Hrana za kondiciju i imunitet

Sve je hladnije, sve je manje sunca, zima je na vratima… Slabiji smo, melanholični, podložniji infekcijama. Organizam mora da se privikne na nove uslove, u čemu je od velike važnosti pravilna ishrana.

Naravno, “zaštitna” hrana ne može delovati preko noći ili kad se znaci slabosti već pojave. Samo dobro izbalansirana ishrana kroz duže vreme može efikasno podići odbrambene snage organizma. Osim nje, važnu ulogu u postizanju i održavanju dobre kondicije organizma imaju redovna umerena fizička aktivnost i dovoljan broj sati sna.

U uravnoteženoj ishrani treba da budu zastupljene sve grupe namirnica, iz kojih valja izabrati najkorisnije. Odabrane namirnice treba da sadrže velike količine vitamina C, E i A te minerale poput cinka, bakra i selena.

• Voće
U prvom redu treba konzumirati citrusno voće (limun, narandže, mandarine, grejp), ali i nar, kivi, jabuke, kruške, kajsije, banane itd. Na jelovnik uvrstite orahe, bademe, lešnike.

• Povrće
Na vrhu spiska su sveži i kiseli kupus, spanać, karfiol, zelena salata, kelj, luk, beli luk, peršun, radič, prokelj, cvekla, šargarepa..

• Mahunarke
Mahunarke sadrže ugljene hidrate, proteine i masnoće te mnoštvo vitamina i minerala, balastne materije, fitohemikalije i antioksidanse. Birajte pasulj, grašak, soju, sočiva,  slanutak, bob…

• Žitarice
Trebalo bi izbegavati proizvode od rafinisanog brašna. Umesto toga, konzumirajte hleb, peciva i testenine od celovitih žitarica.

• Masnoće
Zdravstveno i nutritivno najpoželjnije su maslinovo i ulje bundeve te ulje repice.

• Slatkiši
Zamenite teške kolače suvim voćem, koštunjavim voćem i bonžitama.

• Tečnost
Svaki dan uzimajte dovoljno tečnosti. Osim vode, u hladnim mesecima se preporučuju i prirodni sveži sokovi od voća i povrća, topli čajevi (šipak, žalfija, lipa), supe i čorbe.

Loading