Da li je solarijum zaista štetan?!

Ukoliko se spremate na more, pa biste u solarijum da malo pripremite kožu za sunce ili “nabacite” ten pre nego krenete na letovanje, razmislite još jednom. Prema rečima američkih stručnjaka sa univerziteta u Minesoti, redovni odlasci u solarijum povezani su s trostruko većim rizikom za razvoj melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Različit spektar, različita oštećenja

Talasne dužine UVA i UVB spektra zračenja u solarijumu su različite od onih u sunčevom spektru, pa nas tako solarijum vrlo malo priprema za sunce. Ten koji se dobije ravan je zaštitnom faktoru tri! Dakle, ništa od zaštite.

S godinama je sve gore

Oštećenja kože nakupljaju se godinama, pa je rizik za melanom usko povezan s ukupnom izloženošću ultraljubičastim zracima tokom života. A, s obzirom na to da je UV zračenje u solarijumu i do tri puta jače od najjačeg podnevnog sunca, oštećenja su brža i snažnija.

– Ten koji se dobija izlaganjem kože zračenju u solarijumu neće zaštiti kožu. Boja koju tamo steknete je odbrambeno nakupljanje pigmenta kao reakcija na oštećenje kože usled intenzivnog UV zračenja – objašnjava Svetlana Đurišić, dermatolog iz ordinacije Dermatim.

Doktorka Đurišić dodaje da svako dobijanje tena, bez obzira da li smo pocrveneli ili ne, jeste nova doza UV zračenja koja se sabira tokom godina. A, posledice su brojne:
– Prerano starenje kože
– Gubljenje elastičnosti
– Smanjivanje kolagenih vlakana
– Pojava fleka i mitisera
– Veća učestalost basocelularnog i planocelularnog karcinoma
– Veća učestalost pojave melanoma
– Ukoliko se ne koriste zaštitne naočare u solarijumu moguć je razvoj katarakte

I povremeno je loše

Da li idete često ili povremeno svejedno je. I jedno i drugo je loše. Nalazi stručnjaka sugerišu da osobe koje povremeno odlaze u solarijum imaju prosečno 75 odsto veći rizik od dobijanja melanoma nego osobe istih godina koje nikad nisu koristile solarijum.
U nekim zemljama zabranjeno je korišćenje solarijuma za osobe mlađe od 18 godina, zbog svesnosti rizika kojem se osoba izlaže.

Loading