Cvekla protiv malignih bolesti

Cvekla podstiče razmenu materija u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava holesterol…

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Jeste da treba da se stave rukavice dok se priprema, ali to i nije neki napor. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, borca protiv malignih bolesti.

Sadrži i betain, koji je prirodni protivupalni agens. On zajedno sa još nekim „pomagačima“ (npr. vitaminima iz grupe B) podržava dobro stanje našeg kardiovaskularnog sistema. Od vitamina, tu su: B1, B2, B12 (retko se sreće u biljnom svetu), C. Minerali koji su zastupljeni: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, jod. Ima dosta gvožđa, pa je čest prirodni lijek u lečenju anemije.

Zahvaljujući antioksidansima i betainu ima efekat detoksikacije, jer podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crevne peristaltike. Cvekla radi „prevenciju” oboljenja jetre, naročito masne jetre. Važna je za sportiste, jer poboljšava izdržljivost tokom treninga zbog visokog sadržaja nitrita koji su važni za oksidativne procese tokom napora. Takođe, ubrzava oporavak posle treninga.

Ona podstiče razmenu materija u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava holesterol, održava u dobrom stanju krvne sudove, podstiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Dobra je kod demineralizacije kostiju i zuba. Može da se kuva, peče, da se pravi sok, ali nam najviše pruža kad je uzmemo svežu.

Lišće cvekle je takođe jestivo i sprema se slično spanaću. Nije loše znati u ovo vreme kada treba vrlo pažljivo da se ekonomiše, naročito ako je u pitanju korisna hrana. Njen izgled je možda u potpunoj suprotnosti sa sa svim dobrim delima koje čini našem organizmu, ali, cvekla je i hrana i lek.

Loading