slane i slatke grickalice. Ako morate da upotrebljavate industrijski pripremljena jela i namirnice, tada pažljivo proučite njihov sastav. Obratite pažnju da se podaci o sastojcima koji se nalaze na pakovanju odnose najčešće na 100 grama proizvoda. Ako ste upotrebili 250 grama tog proizvoda, količinu natrijuma pomnožite sa 2,5.

2. Isprobajte nove, prirodne začine.

Gotovi prelivi za salatu sadrže mnogo soli. Umesto da salatu začinite industrijski pripremljenim prelivom, načinite svoj domaći od maslinovog ulja, limunovog soka, suvog lekovitog bilja (majčina dušica, lavanda, peršun, mirođija, žalfija, origano). Salate i jela začinite prelivom od mlevenog susama i kuvanog pasulja, mlevenog paradajza ili tikvica, belim lukom, majoranom, crnim lukom. Odnosite se stvaralački, pronađite svoje začine i prelive.

3. U restoranu.

Krem-supe, prelivi za testenine i pržena hrana najčešće sadrže mnogo soli. Bolji izbor od navedene hrane su bareni krompir i pirjano povrće. Zamolite da vam preliv za salatu donesu u odvojenoj posudi, tako da sami možete začiniti salatu.

Voće je najbolji izbor za dezert. Sveže voće i povrće bogati su kalijumom koji donekle može da neutrališe negativno dejstvo prekomerne količine natrijuma u organizmu.

Raspitajte se da li postoji mogućnost da vam se posluži jelo bez soli, tako da sami možete začiniti svoju hranu. Upotrebite minimalnu količinu soli. Nije loša ideja da od kuće donesete svoju omiljenu mešavinu prirodnih začina.

Verujte, vremenom se isplati sav ovaj trud oko regulisanja unošenja soli kroz ishranu. Vremenom ne samo da ćete upoznati i uživati u novim ukusima i aromama, već će se i vaše zdravlje poboljšati. Vaš novi stav prema soli je vaš pasoš za ulaz u novi svet ukusa i neistraženih aroma koji su vam nadohvat ruke.

D.M. Flin

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *